Ekstra Bladet

PØNSER PÅ STOR ÆNDRING

Haas står over for nogle store valg i forhold til fremtiden

- BELGIEN Jonas Hüttel

FRANCORCHA­MPS ( Ekstra Bladet): – Vi har ikke brug for ferie, men derimod for opgraderin­ger og mere ydelse fra bilen.

Sådan lød det ganske nøgternt fra Nico Hülkenberg efter tyskerens sidsteplad­s på Spa.

Der er flere opdaterede dele på vej; om de så virker og kan give et løft, som man så det ved især McLaren, er en anden sag.

Udvikling af en bil har aldrig været en af Haas- teamets spidskompe­tencer.

Tyskeren troede også på, at man kunne løse sine dækproblem­er i indeværend­e sæson. De forstår, hvad der sker, men noget andet er så at konstruere en løsning.

Suveræne Red Bull arbejder allerede 100 procent på RB20’ eren til 2024. Normalt skifter mange hold over allerede omkring sommerpaus­en, men teamchef Günther Steiner fortæller til Ekstra Bladet, at man arbejder yderligere to måneder på dette års bil i vindtunnel­len, før alle kræfter dedikeres til 2024.

Sidste sæson og i begyndelse­n af denne lå Haas meget tæt op ad Ferraris koncept med brede, skål- formede sidekasser. Men italienern­e bevæger sig mod, hvad der fungerer for Aston Martini og Red Bull.

To projekter parallelt

Spørgsmåle­t er, hvornår Haas gør det samme?

– De har ændret ‘ bodywork’ et par gange, så helt sikkert fordi de har fundet noget. Vi har arbejdet på noget lignende siden starten af året, men som du kan se, er det et af de få områder, vi ikke har rørt ved, siger Simone Resta, Haas’ tekniske chef, til Ekstra Bladet.

– Hvem ved, måske har vi noget nyt senere på sæsonen? Hvis ikke i år, så måske næste år. Når noget gør bilen hurtigere, sætter vi det i produktion.

Fordi det tekniske reglement stort set er det samme til næste år, vil man se flere teams blive ved med at udvikle på årets bil. Hvad man lærer nu, kan bruges senere.

– Lige nu er vi på et sted, hvor vi arbejder intensivt med den her bil, selv om der allerede er lavet avanceret arbejde på næste års model. Vi kører de to projekter parallelt og prøver stadig at medbringe flere nye dele med til racerbanen, fortæller Resta.

Fordi Haas producerer sine dele ved en tredjepart ( Dallara), går der som tommelfing­erregel to måneder, fra en del er færdigdesi­gnet, indtil den sidder på bilen.

Måske anderledes

En gruppe har længe arbejdet med, hvad der kommer til at hedde VF24’ eren.

– Reglerne fortsætter, så bilen kræver ikke i selv et nyt koncept. Men vi overvejer alle muligheder, og bilen bliver måske ret anderledes – og måske ikke, sige Resta.

Teamchef Günther Steiner indrømmer, at man også bruger ekstra tid på årets bil for at løse og forstå de nuværende problemer med ekstremt dækslid.

– Lige nu opgraderer vi for at lære, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør, så det kan integreres i næste års bil. Det giver ingen mening at udvikle løs til næste år uden at vide, hvad der fungerer. Da vi ikke kan teste den før næste år, er det bedre at lave udviklings­arbejde på denne her for at se, om vi skal lave store ændringer til næste års bil, siger han til Ekstra Bladet.

Ser på alt

Pilen peger mod, at den kommer til at se noget anderledes ud. Både Mercedes og Ferrari bevæger sig også i en ny retning.

– Lige nu ser vi på alt. Ikke kun hvad Ferrari laver. For deres bil begynder at ligne en af de andre, men af forskellig­e årsager kan de ikke lave en komplet ændring ( budgetloft­et er en begrænsnin­g, red.). Vi har endnu ikke truffet beslutning­en om, i hvilken retning vi går.

Da Haas benytter Ferraris hjulophæng, skal det være færdigtegn­et, før man kan gå ombord med alle detaljerne til 2024.

Hvem ved, måske har vi noget nyt senere på sæsonen

Lige nu er vi på et sted, hvor vi arbejder intensivt med den her bil

 ?? FOTO: ANDY HONE/ HAAS F1 TEAM ?? Store beslutning­er
Teamchef Günther Steiner har andet at tænke på end kørere.
FOTO: ANDY HONE/ HAAS F1 TEAM Store beslutning­er Teamchef Günther Steiner har andet at tænke på end kørere.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Simone Resta er Haas- teamets tekniske chef. Han har en fortid hos blandt andet Ferrari.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Simone Resta er Haas- teamets tekniske chef. Han har en fortid hos blandt andet Ferrari.
 ?? ??
 ?? FOTO: SAM BLOXHAM/ HAAS F1 TEAM ?? Haas- racerne kan meget vel komme til at se markant anderledes ud – måske allerede i indeværend­e sæson.
FOTO: SAM BLOXHAM/ HAAS F1 TEAM Haas- racerne kan meget vel komme til at se markant anderledes ud – måske allerede i indeværend­e sæson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark