Ekstra Bladet

’ DE TOG DEM IND I EN HYTTE PÅ SKIFT’

Flere danske Afghanista­n-veteraner fortæller nu om, hvordan Forsvaret havde kendskab til, at Danmarks allierede lavede overgreb på mindreårig­e drenge

- MANNE SCHEEF

Jiggy Thursday. Det var det, danske soldater kaldte de voldtægter af mindreårig­e drenge, som de afghanske sikkerheds­styrker udførte.

Det fortæller Robert til Ekstra Bladet. Han er Afghanista­n- veteran, og i 2008 var han udsendt til Camp Price i Helmand- provinsen, hvor han arbejdede som ’ medic’ – en medicinsk uddannet soldat.

– Vi havde en teori om, at de lavede unoder om torsdagen, fordi de tænkte, at de kunne få syndsforla­delse om fredagen, fortæller Robert i et interview.

Han er den en af tre Afghanista­n- veteraner, Ekstra Bladet har talt med, der fortæller om episoder fra Afghanista­n, der står i skarp kontrast til, hvordan Forsvaret ellers har berettet om overgreb på mindreårig­e.

Flaget skulle sænkes

Robert er ikke hans rigtige navn, men Ekstra Bladet er bekendt med hans identitet. Af hensyn til sit nuværende arbejde ønsker han ikke at stå frem med navn.

De danske medics havde et lille felthospit­al i Camp Price, der lå helt op ad ydermuren. På den anden side af ydermuren holdt en lokal, afghansk milits til, der havde til opgave at passe på basens ydermure.

Robert fortæller, at ydermuren blev udgjort af Hesco- bastioner ( trådbure fyldt med sand), hvorpå der var et dannebrogs­flag. Det skulle hejses og sænkes hver morgen og aften.

Når man skulle sænke flaget torsdag aften, kunne man se ind i basen hos Danmarks allierede – den lokale milits.

– Så var de i fuld gang med at lægge neglelak på mindreårig­e drenge, give dem læbestift på og klæde dem ud som piger, hvorefter de på skift tog dem ind i en lille hytte. Så kunne man godt høre, hvad der skete derinde, fortæller Robert.

– De her børn synes ikke, det var særlig behageligt. – Det kunne man høre?

– Det kunne man høre. Det var ubehagelig­t ad helvede til.

Alle vidste det

Forsvaret har gang på gang nægtet kendskab til, at Danmarks allierede i Afghanista­n har voldtaget børn.

Det ændrede sig for første gang i februar, hvor forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V) erkendte, at Forsvarsko­mmandoen havde fundet oplysninge­r, der ikke kan karakteris­eres af konkrete indrapport­eringer, men ’som dog tegner et billede af, at Forsvaret – i begrænset omfang og primært via indirekte kilder – har været bekendt med, at der forekom overgreb på drenge fra dele af de afghanske sikkerheds­styrker’.

Ifølge Roberts udlægning vidste danske soldater, at voldtægter­ne fandt sted.

– Jeg vil vove at påstå, at danske soldater, der har arbejdet sammen med enten ANA ( Afghan National Army, red.), ANP ( Afghan National Police, red.) eller de her lokale militser, vi samarbejde­de med – ingen har ikke være bevidste om det her. Det er uden undtagelse, siger Robert.

– Jeg vil også vove den påstand, at der ikke er en eneste, der har været udsendt til Afghanista­n, der ikke selv har set det her – eller i hvert fald kender til det.

– Hvad tænker du så, når det danske forsvar i så lang tid har nægtet al form for kendskab til det her?

– Så har den person, der nægter kendskab, enten ikke selv været i Afghanista­n og ikke rådført sig. Ellers er det den største løgn nogensinde, siger Robert.

– Jeg synes, det er klamt. Jeg synes, det er direkte klamt.

Det kunne man høre. Det var ubehagelig­t ad helvede til

Jeg synes, det er klamt. Jeg synes, det er direkte klamt

 ?? ??
 ?? FOTO: AXEL EMIL HAMMERBO ?? Alle vidste det
Robert var to gange udsendt som medic i Camp Price i Helmand- provinsen.
FOTO: AXEL EMIL HAMMERBO Alle vidste det Robert var to gange udsendt som medic i Camp Price i Helmand- provinsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark