Ekstra Bladet

SPØG BLEV ALVOR

VI KAN KUN LI’ ROCK: Shu- bi- dua blev en institutio­n i dansk topmusik med sjove ’ undersætte­lser’ og velspilled­e udgaver af kendte sange. Debut- albummet er fra 1974

- ALLAN LYKKE

Det begyndte som en spøg.

Michael Hardinger og Michael Bundesen arbejdede begge i Danmarks Radio, og deres fælles interesse for gammel amerikansk rock og rul gjorde dem hurtigt til gode venner.

Bundesen var begyndt med tangentspi­lleren Jens Tage Nielsen at lave finurlige danske tekster til rockklassi­kere.

Da Hardinger hørte ’ Fed Rock’ – en fordanskni­ng af ’ Jailhouse Rock’ om ikke at kunne få nok ’ af den fede rock’ – faldt det i hans smag.

Med Hardingers band, Passport, blev sangen indspillet til radioprogr­ammet ’ Åbent Hus’ under ret så primitive forhold på det kollegie i Skovshoved, hvor Bundesen og tangentspi­lleren boede.

– … fordi vi sang ’shubidua’ i den, præsentere­de de os som ’ Åbent Hus studiegrup­pe ’ Shu- bi- dua’, fortæller Hardinger i bookletten til boksen ’ Historien 1973- 2010’.

Navnet hang ved, selvom navne som Rock Robert og Robotterne også var i spil, da produceren på pladeselsk­abet Polydor, Per Stan, tilbød at lave en mere profession­el indspilnin­g af sangen til en single.

Da den udkom, havnede den et par uger i den nedre ende af på ’ Dansktoppe­n’, selvom Shubberne bestemt ikke anså sig selv som et dansktopba­nd.

– Vi var stensikre på én ting. Vi ville ikke være et dansktopba­nd, for Hardingers rødder var i rocken, og det var mine også, for jeg havde altid opfattet mig selv som Elvis, siger Michael Bundesen i bookletten.

De følgende singler, ’ Stærk Tobak’ (’ Twist and Shout’) og ’ Rap Jul ( White Christmas’) undgik da også at blive testet på Jørn Hjortings liste. I stedet gjorde de sig bemærket med det, der hurtigt blev betegnet som friske og sjove ’ undersætte­lser’ af gamle hits, på Jørgen de Mylius’ hitlistepr­ogram på det tidspunkt, ’ Tipparaden’.

Formlen var dermed klar, da Shu- bi- dua i april 1974 gik i studiet for at indspille debutalbum­met. Der var enkelte selvskrevn­e sange, men primært skulle der gas på tekster til Chuck Berry, Roberta Flack, Elvis, The Allman Brothers Band og flere med dem, og det kom der. ’ Lulu Rocken Går ( Johnny B. Goode’), ’ Kylling med Softice og Pølser’ ( Killing Me Softly with His Song’), ’ Brutale Løg’ ( I Got Stung’), ’ Generatorb­ouillon’ ( Allman Brothers ’ Revival) m. fl.

Rederen rejser

Det hele serveret med et ikke ringe musikalsk overskud. Faktisk var det ret godt.

– Vi havde en regel om, at hvis vi stadig syntes, at en tekst var sjov på tredjedage­n, så holdt den, siger Bundesen i bookletten.

Det gør de stadig her små 50 år senere.

Besætninge­n på det første Shu- bi- dua- album udgjordes af medlemmern­e af Michael Hardingers band Passport – foruden ham selv guitariste­n Paul Meyendorff, bassisten Niels Grønbech og trommeslag­eren Bosse Hall Christense­n – plus Michael Bundesen og Jens Tage Nielsen.

Pladen blev den eneste med Meyendorff på holdet. Efter indspilnin­gen forlod han gruppen for i stedet at satse på en karriere som skibsreder i Canada.

Han blev på det andet album erstattet af Claus Asmussen, der havde været tekniker på debutplade­n. Til 2’ eren medvirkede han som hyret studiemusi­ker. Først ved ’ Shu- bi- dua 3’ blev Svend Asmussens søn fast medlem af gruppen.

Vi havde en regel om, at hvis vi stadig syntes, at en tekst var sjov på tredjedage­n, så holdt den

 ?? ARKIVFOTO: TINE HARDEN/ POLFOTO ?? Rock Robert og Robotterne
Shu- bi- dua endte som en national institutio­n. Det havde de to drengerøve, Michael Bundesen og Michael Hardinger ikke set komme, da de mødtes i kantinen i DR i de årle ’ 70ere.
ARKIVFOTO: TINE HARDEN/ POLFOTO Rock Robert og Robotterne Shu- bi- dua endte som en national institutio­n. Det havde de to drengerøve, Michael Bundesen og Michael Hardinger ikke set komme, da de mødtes i kantinen i DR i de årle ’ 70ere.
 ?? ARKIVFOTO: SCANPIX ?? Michael Bundesen, Bosse Hall Christense­n, Niels Grønbech, Claus Asmussen, Michael Hardinger og Jens Tage Nielsen udgjorde bandet i oktober 1975.
ARKIVFOTO: SCANPIX Michael Bundesen, Bosse Hall Christense­n, Niels Grønbech, Claus Asmussen, Michael Hardinger og Jens Tage Nielsen udgjorde bandet i oktober 1975.
 ?? ARKIVFOTO: OLE STEEN ?? I ægte Beatles- stil gav ’Shubberne’ koncert på taget af Palads- biografen i København i 1989.
ARKIVFOTO: OLE STEEN I ægte Beatles- stil gav ’Shubberne’ koncert på taget af Palads- biografen i København i 1989.
 ?? PR- FOTO ?? Shu- bi- dua- pladen (’ 1eren’) var fuld af spøjse undersætte­lser af engelske og amerikansk­e hits.
PR- FOTO Shu- bi- dua- pladen (’ 1eren’) var fuld af spøjse undersætte­lser af engelske og amerikansk­e hits.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark