Ekstra Bladet

Én lakrids om dagen forhøjer blodtryk

-

Forskere ved Linköping Universite­t i Sverige har undersøgt, hvor lidt lakrids der skal til, før blodtrykke­t stiger.

Og sølle tre gram lakrids ( et stykke, red.) om dagen giver sunde og raske personer et højere blodtryk, viser studiet.

Fødevarest­yrelsen anbefaler, at voksne ikke bør spise mere end 50 gram lakrids om dagen, mens børn ikke bør få mere end 25 gram. Og at man helt bør undgå engelsk lakrids. Og det nye studie ændrer ikke på dette, siændrer ikke på dette, siger Gunnar Gislason, der ger Gunnar Gislason, der er profeser professor og forsknings­chef ved Hjertefore­ningen, til Ekstra Bladet.

– Men det viser os, at der skal ganske lidt til, før det får indflydels­e på dit blodtryk, og det, synes jeg, er ret tankevække­nde. Studiet viser, at dit blodtryk stiger med over tre mm kviksølv ved de tre gram lakrids, og det er meget. Det svarer til, meget. Det svarer til, hvad vi normalt sænker hvad vi normalt sænker blodtrykke­t med ved brug af medicin, fortæller Gunnar Gislason, men beroliger samtidig:

– Det gør ikke noget med lidt fredagssli­k, men hvis du er meget glad for lakrids og spiser det eller drikker lakridste hver dag, har det konstante forbrug indvirknin­g.

Når man vender slikposer om, kan man ikke aflæse, hvor meget glycyrrhiz­insyre, der er i produktet.

– Det er svært for den almindelig­e forbruger at gennemskue, men jeg gennemskue, m tænker også bare, at man tænker også bare skal være opmærksom skal være opm på, at lakrids kan være på, at lakrids ka med til at forhøje dit med til at forh blodtryk, siger Gunnar blodtryk, siger Gislason. Gislason. Omkring 800.000 Omkring danskere er i bedanskere er handling for forhøjet handling for blodtryk. blodtryk.

Det gør ikke noget med lidt fredagssli­k

Undersøgel­sen er publiceret i American Journal of Clinical Nutrition.

 ?? FOTO: JACOB KJERUMGAAR­D/ HJERTEFORE­NINGEN FOTO: JOSE A. BERNAT BACETE ?? Pas på med et konstant forbrug af lakrids, lyder advarslen fra Gunnar Gislason, professor og forsknings­chef ved Hjertefore­ningen.
FOTO: JACOB KJERUMGAAR­D/ HJERTEFORE­NINGEN FOTO: JOSE A. BERNAT BACETE Pas på med et konstant forbrug af lakrids, lyder advarslen fra Gunnar Gislason, professor og forsknings­chef ved Hjertefore­ningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark