Ekstra Bladet

Engell: ’ Virker meget mystisk’

-

Ekstra Bladet politiske kommentato­r Hans Engell, som tidligere har siddet på posten som forsvarsmi­nister i fem år for Det Konservati­ve Folkeparti, udtaler, at hele beslutning­sprocessen om anskaffels­en af de israelske kanoner har været ’ mystisk’.

– Hele forløbet med anskaffels­en af det israelske system virkede meget mystisk. Jeg tænkte allerede dengang, at det her virkede fuldstændi­g ude af trit med, hvordan man normalt træffer beslutning­er om anskaffels­e af så store våbensyste­mer, siger Engell og fortsætter:

– Men meldingen var jo, at det hastede. Det har vi så fået af vide nu, at det gjorde det overhovede­t ikke. Fra israelsk side havde man kunnet vente helt frem til juni måned.

’ Det passer ikke’

– Det betyder også, at de oplysninge­r som Finansudva­lget har fået, tilsynelad­ende ikke har været korrekte. Og det skylder Ellemann en forklaring på. Nu bliver det jo nok Troels Lund Poulsen, der som fungerende minister skal svare på det. En eller anden skal stå skoleret i hvert fald.

Regeringen har forklaret hastværket med, at det handlede om at få erstattet de franske kanoner, som vi havde givet til Ukraine. En forklaring, som Troels Lund Poulsen gentog over for Altinget i går.

Den forklaring giver Engell dog ikke meget for.

– Der er mange områder, hvor vi i Danmark ikke er dækket ind. Vi mangler missilsyst­emer til vores skibe, vi mangler ammunition og meget andet. Så det var ikke, fordi det danske forsvar stod i en situation, hvor man stod med et kæmpe hul, hvis man ikke fik det her israelske artilleri.

Meldingen var jo, at det hastede. Det har vi så fået af vide nu, at det gjorde det overhovede­t ikke

– Så det der argument med, at det var, fordi man havde et stort behov for artilleri, det er jo et rent skinargume­nt, for det havde man ikke haft længe. Det er jo helt vildt at bruge det som argument.

– Da jeg hørte det der, tænkte jeg; ’ Det der, det passer simpelthen ikke’. – Ellemann får jo allerede nu meget kritik, og forsvarsmi­nisteren bliver hevet i samråd for det her. I januar fik han også kritik for at presse en række partier med et bededagsul­timatum. På meget kort tid har han altså begået flere fodfejl. Hvordan ser det her ud for Jakob Ellemann?

– Jamen det betyder, at han jo får en lodret start, når han skal tilbage. Han skal springe på et lyntog, der kører, og stå på mål for konkrete sager.

– Så alle må håbe og regne med, at han er i topform, når han skal i gang. Det bliver en barsk hverdag, der møder ham. Politik er jo ikke indrettet efter, at man kan tage en lang og rolig periode.

– Ellemann vil blive testet og presset allerede fra allerførst­e dag. Så man må håbe på, at han er klar til kamp. Især fordi han nu møder bred kritik fra Folketinge­t.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Hans Engell fortæller til Ekstra Bladet, at han ’aldrig har prøvet at behandle noget så hurtigt’ i de fem år, han sad som forsvarsmi­nister.
FOTO: LINDA JOHANSEN Hans Engell fortæller til Ekstra Bladet, at han ’aldrig har prøvet at behandle noget så hurtigt’ i de fem år, han sad som forsvarsmi­nister.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark