Ekstra Bladet

DANSK VM- MODSTANDER MED GRUM BAGAGE

UNDER ANKLAGE: Haitis fodboldpræ­sident er anklaget for at have forgrebet sig på en række unge landsholds­spillere gennem flere år Anklaget for voldtægt

- JAN JENSEN

Det er et hold med en voldsom historie om overgreb og seksuelt misbrug, som det danske kvindeland­shold møder i dag i den afgørende gruppekamp ved VM i Australien og New Zealand.

Det er Haitis kvinder, som er modstander­en, og spillerne fra den lille caribiske ø har nu i flere år modvilligt været en del af en modbydelig sag, som har involveret FIFA, spillernes fagforenin­g FIFPro, Human Right Watch og retsvæsene­t i indtil flere lande. Og det er en sag, som fortsat kører.

34 ofre

I november 2020 udstedte FIFA en livstidska­rantæne til præsidente­n for Haitis fodboldfor­bund, Yves JeanBart, for seksuelt misbrug af en række af landets kvindelige elitefodbo­ldspillere, herunder flere landsholda­ktører.

Min mulighed for at komme til at spille i udlandet afhang af, om jeg ville gå i seng med præsidente­n

En række af de formodede overgreb har fundet sted på Haitis nationale fodboldcen­ter, Camp Nou, og i afgørelsen fra FIFA hedder det, at der er dokumenter­et 34 ofre for seksuelt misbrug og voldtægt, også af mindreårig­e. En række af forholdene er blevet indsamlet og dokumenter­et af Human Rights Watch og af FIFPro.

Således har en tidligere landsholds­spiller forklaret Human Right Watch:

I seng med præsidente­n

– Min mulighed for at komme til at spille i udlandet afhang af, om jeg ville gå i seng med præsidente­n ( Yves Jean- Bart, red.).

Ifølge afgørelsen fra FIFA’s etiske komité har 10 personer tilknyttet Camp Nou stået bag forbrydels­erne og den nu 75- årige Yves Jean- Bart skulle have begået 14 af overgreben­e.

I februar i år ophævede

Den Internatio­nale Sportsdoms­tol, CAS, Yves JeanBarts karantæne. Dommerne i CAS fandt, at ofrenes forklaring­er ikke var overbevise­nde nok, samt at der var en række unøjagtigh­eder.

Det skal siges, at alle ofre fremstår anonyme. Ifølge Human Rights Watch er flere af dem blevet truet til tavshed, blandt andet ved at få stukket en pistol op foran ansigtet, og et vidne havde fået at vide, at hans kiste var gjort klar.

Spillerfor­eningen FIFPro kritisered­e afgørelsen fra CAS og fremførte i en udtalelse, at der var seriøse og veldokumen­terede trusler mod flere af ofrene, og at CAS ikke havde tilbudt dem fuld anonymitet, herunder brugen af stemmeforv­rængning.

Højere instans

FIFA ønskede at tage afgørelsen fra CAS til en højere instans i Schweiz, men det blev afvist for to uger siden af den schweizisk­e højesteret. FIFA har dog ikke tilladt Yves Jean- Bart at genindtræd­e som præsident for Haitis fodboldfor­bund. Den beslutning vil han nu også tage til CAS.

I Haiti er det ifølge den engelske avis The Guardian lykkedes en gruppe af menneskere­ttighedsor­ganisation­er, som repræsente­rer en række af ofrene, at overbevise en domstol om, at der skal køres en appelsag mod Yves Jean- Bart.

Base i nabolandet

Han har været præsident for Haitis fodboldfor­bund siden 2000, og han har fra sagens begyndelse i 2020 erklæret sig uskyldig. Den sag forventes for retten i oktober.

Haitis kvindeland­shold har af sikkerheds­hensyn haft base i nabolandet Den Dominikans­ke Republik i de seneste to år.

Holdet har tabt de første to kampe ved VM mod England og Kina, og det vil kræve en storsejr over Danmark og en engelsk sejr over Kina, hvis Haiti skal videre til næste runde. Omvendt har Danmark med en sejr gode muligheder for at avancere i turneringe­n.

Yves Jean- Bart – som er kendt som Dadou – har valgt ikke at vise sig ved VM- slutrunden.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Yves Jean- Bart ( med blåt mundbind) er anklaget for at have voldtaget adskillige unge fodboldspi­llere fra Haiti.
FOTO: RITZAU SCANPIX Yves Jean- Bart ( med blåt mundbind) er anklaget for at have voldtaget adskillige unge fodboldspi­llere fra Haiti.
 ?? FOTO: PATRICK HAMILTON/ RITZAU SCANPIX ?? Melchie Dumonay er den store stjerne på Haitis landshold. Hun begynder efter VM i den franske storklub Lyon.
FOTO: PATRICK HAMILTON/ RITZAU SCANPIX Melchie Dumonay er den store stjerne på Haitis landshold. Hun begynder efter VM i den franske storklub Lyon.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Der har været flere demonstrat­ioner i Haiti mod Yves Jean- Bart.
FOTO: RITZAU SCANPIX Der har været flere demonstrat­ioner i Haiti mod Yves Jean- Bart.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark