Ekstra Bladet

STJERNENS UTROLIGE FALD DEROUTE:

I en ny dokumentar fortæller en ærlig Jan Ullrich om sin årelange nedtur med alkohol og stoffer, der i mange år ødelagde hans liv efter cykelkarri­eren

- HANS- HENRIK HYBHOLT HARE

Som cykelrytte­r var han en konstant størrelse. Altid siddende, altid malende i sit tempo.

Livet efter karrieren har været den diametrale modsætning for Jan Ullrich.

Aldrig stillesidd­ende og konstante op– og nedture. Indtil nu.

Det 49- årige kraftværk fra Rostock, som Jørn Mader og Jørgen Leth døbte ham, er ude på den anden side efter en langvarig og hård periode med alkohol og stoffer i kølvandet på karrierest­oppet i 2007.

Det fortæller han i en ny dokumentar- serie hos Amazon, der har fået titlen ’ Jan Ullrich – The Hunted One’ – den forfulgte.

– Jeg havde det virkelig dårligt. Jeg tog kokain i store portioner. Jeg drak whisky som vand. Indtil jeg var døden nær, kommer det i en teaser.

Den evige toer

Ullrich var braget igennem som gigantisk talent, da han i Tour de France var blevet en sensatione­l toer efter holdkammer­aten Bjarne Riis i 1996. Den unge tysker havde sågar banket alt og alle på den sidste af de to enkeltstar­ter.

Året efter vandt han det hele med en utrolig margin på over ni minutter til Richard Virenque på andenplads­en. Alle troede, det dermed var begyndelse­n på en tysk dominans, der ville vare i årevis, men Ullrich vandt aldrig Touren igen. Han forsøgte flere gange, men Marco Pantani og siden Lance Armstrong var hurtigere. Fire gange blev Ullrich nummer to.

– Jeg ofrede hele mit liv for at nå til, hvor jeg nåede, siger Jan Ullrich i dokumentar­en.

Tilsat en portion doping, naturligvi­s.

I 2006 rullede Operacion Puerto- skandalen under Giro d’Italia med den spanske læge Eufemiano Fuentes centralt placeret, og dagen før Tour de France blev den dengang 32- årige Ullrich, Ivan Basso og flere andre ryttere udelukket fra løbet, hvilket førte til en fyreseddel fra T- Mobile- holdet. I øvrigt via fax.

Endte med at indrømme

Han fik sit hus ransaget i september, mens han var på bryllupsre­jse, og det blev i april ’ 07 offentligg­jort, at ni af de poser med blod, myndighede­rne havde fundet hos Fuentes, tilhørte Ullrich.

Det skete et par måneder efter, han havde meldt ud, at karrieren var slut.

På et pressemøde i februar meddelte han, at han i øvrigt aldrig havde snydt i sin karriere som cykelrytte­r.

Det gjorde han så nogle år senere – i 2013. Året forinden havde den internatio­nale sportsdoms­tol, CAS, dømt ham skyldig i dopingmisb­rug efter at have testet dopingprøv­er fra Touren i 1998 igen.

Jeg tog kokain i store portioner. Jeg drak whisky som vand

– 20 år efter må man indrømme sine fejl. Det vil være forkert at påstå, at jeg ikke snød nogen. Det gjorde jeg. Især fansene, siger han.

Jan Ullrich erkendte, at han havde haft kontakt med Fuentes, og at han fortrød det – og at han havde gjort brug af dopingpræp­arater med hjælp fra spanieren.

Jeg ofrede hele mit liv for at nå til, hvor jeg nåede

 ?? FOTO: PHOTOSPORT/ REX/ RITZAU SCANPIX ?? Verdenskla­sse
Jan Ullrich var et gudsbenåde­t talent på en cykel. Efter karrierest­oppet i 2007 har hans liv dog mildest talt været tumultaris­k. Her ses den stærke tysker på vej mod Morzine med Lance Armstrong i hælene under Tour de France i 2000.
FOTO: PHOTOSPORT/ REX/ RITZAU SCANPIX Verdenskla­sse Jan Ullrich var et gudsbenåde­t talent på en cykel. Efter karrierest­oppet i 2007 har hans liv dog mildest talt været tumultaris­k. Her ses den stærke tysker på vej mod Morzine med Lance Armstrong i hælene under Tour de France i 2000.
 ?? FOTO: LAURENT REBOURS/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Det helt store gennembrud: Andenplads­en i Touren i 1996 efter holdkammer­aten Bjarne Riis.
FOTO: LAURENT REBOURS/AP/ RITZAU SCANPIX Det helt store gennembrud: Andenplads­en i Touren i 1996 efter holdkammer­aten Bjarne Riis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark