Ekstra Bladet

Udsat for voldsom kritik

-

Selvom Sergei Shoigu er en af Ruslands mest magtfulde personer, har krigen i Ukraine været hård ved ham. Han er blevet voldsomt udskældt på grund af det russiske militærs manglende succes i krigen.

– Han er ansvarlig for, at opfattelse­n af Ruslands militære formåen er forkert. Det har været et problem fra krigens start. Rusland har et forkert efterretni­ngsbillede. Man troede, at man nemt ville kunne køre hen over Ukraine og blive modtaget med blomster, udtaler Jørgen Staun.

Shoigu var ansvarlig for at indtage Kiev, som mange troede ville falde inden for få dage. Men over et år efter krigens start er Rusland stadig fastlåst i en langtrukke­n krig, som har budt på mange ydmygelser. Som forsvarsmi­nister peger pilen meget klart på Sergei Shoigu.

Han høstede specielt meget kritik fra lederen af Wagner- gruppen, Jevgenij Prigosjin, også kendt som ‘ Putins kok’, som gik åbent imod Shoigu. Samt fra den tjetjenske leder Kadyrov.

– Jeg tror, at de forregner sig. Det ligner ikke Putin at fyre en person, som er så tæt på ham. Præsidente­n belønner loyalitet frem for alt andet, udtaler Jørgen Staun.

Hænger fast ved magten

Der har dog efterhånde­n været mange historier om, at Putin var træt af Shoigu. I efteråret forlød det, at Putin ville bruge Shoigu som syndebuk for den dårlige krigsførel­se. Og at hans dage som ‘ siloviki’ var talte.

Men præsidente­ns jagtog fiskemakke­r fra Sibirien sidder altså stadig som forsvarsmi­nister og er stadig en af de mest indflydels­esrige personer i Putins inderkreds.

– Loyalitet overtrumfe­r altid kompetence­r i Putins inderkreds, udtalte Andrew Weiss, en Putin- specialist ved tænketanke­n Carnegie Endowment, til Reuters.

Præsidente­n belønner loyalitet frem for alt andet

Man troede, at man nemt ville kunne køre hen over Ukraine

 ?? ?? Forsvarsmi­nister Sergei Shoigu har fået hård kritik efter millitæret­s begrænsede succes i Ukraine. ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX
Forsvarsmi­nister Sergei Shoigu har fået hård kritik efter millitæret­s begrænsede succes i Ukraine. ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX
 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Shoigu og Putin i et klassisk pr- foto.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Shoigu og Putin i et klassisk pr- foto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark