Ekstra Bladet

DERFOR SKAL BØRN IKKE BRUGE SNAPCHAT

Den populære app er stærkt vanedannen­de – og stærkt problemati­sk, fortæller Ekstra Bladets ekspert i denne kommentar

- JOHN G. PEDERSEN, MEREMOBIL. DK redaktione­n@ eb.dk

Børn under 13 år skal ikke bruge Snapchat, men selvom brugerbeti­ngelserne gør opmærksom på aldersgræn­sen, er rigtig mange børn alligevel på Snapchat.

59 procent af de 9-14- årige bruger Snapchat ugentligt. Blandt de fire- til otteårige er tallet 22 procent, viser tal fra DR.

Børnene chatter med vennerne, og der oprettes grupper, hvor flere skriver sammen. De mange sjove filtre lokker også mange børn. Desuden indeholder Snapchat elementer, der minder om TikTok med en endeløs række af intetsigen­de videoklip, som er stærkt vanedannen­de.

Det lyder uskyldigt, men Snapchat er en perfekt platform for mobning og andre aktivitete­r, som er uden for forældrene­s nysgerrige blikke, da beskederne automatisk slettes.

Desuden er Snapchat en gigantisk tidsrøver, og appen er designet til at fastholde brugerne så længe som muligt og komme tilbage så tit som muligt.

Når der opstår en konflikt eller direkte ondskabsfu­ld mobning, har hverken lærere eller forældre mulighed for at dokumenter­e forløbet; hvem er offeret – hvem lyver – hvem starter? Beskederne er væk for altid.

Heller ikke når børnene får beskeder fra kriminelle, der tilbyder ulovlige ting, kan børnene vise chathistor­ikken til en voksen.

Den nye falske ven

Senest har Snapchat introducer­et My A❘; en ny ’ ven’ i venneliste­n. Brugeren har ikke accepteret ’ vennen’. Den er der bare. Der er tale om en såkaldt chatbot; en computerba­seret kunstig intelligen­s, der kan skrives med.

Chatbotten kan skrive unikke beskeder og svare på basis af de ting, der skrives til den. Undervejs lærer systemet brugeren at kende, og chatbesked­erne bliver over tid mere og mere personlige. Snapchat høster al den tekst, der skrives for at gøre den klogere. Alt, hvad du siger, kan og vil blive brugt!

My A❘ kan personligg­øres, så den har menneskeli­gnende træk. Det imponerer ikke ligefrem kulturmini­steren.

– Man skal være 18 år for at være myndig og tage et realkredit­lån, men åbenbart kun 13 år, før man udleverer sine data til internatio­nale techgigant­er, der kan trække en ind i et rum, hvor man ikke har adgang til det, der ligger bagved og bestemmer. Det er jeg ikke sikker på, jeg er tryg ved, lyder kritikken fra kulturmini­ster Jakob □ngel-Schmidt ( M) til DR.

Robotten er utryg

Børn ved ikke nødvendigv­is, at de skriver med en robot, og at de nu har fået en ’ ven’, som aldrig sover, aldrig forlader chatten, fordi den skal i skole, til fodbold eller i seng.

My A❘ er ikke designet til børn, og som i alle andre chats kan man ikke gå tilbage og se, hvad der er skrevet. ❘ngen har kontrol med, hvad chatbotten siger eller foreslår. Fordi den er en robot, ved den ikke, hvad der er moralsk rigtigt eller lovligt.

Børns Vilkår har fortalt til TV 2, at Børnetelef­onen får opkald fra børn, der synes, at My A❘ er skræmmende, og at det føles utrygt.

– Skræmmende, at der kan komme en robot ind i vores børns liv, som gemmer deres data, og vi ikke ved, hvad de bliver brugt til, har næstforman­d i foreningen Skole og Forældre Regitze Spenner ❘shøy tidligere udtalt til TV 2 News.

My A❘ kan kun fjernes fra Snapchat ved at købe Snapchat+ til 39 kroner om måneden. Du skal således betale for, at Snapchat ikke anvender data fra og om dit barn.

 ?? PRIVATFOTO ?? Ifølge tal fra DR bruger 22 procent af de fire- til otteårige Snapchat ugentligt. Aldersgræn­sen er ellers 13 år.
PRIVATFOTO Ifølge tal fra DR bruger 22 procent af de fire- til otteårige Snapchat ugentligt. Aldersgræn­sen er ellers 13 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark