Ekstra Bladet

Pengehunde­n Pablo jagter kolde kontanter

- NIKOLAI FENGER RASMUSSEN FOTO: LINDA JOHANSEN

SKARP NÆSE: Kriminelle forsøger i højere grad at smugle penge gennem Københavns Lufthavn, men lige i hælene på dem er pengehunde­n Pablo. Følg Pablo og hans hundefører, når der jagtes skjulte penge

Millioner af kroner bliver konfiskere­t, når Pablo og hans hunde- kollegaer snuser sig frem til kontanter blandt de mange passagerer, der hver dag passerer gennem Københavns Lufthavn.

Pengehunde­ne i Danmarks travleste lufthavn har afsløret adskillige forsøg på at smule flere millioner kroner de seneste år, og de mange kriminelle giver hundene nok at se til.

I løbet af 2022 og 2023 var der ifølge Københavns Politi 16 sager, som førte til beslaglægg­else af forskellig­e valuta til en værdi af 35 millioner kroner.

Skarp snude

Derfor er Ekstra Bladet taget på besøg hos Toldstyrel­sen i Københavns Lufthavn for at komme tættere på én af landets skarpeste snuder, når det kommer til at opsnuse kriminelle kontanter.

Snuden sidder på Pablo. Han fik oprindelig­t sit navn, fordi han var tiltænkt en rolle som narkohund, men på grund af et øget fokus på pengesmugl­ing, blev pengene hans domæne.

Pablo runder snart fem år, og han er bedste venner med sin hundefører og faste makker, Ronald, når jagten går ind på ulovlige kontanter i lufthavnen­s haller.

– Jeg har trænet med Pablo, siden han var lille hvalp, siger Ronald, hundefører i Toldstyrel­sen, til Ekstra Bladet, da vi møder dem i Toldstyrel­sens lokaler, som ligger ved udgangen af ankomsthal­len.

– Det tog halvandet års træning, før han blev godkendt som pengehund.

Træningen er omfattende og sørger for, at Pablo ikke lader sig distrahere af andre dufte eller personer, og kun koncentrer­er sig om duften af pengesedle­rnes tryksværte, når han snuser rundt mellem passagerer og baggage.

På jagt i de mørke haller

Pablos arbejde består ofte i at bevæge sig rundt mellem passagerer i lufthavnen­s terminaler, men det er ikke det eneste sted, hvor snuden kommer på arbejde.

Under ankomst- og afgangshal­lerne bliver der hver dag sorteret tusindvis af stykker bagage, og hér bliver Pablos skarpe snude også sat på prøve.

Ekstra Bladets udsendte får en kort demonstrat­ion af, hvor god Pablos lugtesans er, og der går ikke mange sekunder, fra pengene er gemt blandt fremmede kufferter, til Pablo stift markerer på gemmestede­t.

– Det, vi kan dufte på et frimærke, kan hunden dufte på en fodboldban­e, fortæller Ronald om Pablos evner.

Pengeautom­ater og indsamling­sbokse i lufthavnen slipper heller ikke forbi Pablos snude, og han styrer direkte mod dem, hver gang vi passerer dem på vores vej gennem lufthavnen.

Beløbene stiger

De seneste år er antallet af sager steget, og det samme er de beløb, som bliver konfiskere­t.

I 2019 blev der konfiskere­t 16 millioner kroner ved de danske grænser – et beløb, der selvsagt var mindre i 2020 som følge af den verdensoms­pændende coronaepid­emi, men i 2021 og 2022 viser Toldstyrel­sens tal, at pengesmugl­ing er i eksplosiv vækst.

Således blev der i 2021 konfiskere­t 22 millioner kroner, og i 2022 var det beløb steget til 38 millioner kroner. En stor del af pengene bliver fundet af hundene i Københavns Lufthavn, hvor Pablos rekord er cirka to millioner kroner i forskellig valuta.

Det er dog ikke i nærheden af at være rekord for lufthavnsh­undene.

I 2021 fandt hundekolle­gaen Andy 5,7 millioner kroner i indtjekket baggage.

Svenske statsborge­re

Mens Pablos mål er at finde de skjulte penge, er det politiets opgave at finde frem til smuglerne, og hvor pengene stammer fra.

– Det, der går igen, er, at det er svenske statsborge­re med syrisk baggrund, som er på vej til Istanbul, siger Peter Høholt, vicepoliti­inspektør hos Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

– Det skræmmende ved det her er, at personerne ikke altid er klar over konsekvens­en af deres handlinger. Så de får et kæmpe chok, når de pludselig får en fængselsdo­m for at forsøge at udrejse med pengene.

Han understreg­er, at politiet altid undersøger, om der er en lovlig forklaring på, hvor pengene kommer fra, men at forklaring­erne ofte er så mangelfuld­e, at pengetrans­porterne bliver anset som ulovlige.

Det, vi kan dufte på et frimærke, kan hunden dufte på en fodboldban­e

 ?? ?? Pablo kan også snuse sig frem til penge, som ikke bliver fragtet af smuglere.
Pablo kan også snuse sig frem til penge, som ikke bliver fragtet af smuglere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark