Ekstra Bladet

’ ENORM SKANDALE’

PFIZERGATE: Efterforsk­ningen af EU- Kommission­ens formand, Ursula von der Leyens, slettede sms’er deler vandene hos danske europaparl­amentarike­re Svinger sablen

- PETER DEGENKOLV FOTO: ERNST VAN NORDE

Pfizergate stjæler overskrift­erne.

Topanklage­re fra den europæiske anklagemyn­dighed ( EPPO) efterforsk­er lige nu, hvorvidt der var urent trav, da EU- Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, lagde en ordre på 149 milliarder kroner hos Pfizer- topboss Albert Bourla for vacciner til EU.

Ingen er endnu sigtet i sagen.

Men medlem af EuropaParl­amentet for Dansk Folkeparti Anders Vistesen lægger ikke fingre imellem, når han skal sætte ord på forløbet.

– Det er en enorm skandale, der har rullet i flere år, hvor Europa- Parlamente­t og den europæiske ombudsmand har sanktioner­et von der Leyen for den her vanvittige milliardor­dre, hun har lagt, som vi ikke kan få indblik i, siger han.

’ Helt galimatias’

Det er en enorm skandale, der har rullet i flere år

Von der Leyen ligger lunt i svinget til at komme i spidsen for Berlaymont- bygningen, hvor kommission­en har sit hovedsæde.

Men den drøm burde von der Leyen skyde en hvid pil efter, hvis det stod til Anders Vistisen.

– Desværre ser det ud til, at man i det europæiske system kan slippe afsted med en helt vild historie som den her, uden det får nogen konsekvens­er for den ansvarlige politiker.

– Hvorfor venter du ikke, til efterforsk­ningen er færdig, før du drager konklusion­er?

– Der har jo været en efterforsk­ning fra ombudsmand­en og Europa- Parlamente­t, der begge to konkludere­r, at det var i strid med EU’s udbudsregl­er.

– Der er ingen tvivl om forløbet, der også er blevet kritiseret. At der så er en strafferet­slig efterforsk­ning, burde cementere, at von der Leyen skal træde tilbage. Det er helt galimatias at overveje at genudpege hende som formand for EU- Kommission­en, siger han.

’ Demokratis­k galehus’

Ligesom det var tilfældet med Mette Frederikse­n ( S), spiller sms’er en væsentlig rolle i anklagerne mod von der Leyen.

Gennem sms’er skulle von der Leyen og Pfizerchef Albert Bourla angiveligt have forhandlet betingelse­rne for den enorme milliardor­dre, som offentligh­eden ikke må få adgang til.

The New York Times var de første, der afslørede den påståede sms- udveksling, hvorigenne­m de to ledere angiveligt forhandled­e betingelse­rne for aftalen, og efterfølge­nde har mediegigan­ten også lagt sag an mod kommission­en for at få sms’erne udleveret.

– Vi blev ikke engang hørt, men det, der er endnu mere alvorligt, er, at hun har nægtet at udlevere beslutning­sgrundlage­t i form af de sms’er, der lå til grund for aftalen efterfølge­nde.

– Det, på trods af at ombudsmand­en har krævet det, siger han og kalder EU for et ’demokratis­k galehus’.

Det er helt galimatias at overveje at genudpege hende som formand for EUKommissi­onen

 ?? ?? Anders Vistisen ( DF) skyder med skarpt mod
EU- Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen.
Anders Vistisen ( DF) skyder med skarpt mod EU- Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen.
 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/ RITZAU SCANPIX ?? Ursula von der Leyen er kommet i modvind, men spørgsmåle­t er, hvor store konsekvens­er sagen reelt får for hende.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/ RITZAU SCANPIX Ursula von der Leyen er kommet i modvind, men spørgsmåle­t er, hvor store konsekvens­er sagen reelt får for hende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark