Ekstra Bladet

KRIGENS BRUTALE FØLGER

Den ukrainske modoffensi­v presser på, og det giver mange sårede på begge sider. Ekstra Bladet var med et ambulanceh­old, der henter sårede soldater ved fronten

- Min hjelm blev revet af, og alt ramte i mit ansigt Jeg tror stadig på, at vi vinder krigen

SYDUKRAINE ( Ekstra Bladet): De otte sårede soldater bliver hurtigt dirigeret ind i ambulanceb­ussen nær fronten i det sydlige Ukraine. Flere løftes ind på bårer og bliver dernæst spændt fast i sengene.

De undersøges for indre blødninger og komplikati­oner af de frivillige paramedici­nere, der er en del af den ukrainske organisati­on Hospitalle­rs, der kører ambulancek­ørsel ved fronten.

Den 32- årige soldat Vasili har bandage viklet omkring hovedet. Han kom til skade i en skyttegrav under russiske bombarde

menter. Fragmenter ramte øjnene.

– Vi sad i vores skyttegrav i dækning. Der var kampe. Vores leder begyndte at transmitte­re over radioen. Jeg havde ikke nok tid til at komme ud af vores dække, før en bombe fløj ind. Han blev ramt. Jeg kravlede ud, og nummer to fløj det samme sted. Min hjelm blev revet af, og alt ramte i mit ansigt, siger Vasili, der ikke vil give sit efternavn.

Vasili ved ikke, om han kommer til at se igen.

– Først drømmer jeg bare om, at jeg vil få mit syn igen, siger han.

Hårde kampe ved fronten Ved siden af Vasili er nogle af de andre soldater faldet i søvn, efter at de endelig er kommet i sikkerhed. Flere er blevet såret dagen før og er først kommet ud nu, da russiske bombardeme­nter nær fronten gør det svært at få evakueret soldaterne.

Den ukrainske modoffensi­v i Sydukraine, som flere af soldaterne på bussen har taget del i, koster mange liv og sender bølger af sårede ind på landets hospitaler.

En ung soldat på bussen er blevet ramt af fragmenter i mave og ben. Paramedici­nerne undersøger hele tiden, om han er stabil og vil kunne klare turen ind til hospitalet i Dnipro.

Vasili forklarer, at kampene ved fronten lige nu er rigtig hårde, da de russiske minefelter er svære for ukrainerne at komme igennem. Hver gang ukrainerne forsøger at komme frem

ad, bliver de mødt af russiske artilleria­ngreb, der skaber store problemer.

Men håbet er fortsat intakt.

– Jeg tror stadig på, at vi vinder krigen, siger Vasili.

Nær Vasili ligger 44- årige Yaroslav, der var leder af en infanteri- deling. Han forklarer til Ekstra Bladet, at situatione­n lige nu er meget kompleks. Russerne har etableret flere forsvarsli­njer med dybe skyttegrav­e omgivet af minefelter og dragetænde­r for at stoppe ukrainerne.

– Russerne er gravet ned. Har mange forsvarsvæ­rker. Det er meget svært, siger Yaroslav, der har fået flere fragment- skader.

 ?? FOTO: STEFAN WEICHERT ?? Den 32- årige ukrainske soldat Vasili blev ramt i ansigtet af fragmenter fra et russisk artilleria­ngreb. Han ved ikke, om han nogensinde får synet igen. Ubarmhjert­ig uvished
FOTO: STEFAN WEICHERT Den 32- årige ukrainske soldat Vasili blev ramt i ansigtet af fragmenter fra et russisk artilleria­ngreb. Han ved ikke, om han nogensinde får synet igen. Ubarmhjert­ig uvished
 ?? FOTO: STEFAN WEICHERT ?? Otte sårede soldater ankom fra fronten. Flere var i dårlig stand, men det er før set værre, forklarer de frivillige.
FOTO: STEFAN WEICHERT Otte sårede soldater ankom fra fronten. Flere var i dårlig stand, men det er før set værre, forklarer de frivillige.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark