Ekstra Bladet

NU ER HAN DØMT

Ifølge den nu dømte mand klædte han sig ud som Jokeren for at leve sig ind i karakteren­s opfattelse af, at andre menneskers liv er værdiløse

- EMMA BUUS MOSEGAARD

Det var under halloween i 2021, at en nu 26- årig mand forklædt som skurken ’ Jokeren’ gik fuldstændi­g amok i et japansk tog.

Her stak han en 72- årig mand ned og satte ild til det kørende tog ved at antænde olie, som han havde hældt ud på gulvet.

Nu er den i dag 26- årige mand Kyota Hattori blevet dømt ved en japansk domstol. Hele 23 år i fængsel lyder straffen på.

Retten afgjorde, at Hattori var skyldig i knivstikke­riet på den 72- årige mand, ligesom han er blevet kendt skyldig i drabsforsø­g på 12 personer ved at tænde den voldsomme brand i toget. Det skriver The Japan Times.

Stukket i brystet

Ifølge mediet blev manden stukket i brystet med en 30 centimeter lang såkaldt overlevels­eskniv.

Herefter bevægede Kyota Hattori sig ind i en anden togvogn, hvor han hældte olie ud på gulvet og stak ild til det. Branden antændte både gulvet og sæderne i togvognen.

Kyota Hattori har tilstået både knivstikke­riet og ildspåsætt­elsen, men det har været forsvarets påstand, at han ikke havde intention om at dræbe, og derfor rejste de påstand om en straf på maksimalt 12 års fængsel i modsætning til anklagemyn­dighedens påstand om 25 års fængsel.

Den købte retten altså ikke, og gennem retssagen har anklagemyn­digheden da også argumenter­et for, at han måtte have kendt til sandsynlig­heden for, at folk kunne blive dræbt i branden. Manden, der blev stukket ned, var i kritisk tilstand, men overlevede angrebet. Heller ingen døde i branden.

Røg en cigaret bagefter

Videoer fra stedet, der florerede på sociale medier, viste, hvordan han sad og røg en cigaret inde i toget, efter det var standset, og politiet var på vej.

Den voldsomme episode har vakt stor opmærksomh­ed i hele verden, fordi Kyota Hattori var klædt ud som Batmans ærkefjende, Jokeren.

I retten har han forklaret, at han tog kostumet på, fordi han ville overgive sig fuldt til rollen, skriver The Japan Times.

Han sagde desuden, at han følte behovet for at overgive sig til skurkens opfattelse af, at andre menneskers liv er værdiløse, hvis han skulle kunne udføre sit angreb.

Undervejs i retssagen har anklagemyn­digheden også som argument for den høje straf sagt, at hans angreb udklædt som Jokeren har haft ’ udbredt social indflydels­e’, og at der dermed var stor risiko for, at andre vil finde på at efterligne ham.

Kyota Hattori var da også selv inspireret af en anden japansk mand, der to måneder forinden også var gået amok i et tog. Yusuke Tsushima, som gerningsma­nden hedder, blev idømt 19 års fængsel tidligere på måneden.

Kæresten var skredet

Under retssagen har Kyota Hattori selv forklaret, hvad der gik forud for det særdeles morbide angreb.

Hans forlovede havde forladt ham, lød det, ligesom han havde begået en fejl på sit arbejde, der betød, at han var blevet forflyttet til en anden stilling.

Disse begivenhed­er havde ifølge den 26-årige selv sendt ham ud i selvmordst­anker, ligesom han havde forsøgt at tage sit eget liv to gange. Efterfølge­nde ønskede han at blive idømt dødsstraf, og det ledte ham til at begå et angreb.

Han er blevet kendt skyldig i drabsforsø­g på 12 personer

 ?? FOTO: KENTARO TOMINAGA/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Skyldig i drabsforsø­g
Kyota Hattori på vej til et retsmøde 2. november 2021 – to dage efter angrebet. Han er nu blevet idømt en fængselsst­raf på 23 år.
FOTO: KENTARO TOMINAGA/AP/ RITZAU SCANPIX Skyldig i drabsforsø­g Kyota Hattori på vej til et retsmøde 2. november 2021 – to dage efter angrebet. Han er nu blevet idømt en fængselsst­raf på 23 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark