Ekstra Bladet

KVÆLERTAG PÅ YTRINGSFRI­HEDEN

- Uffeffe Gardelarde­l

Regn roligt med, at der kommer nye krav om forbud. Dem får vi svært ved at sige nej til

DET INDGREB, regeringen vil foretage i ytringsfri­heden, tegner til at blive den mest omfattende indskrænkn­ing af danskernes frihedsret­tigheder siden Anden Verdenskri­g.

Det er et indgreb, som vil være langt mere vidtrækken­de end bare at genindføre blasfemifo­rbuddet.

DA DET BLEV AFSKAFFET for seks år siden, var begrundels­en udtrykkeli­gt, at ' det ikke bør være kriminalis­eret at vise disrespekt for en religion ( blasfemi) eller at krænke religiøse følelser.'

Dengang var Lars Løkke Rasmussen statsminis­ter. I dag er han udenrigsmi­nister, og det er rystende at læse den udtalelse, han udsendte søndag aften.

REGERINGEN VIL NEMLIG ikke bare forbyde koran- afbrænding­er. Den vil generelt forbyde ' forhånelse' af religion. Og ikke nok med det: Det skal også være forbudt at håne andre lande og ” kulturer'. Ganske vist kun i ' særlige situatione­r', men regeringen bestemmer jo selv, hvornår en situation er særlig.

DET ER EKSTREMT. Og det kan bruges til at tage kvælertag ytringsfri­heden. Almindelig debat vil kunne rammes. Det kan blive forbudt at sige, hvad man mener om Putins Rusland – eller om USA, for den sags skyld.

Kritik af kinesisk undertrykk­else, af fejludvikl­ing i Afrika, af hjemlige indvandrer­kulturer – alt kan forbydes.

REGERINGEN VIL SIKKERT bedyre, at det slet ikke er det, den har tænkt sig. Men hvis det ikke er det, man vil, hvorfor i alverden er det så det, man foreslår? Konsekvens­erne bliver dramatiske. Under muhammedkr­isen i 2006 blev Danmark jo ramt af en stormvind af muslimsk vrede, ikke mindst fra despotiske styrer i Mellemøste­n. Men dengang kunne regeringen bare beklagende slå ud med armene og henvise til, at vi altså havde ytringsfri­hed her i landet, og at aviserne måtte trykke, hvad de havde lyst til.

DET VIL EN DANSK regering aldrig mere kunne svare. Den vil være forsvarslø­s. De følsomme despoter vil jo kunne sige, at regeringen bare kan bruge loven og udstede et forbud. Så regn roligt med, at der kommer nye krav om forbud. Dem får vi svært ved at sige nej til, og debatten vil blive lemlæstet.

SELV OM REGERINGEN ikke siger det klart, så har vi forstået baggrunden for indgrebet: Man håber at få Mellemøste­ns hjælp til at lægge pres på Rusland, så det trækker sig ud af Ukraine.

Og man vil undgå midt i det hele at irritere det muslimske og halvvejs diktatoris­ke Nato- land Tyrkiet. Det er ædle formål, men prisen er uoverskuel­ig og urimeligt høj.

HOV, HVAD SKREV VI HER? At Mellemøste­n er fuld af despoter, og at Tyrkiet halvvejs er et diktatur?

Jamen, det er da godt, at loven ikke er trådt i kraft endnu.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Regeringen lægger op til et ekstremt vidtgående indgreb mod danskernes ret til at ytre sig, og den gør os forsvarslø­se i nye muhammedkr­iser.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Regeringen lægger op til et ekstremt vidtgående indgreb mod danskernes ret til at ytre sig, og den gør os forsvarslø­se i nye muhammedkr­iser.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark