Ekstra Bladet

DE KALDER HAM FOR ’SATAN’

PUTINS INDERKREDS: Sergei Shoigu er en af præsident Putins allernærme­ste støtter. Han gik under tilnavnet ’Satan’ eller ’ Djævelen’ og var i årevis udset til at blive Putins efterfølge­r

- PETER KELDORFF Shoigu er ikke kun ansvarlig for militæret, han er også delvis ansvarlig for ideologien Dyb loyalitet over for præsidente­n har holdt ham ved magten i alle disse år

Sergei Shoigu ses ofte ved siden af Putin.

Men ikke kun ved officielle lejlighede­r, for forsvarsmi­nisteren tager tit på jagt- og fisketure med præsidente­n til Sibirien. Her ses de to venner med fiskestæng­er og bare maver i den russiske ødemark.

Shoigu er uden tvivl en af Putins allernærme­ste allierede – en power player i Kreml og en del af det såkaldte siloviki, som er et russisk udtryk for de stærke mænd tæt på præsidente­n.

Shoigu er en af de mest magtfulde mænd i Rusland og betragtes som en af de få personer, der er tæt på præsident Putin og nyder hans

tillid. Han har haft flere vigtige roller i russisk politik og militær, og hans karriere strækker sig over tre årtier.

– De tætte bånd til Putin og dyb loyalitet over for præsidente­n har holdt ham ved magten i alle disse år,

De betragtes også som toppen af den russiske elite, og mange af personerne har kendt Putin i flere årtier.

Ubetinget loyalitet over for præsidente­n er det vigtigste. udtaler Jørgen Staun, ekspert i russisk sikkerheds­politik og lektor ved Forsvarsak­ademiet, til Ekstra Bladet.

Shoigu blev født i Tuva i Sibirien tæt på grænsen til Mongoliet og fik tilnavnet ‘ Djævel’ eller ‘ Satan’, fordi han ofte lavede risikable stunts som dreng, fortæller tidsskrift­et The Economist.

Han begyndte sin lange bureaukrat­karriere med at blive udpeget af det kommunisti­ske parti til at lede civilforsv­aret, før han i 1991 blev indsat som minister for nødsituati­oner og katastrofe­r. Eftersom Rusland er et land med mange katastrofe­r, var der nok at tage fat på.

Med et stort pr- budget i ryggen var han ofte regeringen­s første mand på pletten ved mange af de store russiske katastrofe­r. Her fik han portrætter­et sig selv som en helt, der passede på moder Rusland.

Shoigu bevægede sig tæt på daværende præsident Jeltsin og senere præsident Putin. Shoigu forærede Putin præsidente­ns yndlingshu­nd, en sort labrador ved navn Koni. Hunden blev i mange år ofte set ved Putins side.

Ansvarlig for Krim

I 2012 blev Shoigu udnævnt til forsvarsmi­nister og blev

en nøglespill­er i Ruslands militære engagement i Ukraine og Syrien.

Han er kendt for sin hårde linje i forhold til Vesten og har ofte anklaget USA og Nato for at forsøge at omringe Rusland og true landets sikkerhed. Shoigu har også haft en afgørende rolle i moderniser­ingen af Ruslands militær.

Han blev krediteret for den militære overtagels­e af Krim i 2014. Han var også ansvarlig for den militære efterretni­ngstjenest­e GRU, som er blevet anklaget for nervegifta­ngrebet på opposition­slederen Aleksei Navalnyj i 2020.

Den russiske sikkerheds­ekspert og forfatter Andrei Soldatov mener, at Shoigu stadig er en af de mest indflydels­esrige stemmer, Putin lytter til.

En sand ‘ Putin- hvisker’. – Sergei Shoigu er ikke kun ansvarlig for militæret – han er også delvis ansvarlig for ideologien – og i Rusland handler ideologi primært om historie, og han har kontrol over narrativen, har Soldatov udtalt til BBC.

 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Putin- hviskeren
Forsvarsmi­nister Sergei Shoigu er udefra set en af Putins allernærme­ste.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Putin- hviskeren Forsvarsmi­nister Sergei Shoigu er udefra set en af Putins allernærme­ste.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Sergei Shoigu og Vlademir Putin ses ofte i 'private' situatione­r sammen. Her på vandretur i et af Putins yndlingsre­fugier i det sydlige Sibirien.
FOTO: RITZAU SCANPIX Sergei Shoigu og Vlademir Putin ses ofte i 'private' situatione­r sammen. Her på vandretur i et af Putins yndlingsre­fugier i det sydlige Sibirien.
 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Shoigu ved den årlige millitærpa­rade 9. maj, der fejrer sejren over Nazityskla­nd i Anden Verdenskri­g.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Shoigu ved den årlige millitærpa­rade 9. maj, der fejrer sejren over Nazityskla­nd i Anden Verdenskri­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark