Ekstra Bladet

KVINDER HÅRDT RAMT

Depression kan slå ned i alles liv, men der er markant forskel på kønnene. Hvorfor? Det giver en professor her nogle bud på

- MARIA ALEXANDRA SIMONSEN redaktione­n@ eb.dk

Der kan være adskillige grunde til, at vi som mennesker kan blive deprimered­e.

Poul Videbech, der er professor i psykiatri og overlæge på Psykiatris­k Center Glostrup, beskæftige­r sig særligt med depression­sforskning og kender derfor en del til den psykiske tilstand.

Flere rapporter har gennem en årrække vist, at der har været en stigning i psykisk sygdomme, hvor depression er den mest hyppige. ❘følge Sundhed.dk regner man med, at 15-25 procent af alle kvinder og 7-12 procent af alle mænd får en depression i løbet af livet. Det er der ifølge professore­n flere forklaring­er på.

– Vi ved med sikkerhed, at depression mange gange relaterer sig til langvarig stress. Kvinder er langt mere følsomme over for stress, end mænd er, og når kvinder er i større risiko for at blive stressede, vil de også være i større risiko for at opleve depression, forklarer professor Poul Videbech og fortsætter:

– Det ved vi fra laboratori­eforsøg, hvor man udsætter forsøgsper­soner for stress. Her har kvinder reageret voldsommer­e end mænd, hvilket man har kunnet se ved at måle puls, blodtryk og stresshorm­oner.

Dårlig samvittigh­ed

Hvis man skal finde en af årsagerne til, at kvinder oftere bliver deprimered­e, skal man ifølge professore­n også kigge på personligh­edstyper, og hvordan vores forventnin­ger opstår.

Kvinder er nemlig ofte mere samvittigh­edsfulde og forlanger mere af sig selv, end mænd vil gøre. Mænd planlægger ikke tingene i lige så høj grad, som kvinder gør, men vil derimod acceptere eventuelle stressede situatione­r uden at bekymre sig særlig meget:

– Så snart vi sætter høje forventnin­ger til os selv, vil der også være høj risiko for, at vi ikke kan leve op til vores egne krav. Det vil i værste fald kunne sætte sig som en depression, siger Poul Videbech, der samtidig understreg­er, at det ikke er en generalise­ring af hverken mænd eller kvinder.

Professore­n påpeger, at forventnin­gspresset fra samfundet de seneste mange år har vokset sig større både for mænd og kvinder. Der er dog alligevel ét sted, hvor kvinder bliver endnu mere belastede, mener han.

– Begge parter forventes at have en uddannelse og karriere for at opretholde en levestanda­rd. Når vi så kigger på, hvem der har ansvar for familien, vil det reelt stadig være kvinden, der har det endelige ansvar, forklarer Poul Videbech og fortsætter:

– Det betyder også bare, at kvinderne er spændt hårdere for, end mænd er.

Flere skrøner

Der er ifølge professore­n flere skrøner forbundet til diskussion­en om, hvorfor kvinder er mere deprimered­e end mænd. Den ene er, at der kan være mørketal hos mændene, fordi deres følelser kan være et tabubelagt emne. Dette afviser professore­n dog.

□n anden skrøne går på, at kvinders hormoner på forskellig­e tidspunkte­r i livet kan have en væsentlig betydning.

– Tilfælde, hvor hormonpåvi­rkning er det afgørende for en depression, bliver overskygge­t af alle andre tilfælde, fordi det ikke er særlig mange. Hormoner er ikke en skrøne, men det er heller ikke afgørende for, om en kvinde bliver deprimeret eller ej, siger Poul Videbech.

□r man bange for, at man er ved at udvikle en depression, er meldingen fra professore­n klar:

– Når man er i sådan en situation, vil man have brug for at tale med en udenforstå­ende person.

– Derfor vil jeg altid anbefale, at man tager kontakt til egen læge, som ofte vil kende en i forvejen, og som fungerer som en god indgang til videre behandling.

Det betyder også bare, at kvinderne er spændt hårdere for, end mænd er

 ?? MODELFOTO: GETTY IMAGES ?? Kvinder er langt mere følsomme over for stress, end mænd er, og dermed også i større risiko for at blive ramt af depression, forklarer eksperten.
MODELFOTO: GETTY IMAGES Kvinder er langt mere følsomme over for stress, end mænd er, og dermed også i større risiko for at blive ramt af depression, forklarer eksperten.
 ?? ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Ifølge Poul Videbech har det betydning for hyppighede­n af depression hos kvinder, at de oftere har større ansvar for familien.
ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN Ifølge Poul Videbech har det betydning for hyppighede­n af depression hos kvinder, at de oftere har større ansvar for familien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark