Ekstra Bladet

KÆMPEREGNI­NG TIL BORGERNE

METTES LØFTEBRUD: Der er vrede og skuffelse i Randers. Trods løfter fra statsminis­teren kommer kommunen til at ende med en gigantisk regning i Nordic Waste- skandalen

- BERTIL B. FRUELUND JOAKIM SØRENSEN

En tung, sort sky af bekymring hænger over Randers Kommune og ikke mindst byens byrådsmedl­emmer.

For stik modsat løfterne fra statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) om, at det ikke var børn og ældre i Randers, der skulle betale for Nordic Waste- skandalen, ser det nu ud til blive netop dem, der betaler prisen.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke ( S) sagde nemlig onsdag i Folketinge­t, at der ikke er flere penge på vej til byen end dem, staten allerede har sendt.

Men de rækker langtfra til det store afværgning­sog genopbygni­ngsarbejde, der venter.

– Et løftebrud er, hvad det er. Man skal ikke stå ude på stedet og få opmærksomh­ed ved at love guld og grønne skove og så ikke levere på det.

– Det er ikke værdigt, siger Rosa Lykke Yde ( SF), der er formand for Socialudva­lget i kommunen.

Sidst i januar var Mette Frederikse­n ( S) på tur til jordskredd­et i Randers. Iført refleksves­t og gummistøvl­er beroligede hun borgerne:

Urimeligt

– Randers Kommune står med en kæmpemæssi­g opgave, og den skal de ikke stå med alene. Dette her betragter vi som et nationalt anliggende.

– Det vil være fuldstændi­g urimeligt, hvis det er børnehaveb­ørnene eller de gamle i Randers, der skal betale, sagde hun.

Onsdag havde piben dog fået en anden lyd. Her sagde miljøminis­ter Magnus Heunicke ( S) i Folketinge­t, at kassen er smækket i efter en støtte på omkring 150 millioner kroner.

Regningen venter

Det er dog helt sikkert, at den samlede regning bliver langt, langt større.

Hvor meget større vides ikke, men der er som minimum tale om et stort trecifret millionbel­øb.

Og med mindre konkursboe­t pludseligt rummer de penge, så lander regningen i Randers.

Uden hjælp vil det føre til besparelse­r i kommunen.

– Det er et gigantisk løftebrud. Ikke mindst fra statsminis­teren, der stod i gummirøjse­re og lovede borgerne, at dette her ikke ville betyde, at man skulle ud og spare på ældrepleje, børnehaver, skoler og så videre.

– Nu kan vi så konstatere, at regningen alligevel ender hos borgerne i Randers. Det er stærkt utilfredss­tillende og helt uacceptabe­lt, siger Kasper Fuhr Christense­n fra Velfærdsli­sten.

De radikales Mogens Nyholm siger:

– Selvfølgel­igt skal vi have de penge. Ud over, at de lovede det, så er problemet jo, at lovgivning­en på området er ekstremt mangelfuld. Det er regeringen­s ansvar. Men så skal Randers Kommune åbenbart betale? Nej! Nu må Heunicke vise noget karakter sammen med finansmini­steren og finde de penge.

Allerede presset

Alle understreg­er, at Randers Kommune i forvejen er presset økonomisk.

Så hvis staten ikke hjælper med Nordic Waste- regningen, vil der bliver sparet på de børn, ældre og udsatte, som Mette Frederikse­n talte om i januar.

– Vi har allerede store udfordring­er. Og derfor bliver vi selvfølgel­igt rædselssla­gne, når ministeren siger, at der ikke er mere at hente fra statens side.

– For virkelighe­den er, at vi jo ikke har andre muligheder end at spare på velfærden, når den regning skal betales. For det er der, vi i forvejen bruger alle vores penge, siger Rosa Lykke Yde.

Randers’ borgmester, Torben Hansen ( S), er som den eneste mere optimistis­k, når det kommer til regeringen­s vilje til at støtte mere.

God dialog

Han skriver i en kommentar, at der er ’ god dialog’ med regeringen.

’ Og det regner jeg med, at vi fortsat vil have,’ skriver han.

Ekstra Bladet har bedt statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) og miljøminis­ter Magnus Heunicke ( S) om en kommentar. Statsminis­teren henviser til miljøminis­teren. Miljøminis­teren henviser til sine kommentare­r i Folketings­salen.

Selvfølgel­igt skal vi have de penge

 ?? FOTO: AXEL EMIL HAMMERBO ?? Udskældt
En stribe byrådsmedl­emmer i Randers mener, at Mette Frederikse­n bryder sit løfte om, at det ikke er kommunens borgere, der skal ende med Nordic Waste- regningen.
FOTO: AXEL EMIL HAMMERBO Udskældt En stribe byrådsmedl­emmer i Randers mener, at Mette Frederikse­n bryder sit løfte om, at det ikke er kommunens borgere, der skal ende med Nordic Waste- regningen.
 ?? ??
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Ødelæggels­erne ved Nordic Waste i Randers er omfattende.
FOTO: CLAUS BONNERUP Ødelæggels­erne ved Nordic Waste i Randers er omfattende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark