Ekstra Bladet

STØJBERGS BARSKE TID

INGER ÅBNER OP: Danmarksde­mokraterne­s formand, Inger Støjberg, måtte indlægges på sygehuset under sit dramatiske exit fra Venstre, fortæller hun til Ekstra Bladet

- CLARA ALEXANDRA VIND

Der var dømt drama for åben skærm, da Venstre skulle tage stilling til, hvorvidt de var for eller imod en rigsretssa­g mod deres tidligere næstforman­d og Venstre- veteran Inger Støjberg.

Fronterne var blevet trukket op, og det hele kulminered­e en januardag.

– Der er et gruppemøde, som jeg aldrig nogensinde kommer til at glemme.

Inger Støjberg åbner nu for, hvad der skete på Venstres skelsætten­de gruppemøde 14. januar 2021, hvor daværende formand, Jakob Ellemann- Jensen, kunne meddele, at et flertal var for nedsættels­en af en rigsretssa­g.

– Det er noget af det mest modbydelig­e, jeg nogensinde har prøvet.

Det fortæller Støjberg i Ekstra Bladets politiske podcast ’ Øverste hylde’.

Voldsomt møde

På partiets dramatiske gruppemøde måtte medlemmern­e en efter en forklare foran Inger Støjberg, om de var for eller imod en rigsretssa­g for hendes handlinger som udlændinge- og integratio­nsminister i sagen om ulovlig adskillels­e af asylpar.

Men under mødet gik det, ifølge Støjberg, op for hende, at flere fra partiet allerede havde planlagt slagets gang.

– Det var bare meget orkestrere­t omkring, at nu skulle det ligesom være, ikke? Og det var helt klart, at der forsøgte man jo ligesom også at presse mig ud af Venstre, siger Inger Støjberg.

Selvom mødet handlede om rigsretssa­gen, blev der ifølge Støjberg også talt for, at hun ikke engang skulle have en fremtid i partiet.

– Og jeg kan også huske, at vedkommend­e ikke syntes, at jeg skulle forblive i Venstre og sådan nogle ting. Og det virkede meget orkestrere­t på den måde, man havde fået ordet, altså i en bestemt rækkefølge, og folk var meget velforbere­dte.

– Der var jeg godt nok ked af det. Altså jeg husker, at jeg traskede hjem i min lejlighed efter det der gruppemøde og bare var sådan helt ’ hold da op’. Det var godt nok voldsomt.

Lettelse

Efter gruppemøde­t lagde Inger Støjberg ikke skjul på, at Jakob EllemannJe­nsen havde placeret en dolk i ryggen på hende, da han sammen med 32 af partiets folketings­medlemmer havde stemt for en rigsret.

– Det er den største mistillids­erklæring, jeg kan få fra min egen formand, lød det dengang fra en nedslået Inger Støjberg.

Og mindre end en måned efter kulminered­e det, da Støjberg fuldendte skilsmisse­n og meldte sig ud af partiet.

– Da vi kommer dertil, hvor mailen skal sendes, der tror jeg ærlig talt, at det både er en lettelse for mig og for Venstre, at jeg forsvinder. I hvert fald jo toppen af Venstre. Det er jeg sådan set ikke i tvivl om, at det er. Det var det i hvert fald for mig.

– Og jeg kan huske, da jeg så vågner næste morgen, der tænker jeg først, hvorfor jeg egentlig er så glad og så lettet? Og ikke havde ondt i hovedet? Jeg havde frygtelig ondt i hovedet op til.

Indlagt på hospitalet

Kort efter gruppemøde­t bliver Inger Støjberg indlagt på hospitalet. Hun fortæller ikke hvorfor, men der er ikke tvivl om, at hun har det skidt i perioden op til, at hun melder sig ud af partiet.

– Ja, jeg havde faktisk også været omkring sygehuset på et tidspunkt og havde været indlagt i et par dage og sådan nogle ting. Jeg fik det meget dårligt en fredag aften og blev så indlagt.

Men det hele forsvinder nærmest, da Støjberg melder sig ud af partiet.

– Og da jeg så vågner den morgen der, er det simpelthen, som om der er forsvundet en sky for mig. Så tænker jeg selvfølgel­ig: Gud, det er jo, fordi alt det der er væk.

– Men så bliver det også klart, at når det kommer til den del af Venstre, man kunne kalde for baglandet, så smerter det mig jo, fordi det er nogle af mine gamle venner, og jeg har meget kontakt med mange af dem.

Det er noget af det mest modbydelig­e, jeg nogensinde har prøvet

Jeg fik det meget dårligt en fredag aften og blev så indlagt

 ?? ??
 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX ?? En dolk i ryggen
Inger Støjberg følte sig snigløbet, da Venstres daværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, sammen med 32 af partiets folketings­medlemmer stemte for en rigsretssa­g imod hende.
FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX En dolk i ryggen Inger Støjberg følte sig snigløbet, da Venstres daværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, sammen med 32 af partiets folketings­medlemmer stemte for en rigsretssa­g imod hende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark