Ekstra Bladet

DERFOR BLEV HAN ALDRIG KENDT

HÅRD SKÆBNE: En dygtig guitarist fra Esbjerg tog i 80’erne til USA for at blive rockstjern­e. Han var med til at starte Guns N’ Roses, men kom dog aldrig til at nyde succesen

- RASMUS BARUD THOMSEN Han var helt sikker på, at han kunne komme til at leve af at spille, og det var det eneste, han ville

I 1987 skete der noget på den amerikansk­e musikscene, der skulle ændre rockmusikk­en for altid. En indtil da ukendt rockgruppe med en outreret, rødhåret forsanger og en guitarist med krøllede, sorte lokker sparkede benene væk under flere generation­er af rockfans.

Bandet hed Guns N’ Roses, og deres banebryden­de debutplade fra 1987, ’ Appetite for Destructio­n’ – af mange betragtet som en af de bedste debut- plader gennem tiden med udødelige numre som ’ Welcome to the Jungle’ og ’ Sweet Child o’ Mine’ – blev den bedst sælgende debutplade i 80’ erne med mere end 28 mio. solgte eksemplare­r.

På pladen er det Duff McKagan, der spiller bas, men faktisk tilhørte den plads i bandet oprindelig danske Ole Beich, der på det tidspunk af uklare årsager havde forladt bandet.

Rastløs Esbjerg- dreng

Historien om Ole Beich begynder i 1955, hvor han blev født og voksede op i havne- og fiskeribye­n Esbjerg. ’ Danmarks svar på Liverpool’, kalder nogle byen med det gennem tiden hårde ry.

Ole holdt af at komme på havnen, hvor han kunne øve sit engelsk og tyske med de udenlandsk­e sømænd.

Han begyndte at interesser­e sig for at spille guitar, men det var først, da ved et tilfælde vandt en guitar, at han for alvor begyndte at spille. Han ville spille rock og det i så høj grad, at det gik ud over hans skolegang, der ikke interesser­ede den musikglade vestjyde synderlig meget.

Jan Hamann er i dag 60 år og gik i skole Ole Beich. De fandt hurtigt ud af, at de havde en fælles interesse for musik.

– Vi begyndte at spille sammen i folkeskole­n, hvor jeg gik en klasse over ham. Det var tydeligt, at han havde talent for at spille guitar, og han blev hurtigt god til at spille.

Bands på kryds og tværs

Hjemme hos Oles forældre var der altid fyldt med unge mennesker, der spillede musik og dannede bands på kryds og tværs.

– Som vi blev ældre, og vi andre begyndte at tage en uddannelse, fortsatte Ole med at spille musik. Han var helt sikker på, at han kunne komme til at leve af at spille, og det var det eneste, han ville. Ole var overbevist om, at det nok skulle lykkes for ham, fortæller Hamann.

Han ville til USA, nærmere bestemt Los Angeles, der dengang var det ultimative sted for håbefulde unge rockmusike­re, der ville udleve drømmen om et liv med musik, penge, damer, sprut og masser af fest.

Så Ole tog arbejde på havnen i Esbjerg for at tjene penge. Da han havde skrabet mere end 60.000 kr. sammen, tog han i 1984 til USA, stålsat på at slå igennem som rockmusike­r.

Dokumentar på vej

Og det er netop det, der sker de følgende år, der har gjort personen Ole Beich til en myte og en legende blandt inkarnered­e Guns N’ Roses- fans. I Danmark er Bergur Rubek Nielsen og Mikkel Jacobsen kun store drenge i folkeskole­n, da Ole Beich tager til USA for at blive verdensstj­erne. Alligevel skulle hans skæbne i det forjættede land vise sig at forfølge de to venner langt ind i voksenlive­t. I dag er Bergur Rubek Nielsen og Mikkel Jacobsen voksne mænd omkring de 40 år, og de er stadig lige så forelskede i Guns N’ Roses’ musik. De to venner har brugt en stor del af deres fritid de sidste tre år på at researche Ole Beichs liv for at lave en dokumentar­film om ham.

– Den her historie er gået totalt under radaren hos de fleste mennesker, siger Mikkel Jacobsen, der sammen med Bergur Rubek Nielsen arbejder på filmen ved siden af deres fuldtidsar­bejde.

De sidste tre år har de talt med et utal af personer, der beskriver Ole Beichs ophold i USA som en turbulent tid.

Audition hos LA Guns

– Man kunne fodre svin med dygtige guitarspil­lere i Los Angeles på det tidspunkt i 80’ erne, så Ole skiftede hurtigt til bas for at kunne komme med i et band, fortæller Mikkel Jacobsen.

– Han ville være rockmusike­r mere end noget andet, og han var 100 procent rock’n roll, fortæller Bergur Rubek Nielsen om den esbjergens­iske musiker, der i L. A. bladrer de lokale aviser igennem for at se efter auditions.

Det lykkedes Ole Beich at få plads som bassist i bandet LA Guns, der i midten af 80’ erne slår sig sammen med gruppen Hollywood Rose, der har en vis Axl Rose som forsanger.

På det tidspunkt kender Ole og Axl allerede hinanden godt, da de i året op til sammensmel­tningen af de to bands har boet, festet og spillet sammen rigtig meget sammen.

Så da LA Guns og Hollywood Rose bliver til Guns N’ Roses, er det med Axl Rose som forsanger og Ole Beich på bas.

– Vi har altså en dansker, der i marts 1985 er med til at starte Guns N’ Roses, fortæller Bergur Rubek Nielsen, der bogstaveli­gt talt får gåsehud.

Men når navnet Ole Beich i dag er ukendt for de fleste, så er det, fordi han efter en måned for evigt er ud af Guns N’ Roses – men hvorfor? Det findes der flere forklaring­er på.

Styrke og svagheder

– Nogle siger, at han droppede en øver for at gå til koncert og så fik besked på, at han var ude. En anden version er, at Ole slet ikke kunne forliges med gruppens glamrock- image med makeup og stramme bukser, som han syntes var bøsset.

– Andre siger, at det var,

 ?? PRIVATFOTO ?? Trist historie
Ole Beich på bas sammen med Axl Rose ved en koncert i 1984.
PRIVATFOTO Trist historie Ole Beich på bas sammen med Axl Rose ved en koncert i 1984.
 ?? PRIVATFOTO ?? Ole Beich havde looket til at blive rockstjern­e.
PRIVATFOTO Ole Beich havde looket til at blive rockstjern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark