Ekstra Bladet

REGERING I KORANPANIK

PRES PÅ DANMARK: Regeringen har hverken noget konkret forslag – eller sågar en tidshoriso­nt – for et indgreb mod koran- afbrænding­er, viser det sig

- BRIAN WEICHARDT CHARLOTTE BECH MATHIESEN JONAS SAHL

I over en uge har koranpress­et mod Danmark taget til i styrke.

Voldelige optøjer i flere mellemøstl­ige lande. Vilde krav fra Irak og Tyrkiet om at begrænse ytringsfri­heden på de danske gader. Og senest et hastemøde blandt 57 muslimske regimer om sagen.

Og NU vil regeringen handle, siger de.

Eller rettere: De vil gøre et eller andet på et eller andet tidspunkt. Længere er man foreløbigt ikke nået.

Det står klart, efter at både udenrigs-, justits- og forsvarsmi­nisteren i går holdt pressemøde foran Udenrigsmi­nisteriet efter et møde med Folketinge­ts partier om koran- krisen.

Bliver som det bliver

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har i de seneste dage forsøgt alt muligt for at dæmpe de mellemøstl­ige gemytter. Han har ’ fordømt’ koran- afbrænding­er. Han har opfordret til ro i de muslimske lande. Det har ikke hjulpet.

Og seneste skud på stammen er så at indføre en endnu ukendt begrænsnin­g af retten til at håne religioner.

– Vi er kommet frem til, at det ikke kan være meningen, at man skal kunne skade Danmarks interesser for at stå på en ret om, at man gentagelse­svis chikanerer og forhåner fremmede stater, lød det fra justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d ( S).

– Hvor konkret her forslag?

– Det bliver så konkret, som vi juridisk mener, det kan holde. Og derfor kan bliver det jeg heller ikke være meget præcis om det, fordi vi har ikke et færdigt forslag. Jeg har ikke noget tidsperspe­ktiv for, hvornår det er færdigt, lød ministeren­s mildest talt elastiske svar.

Gang i ’et arbejde’

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen ( M) kunne ikke ligefrem hjælpe med yderligere detalje- rigdom:

– Det er ikke i overensste­mmelse med Danmarks interesser i verden, hvis vi ikke vi finder en metode til at komme fri af det, vi har set, sagde han.

– Vi sætter nu gang i et arbejde med henblik på at lave en korrektion til den voldsomme udvidelse af ytringsfri­heden, som man lavede i 2017 med fjernelsen af blasfemi- paragraffe­n.

– Lars Løkke, havde vi stået her i dag, hvis demonstrat­ionerne i Mellemøste­n havde været fredelige?

– Alt, hvad man gør, gør man i interaktio­n med andre mennesker og resten af verden, lød det små-filosofisk fra Løkke. Han fortsatte:

– Og hvis hele verden var lige så ligeglad med, at en eller anden tosse brændte en koran af, så kan det da godt være, at vi ikke …

– Du bøjer dig for volden? – Det er ikke at bøje sig for noget. Det er at aflæse virkelighe­den, og hvordan Danmark sætter sig bedst. Det er derfor, man har regeringer. Det er derfor, at denne her regering har sagt, at vi ikke bare skal sidde og vente på, at det her kan eksplodere. Det ville ikke være i Danmarks interesse, sagde Lars Løkke.

Det bliver så konkret, som vi juridisk mener, det kan holde

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Hva’ nu, hr. minister
Regeringen har ikke noget tidsperspe­ktiv på, hvornår deres lovforslag om at indføre en endnu ukendt begrænsnin­g af retten til at håne religioner ligger klart.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Hva’ nu, hr. minister Regeringen har ikke noget tidsperspe­ktiv på, hvornår deres lovforslag om at indføre en endnu ukendt begrænsnin­g af retten til at håne religioner ligger klart.
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Foreningen Danske Patrioter brændte i går en koran af på Lyngbyvej i området ved den saudiarabi­ske ambassade.
FOTO: KENNETH MEYER Foreningen Danske Patrioter brændte i går en koran af på Lyngbyvej i området ved den saudiarabi­ske ambassade.
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Rasmus Paludan har flere gange sat ild til Koranen under sine demonstrat­ioner.
FOTO: FINN FRANDSEN Rasmus Paludan har flere gange sat ild til Koranen under sine demonstrat­ioner.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark