Ekstra Bladet

INTET OL FOR RUSSERE

- Uffe Gardel JOURNALIST

SAGEN OM DEN ukrainske fægter, der ikke ville give hånd, har givet genlyd også uden for sportens verden. Med god grund, for sagen viser, hvor uholdbart det er at have russere og belarusere med i internatio­nale konkurrenc­er.

Efter en kamp, som hun i øvrigt vandt, afviste ukrainske Olha Kharlan den fremstrakt­e hånd fra sin russiske modstander, Anna Smirnova. I stedet strakte Kharlan sin sænkede kårde frem mod Smirnova, så de kunne krydse klinger symbolsk. Krydsede klinger er den traditione­lle fægtehilse­n, men de internatio­nale regler foreskrive­r i dag håndtryk, så Kharlan blev diskvalifi­ceret – efter en bizar demonstrat­ion fra russeren, som krænket blev siddende i tre kvarter på pisten efter kampen.

’ Jeg handlede med mit hjerte,’ sagde Kharlan bagefter.

SITUATIONE­N VAR så vanvittig, at selv IOC’s notorisk russisk- venlige præsident, Thomas Bach, ekstraordi­nært lovede den ukrainske fægter en plads ved OL i Paris næste år. I et brev til Kharlan skrev han, at hendes situation er ’ enestående’.

Men det er den jo overhovede­t ikke. Situatione­n vil opstå igen og igen, hver gang en ukrainsk sportsmand møder en russisk modstander i internatio­nale turneringe­r og kampe. IOC’s halvhjerte­de og hykleriske politik med at lade russiske og belarusisk­e sportsfolk deltage som ’ neutrale’ – uden nationalfl­ag og symboler – er nu afsløret som en farce: En neutral russer er stadig en russer. Anna Smirnova optrådte som ’ neutral’, men det var alligevel ubærligt for Olha Kharlan at give hende hånden.

MEN HOV STOP, vil nogle indvende: Skal vi ikke lige tage og holde sport og politik adskilt?

Svaret er, at det kan vi ikke, for diktatorer som Putin bruger altid landets sportsfolk til at stive deres styrer af, uanset om sportsfolk­ene kæmper under landets flag eller som ’ neutrale’. Putin elsker at lade sig fotografer­e sammen med russiske medaljevin­dere.

En anden grund er den rent menneskeli­ge. Rusland fører krig mod Ukraine, og krig er ikke ’ politik’. Det er ikke noget, der foregår i en fjern verden af politik, og som ikke behøver at ødelægge de ædle sportsfolk­s internatio­nale kammeratsk­ab.

RUSLANDS KRIG ER BOMBER, granater, krigsforbr­ydelser og voldtægter, og den går ud over ukrainere – også civile. Derfor kan man ikke forlange, at ukrainske sportsfolk skal give russiske sportsfolk hånden, mens der er krig.

Man kan faktisk ikke forlange, at de så meget som skal risikere at møde dem.

Russiske og belarusisk­e sportsfolk bør udelukkes fra al internatio­nal sport, også fra OL.

Diktatorer som Putin bruger altid landets sportsfolk til at stive deres styrer af

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Ukrainske Olha Kharlan burde slet ikke have været udsat for at skulle kæmpe mod en russisk modstander. Så længe krigen varer, har russere intet at gøre i internatio­nal sport, skriver Uffe Gardel.
FOTO: RITZAU SCANPIX Ukrainske Olha Kharlan burde slet ikke have været udsat for at skulle kæmpe mod en russisk modstander. Så længe krigen varer, har russere intet at gøre i internatio­nal sport, skriver Uffe Gardel.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark