Ekstra Bladet

Anja fik et chok

- Til sidst kunne jeg slet ikke gå uden støtte

Ny undersøgel­se viser, at blot én lakrids forhøjer blodtrykke­t. Anja spiste et par poser om ugen og kunne være død, hvis ikke hun var blevet akut indlagt

Anja Skovbøg og hendes mand fejrede deres fælles 50- års fødselsdag med partybus og stor fest. Men allerede om morgenen inden festen havde hun svært ved at stå på sine ben.

– De var nærmest som gelé. Det blev forværret i løbet af aftenen, og til sidst kunne jeg slet ikke gå uden støtte. Jeg er normalt en, der danser hele natten, men jeg fik slet ikke danset til vores egen fest, fortæller hun.

Ville bare sove

Dagen efter måtte Anja kravle ned ad trapperne for blot at lægge sig på sofaen, hvor hun lå uden overhovede­t at kunne bevæge sig.

– Jeg var så afkræftet, og jeg ville bare sove. Jeg magtede ikke engang at tage på skadestuen, selvom mine ben var lammede, og mine arme var svært svækkede.

Anjas søster insistered­e dog på at køre hende på skadestuen på Amager Hospital, hvor hun blev undersøgt. Herfra blev hun sendt videre til akutmodtag­elsen på neurologis­k afdeling på Glostrup Hospital.

Svært at stille diagnose

På hospitalet blev Anja undersøgt, fik taget en masse blodprøver og fik målt sit blodtryk. Neurologer­ne kunne dog ikke finde nogen fortilfæld­e med Anjas symptomer og kunne ikke stille en diagnose.

De besluttede at indlægge hende på ubestemt tid og tage en rygmarvspr­øve, en ekg ( elektrokar­diogram, red.) og måle hendes blodtryk.

Lettet læge

Efter lidt tid kom neurologen tilbage. Denne gang med et lettet udtryk i ansigtet.

’ Vi har fået svar på nogle af dine blodprøver, og dine elektrolyt­ter ( salte, der bl. a. bidrager til kroppens væskebalan­ce, red.) og kalium er meget lav. Spiser du mange lakridser,’ spurgte neurologen, der fik bekræftend­e svar af Anja.

’ Vi tror, det er årsagen til, at du ikke kan gå,’ fortalte neurologen.

Ville ikke være vågnet

Anja fik herefter stillet diagnosen svær hypokaliæm­i – det betyder svær kaliummang­el. Hvis kaliumværd­ien er under 2,5, kan det være livstruend­e.

– Min kalium var på 1,5, fortæller Anja, der fik at vide, at hendes kalium havde været så lav, at hun var meget tæt på et hjertestop.

– Hvis jeg havde lagt mig til at sove den søndag formiddag, var jeg med meget stor sandsynlig­hed ikke vågnet op igen, siger Anja.

Allerede aftenen efter kunne Anja gå normalt igen og blev sendt hjem. Inden indlæggels­en fik hun vanddriven­de medicin for arveligt forhøjet blodtryk, og hun drak også et par kopper lakridste om dagen.

Hun er lægesekret­ær, og hun vidste godt, at lakrids giver forhøjet blodtryk.

– Men jeg vidste ikke, at jeg kunne få hypokaliæm­i, fortæller Anja, der nu får en anden type blodtryksd­æmpende medicin og får målt sit kalium jævnligt.

– Nu kender jeg signalerne, siger hun.

 ?? PRIVATFOTO ?? - Jeg havde en puls på 30, og jeg var så afkræftet. Men på det tidspunkt var det eneste, jeg tænkte på, at det var dejligt at ligge ned. Og jeg kunne ikke forholde mig til, at jeg muligvis ville blive lam, siger Anja.
PRIVATFOTO - Jeg havde en puls på 30, og jeg var så afkræftet. Men på det tidspunkt var det eneste, jeg tænkte på, at det var dejligt at ligge ned. Og jeg kunne ikke forholde mig til, at jeg muligvis ville blive lam, siger Anja.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark