Ekstra Bladet

’ Bare ikke i Danmark’

-

statsminis­terpondus end DER VAR MERE

TikTok- klovneri på scenen, da LA- boss Alex Vanopslagh indtog talerstole­n i Tivolis Congres Center til LAs årsmøde, hvor masserne kunne hylde deres succesfuld­e leder. Hans tale var nu i forhold til tidligere ret kedelig. Formentlig en del af det nye koncept.

Nyheder fik vi ingen af. Mette Frederikse­n var den store Bukke Bruse, mens de andre blå partier inklusive V og M, fik pæne ord med på vejen. Det var den taktiske statsmand, som talte. Vanopslagh skulle ikke være uvenner med nogen, der skal spille med ham efter et valg.

Det er nemlig helt tydeligt, at Vanopslagh nu går målrettet efter regeringsm­agt efter næste valg. Som regeringsc­hef eller til nød som regeringsp­arti.

allerede sagt alt det VANOPSLAGH HAVDE politiske til medierne, inden han gik på talerstole­n. Så hans partifælle­r vidste godt, at Liberal Alliance nu styrer direkte mod at blive ’ bærende regeringsp­arti’ og der holdes brandudsal­g på partiets politiske mærkesager.

Men på en snedig måde. På den mellemlang­e bane vil partiet stadig af med topskatten, men lige nu er kravet halveret. Der skal stadig afbureaukr­atiseres og skæres massivt ned i den nuværende offentlige sektor, men ikke i morgen.

Og sådan var det hele vejen: Vanopslagh har travlt med at gøre LA lækker til at kunne stå i spidsen for og samarbejde med partier, som er langt mere tilbagehol­dne, når vi taler bl. a. skat og offentlig sektor.

OG HVORDAN ser Vanopslagh­s muligheder så ud?

Tæller man alene mandater, synes projektet ikke urealistis­k. I seneste Gallupmåli­ng kunne V, M, DF, LA, K og DD tilsammen skrabe 90 mandater sammen uden radikale og uden Nordatlant­en.

Tallene har selvfølgel­ig betydning, men hvis Lars Løkke og

Troels Lund foretrække­r et fortsat regeringss­amarbejde med S, hvad bestemt ikke kan udelukkes, så har de resterende blå inklusive Vanopslagh kun en pose varm luft at lege med. Sagt på en anden måde: Der kommer ingen blå regering i Danmark, medmindre Venstre ’ kommer hjem’. Og hvad med Løkke? Hvis han vælger at gå i regering med Vanopslagh vil det jo være et klokkerent løftebrud omkring det brede samarbejde, som formentlig vil sende Moderatern­e under spærregræn­sen.

Ser vi på de blå partier, vil Vanopslagh kunne regne med, at både Inger Støjberg og Mona Juul vil sige, at det største parti blandt de blå skal sætte sig for bordenden efter et valg og lede forhandlin­gerne om en regering.

nok med betænkeMES­SERSCHMIDT VIL lighed slutte sig til. V og M vil være mere tøvende. Jeg tror simpelthen ikke, hele denne kreds af partileder­e ser Alex Vanopslagh som deres naturlige leder, og jeg er sikker på, de har enorme betænkelig­heder ved et forpligten­de samarbejde med et LA, der tidligere under Anders Samuelsen viste, at man førte kamikazepo­litik.

Morten Messerschm­idt er da fuldstændi­g ligeglad med, om statsminis­teren hedder Frederikse­n eller Vanopslagh. På centrale politiske punkter står DF begge lige fjernt og DFs hovedinter­esse ved et kommende valg er at skaffe flere mandater, ikke nødvendigv­is en blå regering.

På samme måde med Inger Støjberg. For hende er en blå regering kun virkelig interessan­t, hvis hun selv kommer med. Og ser nogen Inger og Løkke i samme regering?

Sagen er, både Løkke og Troels vil have meget svært ved at se Vanopslagh som deres statsminis­ter.

Nok er manden klog og veltalende, men helt uden ministerer­faring, uden erfaring i regeringsl­edelse og med en po

Vanopslagh går nu målrettet efter regeringsm­agten

litik og gruppemedl­emmer, som i både V og M opfattes som omvandrend­e sikkerheds­risici for en blå regering.

hvordan LA LØKKE KAN GODT HUSKE, sammen med DF tog livet af hans fiaskorege­ring med VLAK. Han vil ingen gentagelse. Og for V vil det være en meget tung pille at sluge, hvis han skal pege på Vanopslagh som regeringsc­hef. Et historisk nederlag.

også klog nok DERFOR VAR VANOPSLAGH til ikke at udråbe sig selv som statsminis­terkandida­t. Han faldt ikke i Søren Pape- fælden. Frem mod et kommende valg er der kun en officiel statsminis­terkandida­t i Danmark: Mette Frederikse­n.

Betyder det så, at Vanopslagh allerede er ved at tabe det hele?

Nej, bestemt ikke. Hans dobbeltman­øvre med at halvere sine politiske krav, gør ham mere spiselig i forhold til andre partier. Og han taber næppe mange vælgere på den konto.

For han mener det samme, det tager bare mange flere år. Om nogensinde. For heller ikke et blåt flertal vil bære LAs politik igennem.

Vanopslagh­s tale, kom jeg DA JEG HØRTE til at tænke på det gamle Schlüter- citat, da den tidligere statsminis­ter blev spurgt, om ikke Venstres Uffe EllemannJe­nsen kunne blive statsminis­ter: ’ Jo, jo, da’, svarede Schlüter.

’ Bare ikke i Danmark’.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Både Lars Løkke og Troels Lund Poulsen vil have meget svært ved at se Alex Vanopslagh som deres statsminis­ter, for nok er LA- formanden klog og veltalende, men han er helt uden ministerer­faring og uden erfaring i regeringsl­edelse.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Både Lars Løkke og Troels Lund Poulsen vil have meget svært ved at se Alex Vanopslagh som deres statsminis­ter, for nok er LA- formanden klog og veltalende, men han er helt uden ministerer­faring og uden erfaring i regeringsl­edelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark