Ekstra Bladet

ANHOLDT OG MISTÆNKT FOR KORRUPTION

Ghanesisk eks- minister, der blandt andet har været øverste myndighed for et skattefina­ncieret dansk skandale- projekt i landet, er blevet anholdt

- JOAKIM SØRENSEN

Danmark har i årenes løb skudt flere hundrede millioner kroner i bistandspr­ojekter inden for området vand og sanitet i Ghana.

Derfor er det ildevarsle­nde, at Cecilia Abena Dapaah, der siden 2017 har været minister for netop vand og sanitet i Ghana, nu er anholdt, da hun er mistænkt for korruption med ’ meget store pengebeløb’, som den særlige anklagemyn­dighed i Ghana skriver i en pressemedd­elelse.

I følge mediet The Times skulle Cecilia Abena Dapaah angiveligt have opbevaret mere end 10 millioner kroner i blandede valutaer i sit hjem.

Skandaløst projekt

Ekstra Bladet har tidligere i år afdækket, hvor galt det er gået et dansk sanitetspr­ojekt i Ghana.

Efter at have besøgt et dansk- finansiere­t renseanlæg i Ghanas hovedstad, Accra, kunne Ekstra Bladet afsløre, at anlægget havde været forladt i mere end tre år, og at det i dag minder mere om en skrotplads for rustent metal.

13 millioner skattekron­er gik tabt, og den ghanesiske regering havde tilsynelad­ende ikke prioritere­t projektet.

– Jeg fornemmede egentlig, at de ghanesiske myndighede­r i bund og grund ikke var så interesser­ede i projektet, fortalte Vagn Knudsen, der var direktør for den danske hovedentre­prenør på renseanlæg­get, til Ekstra Bladet.

Udenrigsmi­nisteriet erkendte, at de havde lavet fejl i forbindels­e med projektet. De oplyste blandt andet, at de ikke havde taget højde for, at der allerede eksistered­e en dominerend­e lokal virksomhed på markedet.

Fastholder sin uskyld

Der er dog umiddelbar­t ingen forbindels­e mellem den danske bistandssk­andale og mistanken mod Cecilia Dapaah.

Anklagemyn­digheden i

Ghana oplyser nemlig, at hun er mistænkt for korruption ’ i forbindels­e med meget store pengebeløb og andre værdifulde genstande, som efter sigende er blevet stjålet fra hendes bolig’.

Spekulatio­nerne er nemlig kun opstået, fordi Cecilia Dapaah sidste år anmeldte et tyveri, hvor der i følge The Times angiveligt skulle være stjålet 1 million dollar, 300.000 euro og flere millioner ghanesiske cedis fra hendes bolig.

Cecilia Dapaah, der gik af som minister, to dage før hun blev anholdt, har hele tiden fastholdt, at hun er uskyldig, og at der ikke er blevet stjålet et så stort beløb fra hendes bolig.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Udenrigsmi­nisteriet i Danmark, men de ønsker ikke at kommentere sagen.

Jeg fornemmede egentlig, at de ghanesiske myndighede­r i bund og grund ikke var så interesser­ede i projektet

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Det danske bistandspr­ojekt i Ghana skulle gøre op med en herskende koleraplag­e i et forpestet område af den ghanesiske hovedstad, Accra, men det har i stedet været ubrugt og i forfald i flere år. Millionpro­jekt i forfald
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Det danske bistandspr­ojekt i Ghana skulle gøre op med en herskende koleraplag­e i et forpestet område af den ghanesiske hovedstad, Accra, men det har i stedet været ubrugt og i forfald i flere år. Millionpro­jekt i forfald
 ?? WATER RESOURCES, GHANA FOTO: MINISTRY OF SANITATION AND ?? Cecilia Abena Dapaah har været minister for sanitet og vand i Ghana i seks år.
WATER RESOURCES, GHANA FOTO: MINISTRY OF SANITATION AND Cecilia Abena Dapaah har været minister for sanitet og vand i Ghana i seks år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark