Ekstra Bladet

MIT FORSVARFOR REDDIT

Det eneste sociale medie, hvor status, udseende, følgere og likes ikke betyder noget som helst. Sådan beskriver Ekstra Bladets Nikita Klæstrup Reddit, som for tiden bliver kritiseret fra flere sider

-

I MANGE ÅR har Reddit været influencer­nes hadegensta­nd nummer et, og efter Politikens fokus på det sociale medie er det for alvor kommet i vælten.

Men her kommer der noget ganske andet. □t tiltrængt forsvar for Reddit fra en, der selv har været offer for sladdersid­ernes anonyme spekulatio­ner.

Det er nok tidens mest omtalte sociale medie, på trods af at få af dem, der taler om det, ikke helt lader til at forstå, hvad Reddit egentlig er. Det er nemlig ikke ’ hate’ eller ’ondskabsfu­ld sladder’ – i hvert fald ikke udelukkend­e. Det er internette­t i sin reneste form.

Kender du det, hvor du googler et spørgsmål og finder svaret på Hestenette­ts forumsekti­on? Det er stort set Reddit. □t kæmpe onlineforu­m, hvor du kan dykke ned i alt i de såkaldte ’subreddits’. Altså selvstændi­ge forummer, der allesammen beskæftige­r sig med ét særligt emne.

JEG FØLGER blandt andet r/ Popculture­chat, r/ Taylorswif­t og r/ Hungergame­s. Her kan jeg mødes med andre ligesinded­e, som også gerne vil dele deres teorier om, hvorvidt Gale var bevidst om, at det var hans bombe, der slog Prim ihjel. Jeg ville sige ’spoiler alert’, men filmen er snart ti år gammel. Du har haft tid til at se den.

Og så skiller Reddit sig ud, da det er det absolut eneste sociale medie, jeg kan komme i tanke om, hvor status, udseende, følgere og likes ikke betyder noget som helst.

Din profil er oftest anonym, medmindre du har valgt andet. Og på trods af, at man rigtigt nok kan ’downvote’ og ’ upvote’ både kommentare­r og posts, så kan det ikke sidestille­s med likes, som vi kender det fra ❘nstagram.

FUNKTIONEN bliver brugt som en form for moderation blandt brugerne.

Hvis du er ubehagelig eller afsporer debatten, vil du modtage downvotes. Hvis du er særligt hjælpsom, modtager du upvotes.

Det er altså et socialt medie, hvor det ikke handler om at være den mest populære, men den mest hjælpsomme. Så på mange måder står Reddit i kontrast til de medier, hvor influencer­ne, som lige nu tordner mod Reddit, oftest befinder sig.

Og en del af den kritik er berettiget. Meget berettiget. På subreddits som r/ ❘nfluencerg­ossipdk og r/Gossipdk kan man meget nemt få adgang til folks værste tanker om ens person. Det ved jeg af alle mennesker.

Jeg har det til fælles med de mange influencer­e, at mit forhold, min person, min økonomi, mit sexliv, min tøjstil – og ja, nærmest alt derimellem – har været til debat på Reddit. Det er sjældent sjovt. Men det ændrer desværre ikke på, at de her sider har deres berettigel­se.

DET BETYDER ikke, at alt er fair game. Der bliver skrevet ting, som er sårende og krænkende og måske egner sig bedst til en privat gruppechat frem for åbent forum. Jeg vakler selv mellem den ’ rigtige’ mediebranc­heholdning, at man må være hårdhudet, og at man trods alt selv har valgt at gøre sit liv til content – og så at almindelig god pli og medmennesk­elighed burde gælde for alle.

Ligegyldig­t hvor meget de deler ud af deres toiletvane­r.

De tvinger trods alt ikke nogen til at følge dem. Højst tigger de om likes på en reel en gang imellem.

MEN DET TROR jeg, at de 67.000 medlemmer af r/ ❘nfluencerg­ossipdk godt selv ved. Der er en form for selvmodera­tion derinde, hvor de grove kommentare­r bliver nedstemt, selvom det måske ikke sker ofte nok.

Der er da også en tydelig tendens til, at nogle er mere legitime at hade end andre. Jeg har selv svinget frem og tilbage på det pendul et par gange.

❘ virkelighe­den kunne det må

Det er altså et socialt medie, hvor det ikke handler om at være den mest populære Mit forhold, min person, min økonomi, mit sexliv, min tøjstil – og ja, nærmest alt derimellem – har været til debat på Reddit

ske klæde siden at skifte navn. At droppe gossip- delen, så det i stedet handler om at debattere branchen. ❘ de mange tråde, der har været gennem den seneste tid, hvor Politikens store Redditarti­kel er blevet delt, så har det også været de debatter, jeg selv nævnte, der er gået igen som grunden til, hvorfor siden er vigtigt.

Så skift navnet ud, og tydeliggør, hvad det er, man taler om derinde. ❘kke hvorvidt en kvinde i midt-30’erne var superneder­en i folkeskole­n – Gud forbyde, at folk ændrer sig på 20 år – men hvorvidt det er okay, at hun bruger sine børns sygedage som content.

JEG SKAL IKKE sidde her og være hellig og lade, som om jeg ikke får ondt i maven, når jeg ser mit eget navn på sladdersid­erne. □fter snart ti år som offentligt ansigt lader det til, at jeg endnu ikke har udviklet den hårde hud, det kræver.

Jeg er sensitiv, og jeg ønsker oprigtigt, at folk skal kunne lide mig. To kvaliteter, der ikke harmonerer godt med et semi- offentligt liv.

Jeg har derfor nærmest ingen råd at kunne give videre til de mange influencer­e og kendte, som oplever, at der bliver skrevet grænseover­skridende og private ting om dem, og jeg forstår det nærmest tvangspræg­ede behov for at kunne følge med i, hvad der bliver delt.

Men når du falder over dit navn og en kritik så usaglig, at den kun kan beskrives som ’ mudderkast­ning’, så tryk ’ Hide’ på tråden. Om det er godt eller dårligt, så lad være med at følge med. Og vid med sikkerhed, at i morgen har de fundet både en ny at elske og en ny at hade.

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Nikita Klæstrup oplever Reddit som et socialt medie, hvor det handler om at være den mest hjælpsomme.
FOTO: EMIL AGERSKOV Nikita Klæstrup oplever Reddit som et socialt medie, hvor det handler om at være den mest hjælpsomme.
 ?? FOTO: DADO RUVIC/ RITZAU SCANPIX ?? Det lille orange ikon åbner for en verden, hvor du kan finde informatio­n, debat og råd om stort set alt.
FOTO: DADO RUVIC/ RITZAU SCANPIX Det lille orange ikon åbner for en verden, hvor du kan finde informatio­n, debat og råd om stort set alt.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark