Ekstra Bladet

TÆSKET AF TOUREN

Mattias Skjelmose fortæller, at han lige skulle samles op af sin træner for at komme helskindet igennem sidste uge af Tour de France

-

Cykelrytte­ren Mattias Skjelmose tilbagelag­de 3401 kilometer i sit første Tour de France, der sluttede i søndags, men alligevel synes han, at strabadser­ne var hårdest på det mentale plan.

– Jeg synes, at Touren var langt hårdere mentalt, end den var fysisk. Jeg var helt ødelagt, da jeg kom hjem og havde ikke særligt meget overskud til at møde andre mennesker ud over dem, der er tæt på mig, fortæller Mattias Skjelmose.

Trods rollen som debutant blev han før løbet nævnt som en mulig podiekandi­dat, men det var han dog ikke i nærheden af med sin samlede 29.- plads.

I stedet var han en vigtig hjælper for Giulio Ciccone, der vandt bjergtrøje­n, og Mads Pedersen, som sejrede på 8. etape.

De store forventnin­ger til Skjelmose blev født af hans samlede sejr i Schweiz Rundt, der blev fulgt op med DM- guld. Det skabte stor interesse omkring den 22- årige Trek- rytter, og det satte sig i ham mod løbets slutning.

Et mentalt knæk

– Sidste uge havde jeg et lille knæk mentalt. Der havde jeg det sådan, at nu måtte journalist­erne godt lade være med at stille mig spørgsmål, siger Skjelmose.

– Jeg synes ikke, at det kom til udtryk på cyklen, men jeg havde brug for at snakke med min træner, og han skulle lige samle mig op for, at jeg kunne være klar til de sidste etaper. Og jeg synes, jeg blev samlet godt op mentalt.

Skjelmose vurderer, at det mentale pres blev skabt i en blanding af mediebevåg­enhed, samt at han skulle være meget ’på’ i selve løbet.

– Det her med at jeg hele tiden skulle være klar med den rolle, jeg havde, hvor jeg var vigtig for Ciccone og Mads. Laver man en fejl, går det ned.

Skal køre for Mads P. igen

– Den dag, hvor Mads blev nummer fem på 19. etape, hvor vi fuckede op kollektivt som hold, det pressede, fordi man skulle stå til ansvar for det bagefter, lyder det fra Skjelmose.

Han fremhæver Mads Pedersens etapesejr som sit højdepunkt i Touren, fordi ’ hele holdet var en del af det’. Pedersen er også i centrum for Skjelmoses næste mål, da der skal køres for 2019- verdensmes­teren ved VM i Glasgow 13. august.

– Nu er der fuld fokus på VM. Jeg lovede Mads allerede i vinter, at jeg skulle være der for ham til VM.

– Jeg føler, at jeg kom rigtigt godt ud af Touren, så jeg håber at kunne hjælpe Mads til et verdensmes­terskab, siger Skjelmose.

Touren var langt hårdere mentalt, end den var fysisk

Nu er der fuld fokus på VM

 ?? FOTO: STEPHANE MAHE/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? Hård debut
Mattias Skjelmose var godt brugt op efter sit første Tour de France, hvor han sluttede som nummer 29.
FOTO: STEPHANE MAHE/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX Hård debut Mattias Skjelmose var godt brugt op efter sit første Tour de France, hvor han sluttede som nummer 29.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark