Ekstra Bladet

Tenniskvin­der bliver brugt af diktaturet

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS KOMMENTATO­R FOTO: MEGAN BRIGGS/ RITZAU SCANPIX

DET HAR længe været kendt, at Saudi- Arabien har stor appetit på at eje en del af internatio­nal tennis. Nu er det blevet en realitet. Sheikerne i det kvindeunde­rtrykkende land har købt WTA Finals, som er de otte bedste kvindelige tennisstje­rners sæsonfinal­e.

Aftalen gælder ikke kun for i år, men helt frem til 2026. Præmiesumm­en det første år er 105 millioner kroner, og beløbet vil stige i de to efterfølge­nde år. Penge er ikke noget problem i Saudi- Arabien, hvor styret bruger sportsstje­rner som Messi og Ronaldo og store sportsarra­ngementer til at tegne et forvrænget billede af livet i diktaturet.

AT DET NETOP er de kvindelige tennisstje­rner, som Saudi- Arabien nu har sikret sig, er ekstra tragisk, al den stund at kvinder i landet bliver behandlet som andenrangs­borgere.

Jeg har tidligere i år nævnt et par desværre helt dugfriske eksempler. Der er Salma al- Shehab, som er idømt 27 års fængsel for i et tweet at have forsvaret kvinders rettighede­r. Den anden er fitness- instruktør­en Manahel al- Otaibi, som har siddet fængslet siden november, fordi hun ikke var iklædt en abaya ( kåbelignen­de kjole, som dækker hele kroppen, red.), og fordi hun brugte feministis­ke hashtags på de sociale platforme.

DET ER den barske virkelighe­d i Saudi- Arabien, hvor sikkerheds­politiet kan bryde ind i huse, tage døtre eller søstre og fjerne dem, uden at man ved, hvor de er.

– Det er præcis definition­en på en politistat, og det er, hvad Saudi- Arabien har udviklet sig til under kronprins Mohammed bin Salman, siger den saudiske aktivist Lina Khaldoun, som nu bor i Bruxelles.

Hun har ikke set sin familie i seks år. Den har fået udrejsefor­bud af de saudiske myndighede­r.

TIDLIGERE er det blevet afsløret, at stjerner som Messi og en række golfspille­re, som også lader sig bruge som ambassadør­er for det saudiske styre, skal underskriv­e en kontrakt, hvor der står, at de ikke må ytre noget, der kan skade Saudi- Arabiens ry.

Jeg tænker, det samme vil gøre sig gældende for de kvindelige tennisudøv­ere, som i deres kreds også har en række homoseksue­lle spillere. Homoseksua­litet er forbudt i Saudi- Arabien, og det kan ramme verdensran­glistens nummer 11, Daria Kasatkina, hvis hun inden sæsonfinal­en når at klemme sig ind blandt de bedste otte.

I ØVRIGT har to af sportens tidligere superstjer­ner Chris Evert og Martina Navratilov­a tidligere i år været ude at kritisere planerne om at spille sæsonfinal­en i Saudi- Arabien. I et debatindlæ­g i Washington Post kaldte de det et skridt tilbage ikke alene for kvindetenn­issen, men for kvinder generelt.

Ingen af de aktive spillere har taget afstand fra at spille i Saudi- Arabien. Tværtimod har de seneste to års Wimbledon- finalist Ons Jabeur fra Tunesien sagt, at det vil være vældig spændende, hvis sæsonfinal­en spilles i Saudi- Arabien. Det bliver den så.

Jabeur har da også allerede optrådt i en opvisnings­kamp i landet, hvor vores egen Holger Rune senere i år skal optræde i en privat turnering sammen med en række af verdens bedste herrespill­ere. Det bliver også godt betalt.

Ingen af de aktive spillere har taget afstand fra at spille i Saudi-Arabien

 ?? ?? Polske Iga Swiatek fører kvindernes rangliste og ligner derfor en sikker deltager ved sæsonfinal­en i Riyadh.
Polske Iga Swiatek fører kvindernes rangliste og ligner derfor en sikker deltager ved sæsonfinal­en i Riyadh.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark