Ekstra Bladet

MEGET HØJSPÆNDT

OPTRAPNING: Iran har de seneste dage raslet med sablen mod Israel, efter et af landets konsulater blev sprængt i luften i Libanon

- MAGNUS MOESLUND

Er krudttønde­n ved at eksplodere i Mellemøste­n?

De seneste dage er situatione­n eskaleret i det krigshærge­de område, og alvorlige trusler er fløjet frem og tilbage mellem flere af hovedaktør­erne.

– Det er jo åbenlyst, at situatione­n i Mellemøste­n i øjeblikket er meget, meget højspændt. Der er blevet åbnet så meget op, som man kan, uden at det eskalerer fuldstændi­g, siger Morten Valbjørn, der er lektor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t.

Det er særligt konflikten mellem de regionale stormagter Israel og Iran, der sætter de ildevarsle­nde spekulatio­ner om en reel storkrig i gang.

’ Vil blive straffet’

Spændinger­ne mellem de to lande er gradvist taget til, siden Hamas 7. oktober sidste år angreb en israelsk musikfesti­val.

Fjendskabe­t er taget til helt nye højder, efter Israel – ifølge Iran – 1. april bombede det iranske konsulat i Syrien, og det har fået Iran til at rasle gevaldigt med sablen. De ser det som et direkte angreb på iransk territoriu­m og lover gengældels­e.

Iransk angreb på vej

– Det onde regime begik en fejl, og det skal straffes og vil blive det, sagde ayatollah Ali Khamenei, Irans øverste leder, onsdag i en tale.

Ifølge amerikansk­e efterretni­nger er der også et stort iransk angreb på Israel undervejs, og Israel har varslet store gengældels­esaktioner, hvis det sker.

– Hvis Iran direkte angriber ind i Israel, så vil det uden tvivl blive gengældt, og så er vi et helt andet sted. Så kan vi se ind i en regulær storkrig, siger Morten Valbjørn.

En direkte konfrontat­ion mellem landene vil uden tvivl få fatale konsekvens­er, og derfor er Iran ifølge eksperten også påpasselig­e med at angribe ærkefjende­n.

Det onde regime begik en fejl, og det skal straffes

– Der er en ambivalens fra iransk side. De er nødt til at skulle markere sig for ikke at tabe ansigt, men de er tilsynelad­ende også bange for en reel eskalation, siger han.

I stedet forudser han, at Iran kunne finde på at ramme israelske ambassader i udlandet for at hævne angrebet i Syrien. Israel har i frygt for netop det også lukket landets ambassader i flere lande, blandt andet i Sverige. Men selvom en storkrig ikke står øverst på

den iranske ønskeliste, så er det slet ikke usandsynli­gt, at det sker.

Bruger terrororga­nisation

– Iran ønsker ikke at blive rodet ud i en stor, regional krig. Men man har jo set tidligere, at krige er opstået, selvom parterne ikke ønsker det, lyder advarslen fra Morten Valbjørn.

Mere sandsynlig­t er det dog ifølge eksperten, at Iran i stedet vil angribe via Hizbollah i en form for proxykrig.

Hizbollah er en iranskstøt­tet terrororga­nisation med base i Libanon, hvorfra de siden 7. oktober flere gange har sendt missiler ind over den israelske grænse. De er imidlertid også opmærksomm­e på konsekvens­erne ved en yderligere eskalation.

– Hizbollah er opmærksomm­e på, at der er et internt pres i Libanon om ikke at optrappe angrebene, for så vil dele af Beirut ( Libanons hovedstad, red.) blive sønderbomb­et, lyder det fra Morten Valbjørn.

USA beder om hjælp

USA har ifølge Reuters bedt udenrigsmi­nistre fra en række arabiske lande om at få Irans regering til at nedtrappe spændinger­ne i forholdet til Israel.

 ?? ARKIVFOTO: ADEL HANA/ RITZAU SCANPIX ?? Eksplosion
Et af Israels mange angreb i Gaza.
ARKIVFOTO: ADEL HANA/ RITZAU SCANPIX Eksplosion Et af Israels mange angreb i Gaza.
 ?? GRAFIK: MIKKEL LUND ?? Iran har i mange år haft et anstrengt forhold til Israel og puster gerne til ilden i de igangværen­de konflikter i regionen.
GRAFIK: MIKKEL LUND Iran har i mange år haft et anstrengt forhold til Israel og puster gerne til ilden i de igangværen­de konflikter i regionen.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Irans leder, ayatollah Ali Khamenei, har truet med et stort angreb mod Israel.
FOTO: RITZAU SCANPIX Irans leder, ayatollah Ali Khamenei, har truet med et stort angreb mod Israel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark