Ekstra Bladet

ITALIENSK TRODS GAV SUCCESFULD­T MIKS

Supertosca­neret er en bestemt type vin fra Toscana. Det er sangiovese­baserede vine blendet med franske druer

-

Hvis du nogensinde har været i Toscana eller skal derned i sommerferi­en, giver det helt mening at have mødt en masse supertosca­nere. For toscanerne er bare et super folkefærd, hvis du spørger mig. Dygtige, udadvendte, stolte, hjertelige, gæstfri og sågar ret pæne. Ja, jeg har for længst tabt mit hjerte til Toscanas landskab, byer, mentalitet, historie og vin.

Men ordet supertosca­ner henviser ikke til en lokal gæstfri italiener, men til en bestemt type vin fra Toscana. Og jeg må advare om, at de oprindelig­e af dem er dyre. Meget dyre. ❘kke desto mindre kan du få en slags miniversio­n af en rigtig supertosca­ner. Du skal bare vide, hvad en supertosca­ner er, så læs med her.

Supertosca­nere er sangiovese­baserede vine blendet med franske druer. Vinene følger paradoksal­t nok

nogen ikke streng toscansk lovgivning og har derfor ikke DOCG- status, som ellers klassifice­rer de fineste vine. Bedst kendt er Brunello di Montalcino.

Italiensk trodsighed

Begrebet supertosca­ner opstod i 1970, da nogle vinmagere i Toscana valgte at trodse de uhyre bureaukrat­iske regler for vinfremsti­lling. ❘ntentionen var at lave grandios kvalitetsv­in ved at tilsætte franske druesorter til deres italienske sangiovese eller udelukkend­e lave en rødvin i Toscana på en klassisk fransk drue. De franske sorter var og er især cabernet sauvignon og merlot, men også syrah og cabernet franc.

Det var en lidt typisk italiensk trodsighed for stramme regler og en f… finger til de samme regler, der førte til, at vinmagerne bag supertosca­nerene gjorde, som det passede dem, og blandede de franske druer med de italienske, hvilket man ikke må, hvis man skal overholde den lovgivning, der giver ret til at skrive DOCG på etiketten og dermed forlange en høj pris for sin vin.

De nye vine blev på rekordtid en enorm succes og et symbol på en vinstil, der både er toscansk og internatio­nal. Vinene blev voldsomt efterspurg­te, og prisen røg op på det skyhøje niveau, hvor den ligger den dag i dag.

De mest ikoniske og kendte supertosca­nere hedder Tignanello, Sassicaia, Masseto, Solaia, Siepi, Ornellaia.

Sangiovese er en italiensk, især toscansk, drue med høj syre. Cabernet sauvignon er en meget dominerend­e druesort, der giver farve, tannin og struktur. Når sangiovese blandes med cabernet sauvignon, giver det en vin med potens og ramme. Cabernet giver sangiovese større form, mørkere farve og dybere smag. Merlot er en sødlig, moden og mere blød drue. Den lægger sig som en blød kåbe om den til tider syrlige sangiovese og bidrager med behagelig fylde og sødme.

Den første supertosca­ner

Vinen Tignanello betragtes som den første berømte supertosca­ner. Skabt af den adelige vinfamilie Antinori i 1971 var og er den et blend af ca. 80 pct. sangiovese, 15 pct. cabernet sauvignon og 5 pct. cabernet franc. □fter den fulgte vinen Solaia, som er baseret på 80 pct. cabernet sauvignon og 20 pct. sangiovese. Adskillige vinmagere havde dog lavet toscansk vin med et blend af franske druer inden da, men det var Antinoris vine, der banede vejen for internatio­nal og kommerciel succes. Vinene fik meget høje pointscore­r fra verdens førende vinkritike­re, og prisen blev derfor langt højere end de traditione­lle toscanske vine, der fulgte lovgivning­en.

Der er i dag stadig ingen egentlige regler for druesammen­sætningen i en supertosca­ner. Vinene er klassifice­ret ❘GT, som egentlig er den laveste klassifice­ring og står for indicazion­egep

. Således er graficatip­ica supertosca­ner ikke en officiel kategori, men et begreb, der dog dækker over nogle af ❘taliens dyreste vine. Men der er masser af toscanske vine, der benytter sig af metoden, så hvis budgettet ikke rækker til Tignanello, hvor markedspri­sen er min. 1000 kr. pr. flaske, så kan du få smagen i mange langt billigere vine, hvor blandingsf­orholdet indeholder franske druer dyrket i Toscana.

Den supertosca­nske model har siden haft sin afsmitning på de klassiske toscanske vine chianti classico, som efter reglen må og bliver blendet med op til 20 pct. ikkeitalie­nske druesorter, næsten altid cabernet sauvignon. Dog er tendensen ved at vende, og der ses mere og mere 100 pct. sangiovese­vine. Supertosca­nerne er nu dyrebare klassikere, men var i sin tid en modreaktio­n, en provokatio­n og står som symbol for tidstenden­ser og trends i vinens verden.

PS: PS: Jeres klummeskri­bent er, med al reJeres kl spekt, ikke den største fan af supertosca­spekt, ikke d nerne, men foretrække­r de rene sangionern­e, men vesevine som Chianti, Chianti Classico og vesevine som

Brunello fra Toscana.

Brunello fra

De nye vine blev på rekordtid en enorm succes og et symbol på en vinstil, der både er toscansk og internatio­nal

 ?? FOTO: GIORGI GIANNI ?? I Toscanas smukke bølgede bakker dyrkes sangiovese­druerne, som blandet med franske druer ender som supertosca­nere.
FOTO: GIORGI GIANNI I Toscanas smukke bølgede bakker dyrkes sangiovese­druerne, som blandet med franske druer ender som supertosca­nere.
 ?? ?? Tiganello er et godt eksempel på en supertosca­ner.
Tiganello er et godt eksempel på en supertosca­ner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark