Ekstra Bladet

’ VI SKAL NED - VI SKAL UD’

SORT TIRSDAG: Håndværker­ne flygtede ud af den brændende 400 år gamle børsbygnin­g. Mange kulturskat­te blev reddet, men store dele af det ikoniske vartegn er helt udbrændt

- EMMA BUUS MOSEGAARD

Selvom det vrimlede med mennesker, var der næsten helt stille på gaderne omkring den gamle børsbygnin­g i København.

En af byens mest ikoniske og smukke bygninger brændte for deres øjne, mens hundreder af brandfolk, frivillige fra Hjemmeværn­et, unge livgarder, ambulancer­eddere, skadesserv­icefolk, politibetj­ente, ingeniører, håndværker­e og mange, mange andre arbejdede på livet løs for at redde, hvad der reddes kunne.

Den nyuddanned­e historiker Thomas Samuel Thomsen havde taget plads på en sten på den anden side af vejen fra morgenstun­den. Her havde han hovedet tungt hvilende i hænderne, mens tårerne trillede ned ad hans kinder.

– Det er som at miste et familiemed­lem. Det er min fødeby, og jeg har kigget på den her bygning, siden jeg var barn. Det her er en del af os, og der er lagt så meget kærlighed i den her bygning, sagde han grædende.

En far trøstede sin lille søn, der ikke helt forstod, hvad der faktisk skete.

– Det ville være, ligesom hvis kongens slot brændte, forklarede faren sønnen, inden de forlod stedet.

Flygtede

Og så er der mureren Ole Hansen, der har talt med Fagbladet 3F. Han stod i går morges på stilladset i syvende sals højde, da branden i Børsen i København pludselig brød ud.

– Der var ild op ad tagryggen. Jeg tænkte nej, for fanden. Jeg tog et billede, og så råbte jeg: Vi går ned. Der var også nogle stenhugger­e, der råbte: Vi skal ned, vi skal ud, siger Ole Hansen.

– Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger 3F’eren og oplyser, at han lod døren stå ulåst, så brandfolke­ne kunne komme ind og bekæmpe branden.

400 års historie

Det var planen, at Børsen snart skulle stå mere prangende, end den har gjort, siden den blev bygget i 1624.

Man ville af med nogle af de ændringer, der blev lavet i 1800- tallet og tilbage til bygningens gamle udtryk. Den største og mest gennemgrib­ende restaureri­ng af bygningen nogensinde. Derfor skulle det gamle kobbertag og facadens mursten skiftes ud, ligesom man skulle sætte de store sandstensu­dsmykninge­r i stand. Til september ville man fejre det nye tag på Børsens 400- års jubilæum, fortalte en grådkvalt Brian Mikkelsen, der er direktør for Dansk Erhverv.

Nu er taget ødelagt. Store dele af facaden, der stod gemt bag stilladser, er styrtet sammen. Det karakteris­tiske spir med fire drager, hvis haler er snoet sammen, og som blev rejst i 1775, efter det første måtte fjernes, kollapsede som noget af det første til lyden af beskuernes høje gisp.

– Det er jo utrolig tragisk og det mest sørgelige, jeg har oplevet i mit liv, sagde Brian Mikkelsen.

- Vi har besluttet med vores bestyrelse, at no matter what så kommer vi til at genopbygge Børsen, fortalte Brian Mikkelsen.

Beredskabs­direktør Jakob Vedsted kunne tirsdag eftermidda­g konkludere, at halvdelen af bygningen er så godt som udbrændt, og skaderne er uopretteli­ge.

Når man stod helt rigtigt, kunne man se ind gennem hovedindga­ngen til Børsen. Her var intet andet at se end et orange flammehav og tililende brandmænd. Det er herinde bagved, Christian 4. s gamle børssal ligger. Eller lå.

Børssalen som den forhenvære­nde og meget driftige konge lod bygge, og som gennem århundrede­r har været ramme om dansk erhvervsli­v – lige fra den på kongens tid blev brugt som varebørs og frem til i dag, hvor Dansk Erhverv holder til i de gamle lokaler.

Jeg tænkte nej, for fanden

Reddede dyrebar kunst

Fra gulvet i stueetagen og op til taget spredte ilden sig, og ihærdigt forsøgte både brandfolk, civile og sågar Brian Mikkelsen selv at rømme lokalerne for alt, man kunne få med ud, inden flammerne nåede frem.

Maleri efter maleri blev båret ud. Blandt andet det historiske maleri ’ Fra Københavns Børs’ af P. S. Krøyer, der blev båret forsigt ud. Men der var ikke tid til at pakke det ind i bobleplast eller på anden vis beskytte det mod omverdenen. I stedet tog de, der kunne, fat og fik det båret ud med både maleri og guldramme intakt.

Krøyer malede det i 1895 på en tid, hvor den ikoniske bygning stadig blev brugt som børs.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Kulturarv i flammer
16. april 2024 går over i danmarkshi­storien som en sort tirsdag, hvor en af Københavns mest ikoniske bygninger gik op i røg.
FOTO: ANTHON UNGER Kulturarv i flammer 16. april 2024 går over i danmarkshi­storien som en sort tirsdag, hvor en af Københavns mest ikoniske bygninger gik op i røg.
 ?? FOTO: LINDA KASTRUP/RITZAU SCANPIX ?? I 1620 begyndte opførelsen af den første børs på Slotsholme­n. I går brændte en stor del af den ned.
FOTO: LINDA KASTRUP/RITZAU SCANPIX I 1620 begyndte opførelsen af den første børs på Slotsholme­n. I går brændte en stor del af den ned.
 ?? ??
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Gennem hovedindga­ng var intet andet at se end flammer. Inde bag flammerne lå børssalen.
FOTO: ANTHON UNGER Gennem hovedindga­ng var intet andet at se end flammer. Inde bag flammerne lå børssalen.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? ´raBndfolk kæmpede mod flammerne tirsdagen igennem. I de kommende dage venter en massiv efterforsk­ning for at afgøre brandårsag­en.
FOTO: ANTHON UNGER ´raBndfolk kæmpede mod flammerne tirsdagen igennem. I de kommende dage venter en massiv efterforsk­ning for at afgøre brandårsag­en.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Brian Mikkelsen og andre måtte slå sig ned på gaden. Her bladrede de på livet løs i A4- ark, hvor kunstværke­rne, der befandt sig i bygningen, var opgjort.
FOTO: ANTHON UNGER Brian Mikkelsen og andre måtte slå sig ned på gaden. Her bladrede de på livet løs i A4- ark, hvor kunstværke­rne, der befandt sig i bygningen, var opgjort.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Christian 4. stod bag den smukke gamle børssal, der gennem århundrede har været et samlingsst­ed for dansk erhverv. I går gik den tabt i flammerne.
FOTO: JONAS OLUFSON Christian 4. stod bag den smukke gamle børssal, der gennem århundrede har været et samlingsst­ed for dansk erhverv. I går gik den tabt i flammerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark