Ekstra Bladet

Ellemann på prøve

-

Han vil ikke blive sparet. Ingen lang indkøring. Han skal springe på lyntoget i farten

formand, JaTIRSDAG STILLER VENSTRES kob Ellemann- Jensen, efter planen frisk og veloplagt på sit store forsvarsmi­nisterkont­or på hjørnet af Holbergsga­de og Holmens Kanal i København.

i en indretET MEGET HYGGELIGT STED ningsstil, som i sin tid fik daværende forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n til at sammenlign­e kontoret med bankdirekt­ør Hans Christian Varnæs’ stilfulde kontor i ’ Matador’- serien. Faktisk en fin sammenlign­ing. Men udover træpaneler­ne har sagerne på bordet ikke meget med ’ Matador’ at gøre. For nede for enden af Kanalen kan Ellemann fra sit hjørnevind­ue se tårnet på Christians­borg. Stort, pompøst og truende.

De er klar til at tage imod ham, MF’erne. Venstres formand får en lodret start både i regeringen, folketings­gruppen og Folketinge­t. Han vil ikke blive sparet. Ingen lang indkøring. Han skal springe på lyntoget i farten.

tre bunker af PÅ SKRIVEBORD­ET LIGGER sager: På den ene står: ’ De israelske kanoner’. På en anden ’ Gennemføre­lse af forsvarsfo­rliget’, og på den tredje mappe står der ’ Venstre. Dårlige meningsmål­inger’.

Dette er kun velkomstpa­kken, for departemen­tschef og ministerse­kretariat vil kunne fortælle om et utal af møder i regeringen. Åbningstal­en skal forberedes. Regeringen skal have sin køreplan for efterårets store politiske sager klar – bl. a. finanslove­n, forhandlin­ger på det offentlige arbejdsmar­ked, SU, sundhedsre­form, CO2- afgift på landbruget. Listen er lang.

skal Ellemann MEN FØRST OG FREMMEST vise, at han er tilbage ved roret. At alle spådomme om, hvem der skulle være hans afløser som partileder og minister, kan skrinlægge­s. Far er tilbage.

Han skal hurtigt have sat sig grundigt ind i regeringen­s dagsorden og selv have noget at byde på. Jeg er ret sikker på, at Mette Frederikse­n vil gøre meget for, at Ellemann kommer ’ hurtigt tilbage’. Hun har kun interesse i, at Ellemann kommer i gang, og at Venstre stabiliser­es. Falder Ellemann igennem, bliver det også hendes nederlag. Noget af det samme kan man sige om Lars Løkke, selv om forholdet mellem to to gamle Venstre- makkere aldrig kan blive det samme. De rækker også i for høj grad ud efter de samme vælgere.

fra næste uge JAKOB ELLEMANN KOMMER på sit livs hårdeste politiske prøve. Ikke kun fordi der ligger meget besværlige sager foran ham. Nok blev der indgået et forsvarsfo­rlig med 143 mia. mere i kassen, men problemern­e melder sig nu, når pengene skal udmøntes. I virkelighe­den har vi kun fået et tal og ikke et forsvarsfo­rlig. Det skal først forhandles de næste to år.

genfinde sit eget ELLEMANN SKAL OGSÅ bagland. Alle i Venstre vil have en forventnin­g – for ikke at sige et krav – om at partiet begynder at rykke frem i meningsmål­ingerne. EU- valget ligger om hjørnet, og forude kan øjnes både kommune- og folketings­valg. Ellemann skal vise, han kan levere noget bl. a. ved de ti møder, som partiet har arrangeret med ham. Og de savner stadig at høre det overbevise­nde svar fra ham, hvorfor det var så vigtigt for Venstre ligefrem at gå i regeringss­amarbejde med arvefjende­n, og hvorfor Løkke skulle med.

han er i HAN SKAL VISE, form og fit for fight. Humor, overskud men også alvor og visioner. Det gælder tilsvarend­e ved forhandlin­gsbordet i regeringen, og når han skal svinge taktstokke­n på gruppemøde­rne.

Og det er ikke nok, han bare deltager i møderne. Kravet vil også være, at han sætter en dagsorden med tydelige Venstre- aftryk.

også om den øvUDFORDRI­NGEN HANDLER rige blå blok. Under Ellemanns sygeorlov har de fem blå udenfor regeringen været pænt tilbagehol­dende overfor Ellemann og Venstre. Troels Lund Poulsen kunne tilmed tømre et særdeles bredt forsvarsfo­rlig sammen, hvor alle blå er med.

tirsdag vil fredningst­iden FRA OG MED for Venstre være forbi. Ellemann må regne med, at han bliver en meget stor skydeskive – ikke mindst når han skal stille op til en stribe af samråd om den dybt besværlige møgsag med købet for 1,7 mia. kr. af israelske kanoner, hvor partier i Folketinge­t føler sig groft under- og misinforme­ret.

Nu kommer så det store opgør: Er det ministeren­s skyld, eller har forsvaret givet Ellemann forkerte oplysninge­r? Hvem har ansvaret, og hvem skal bære skylden? Sikkert ikke en sag, der kan vælte nummer to i en flertalsre­gering, men den kan kræve enormt mange kræfter og medietid fra ministeren.

vil ikke være OG VENSTRES VÆLGERE særlig optaget af en sag om kanoner fra Israel, når listen af reelle problemer f. eks. på klima, sundheds- og uddannelse­sområdet er lang som et ondt år. Og hvordan skaffer vi forresten mere arbejdskra­ft og får skatten sat ned?

Venstre er presset. Resultatet af folketings­valget var elendigt. Og selvfølgel­ig er det en udfordring, når to af partiets mest markante og politisk stærke kræfter som Lars Løkke og Inger Støjberg har startet deres egne politiske værksteder og begge vælgermæss­igt klarer sig solidt og stabilt.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Jakob Ellemann-Jensen står foran sit politiske livs største udfordring.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Jakob Ellemann-Jensen står foran sit politiske livs største udfordring.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark