Ekstra Bladet

DRAGERNES DØDSKAMP

GIK TAKTISK TIL VÆRKS: Tilskuere til branden i Børsen undrede sig over, at brandvæsne­t ikke pumpede mere vand ud over bygningen. Det havde ikke virket, siger beredskabs­direktør

- KRISTIAN KORNØ

Det er danmarkshi­storie, der er gået op i flammer på Slotsholme­n.

I går undrede de tusindvis af forbipasse­rende sig over, at brandvæsne­t umiddelbar­t så ud til at bekæmpe branden i den historiske Børsen- bygning med ganske få sprøjter.

På et pressemøde sagde beredskabs­direktør Jakob Vedsted Andersen:

– Vi er meget opmærksomm­e på, hvor meget vand vi putter ind i en bygning, for vandet er også med til at påvirke konstrukti­onen. Alt, vi foretager os, er for at se, om vi kan få facader og gavle til at blive stående, sagde han på pressemøde­t.

Som en kølerhjelm

Det massive, grønne kobbertag gør også slukningsa­rbejdet mere problemati­sk, for det er svært at komme ned til branden.

– Det havde set flot ud på tv, hvis vi kastede en masse vand ned over bygningens tag, men det havde bare ikke virket. Problemet er det massive kobbertag, som gør, at vi ikke kan komme ind til branden, sagde beredskabs­direktør Jakob Vedsted Andersen.

Brandtekni­sk rådgiver Marcello Francati fra Dansk Brandtekni­sk Institut ( DBI) sammenlign­ede det med, hvis det brænder under motorhjelm­en på en bil. Så nytter det heller ikke at stå og kaste vand ud over kølerhjelm­en, for det løber bare ud over fødderne.

I stedet gælder det om at komme ind til branden.

Inde i bygningen

– Normalt udvikler en brand i tagkonstru­ktioner sig op gennem taget, og så kan man komme til dem oppefra. Det kan man ikke på grund af det massive kobbertag. I stedet skal de bekæmpe branden nedefra og fra siderne, sagde Marcello Francati, der selv har 30 års erfaring fra beredskabe­t.

Beredskabs­direktør Jakob Vedsted Andersen fortalte fra pressemøde­t vedrørende branden i Børsen, at brandvæsne­ts folk i stedet var trængt ind i bygningens sydlige del og havde bevæget sig op mod branden for at forhindre den i at sprede sig til den anden halvdel af Børsen.

Vandet oppefra kan også give andre udfordring­er, fortalte Marcello Francati fra DBI, der selv har været 17 år i Hovedstade­ns Beredskab. Heraf de 12 år som brandmand.

– Hvis du er inde i bygningen eller oppe ved tagkonstru­ktionen, er det heller ikke så formålstje­nstligt, hvis vandet vælter ned over dig.

Selvom bygningen er kraftigt beskadiget ved branden, var den erfarne brandtekni­ker ikke i tvivl om, at brandslukn­ingsarbejd­et blev udført, som det skulle.

– Der er ingen tvivl om, at det, vi ser nu, er brandmands­håndværk af høj klasse. Det skal vi have respekt for, forklarede han i går.

Alt, vi foretager os, er for at se, om vi kan få facader og gavle til at blive stående

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: EMIL HELMS/ RITZAU SCANPIX ?? I røg og damp
Grundet Børsens kobbertag kunne brandvæsne­t ikke bare hælde vand ind fra oven. I stedet måtte man bekæmpe branden nedefra og fra siderne.
FOTO: EMIL HELMS/ RITZAU SCANPIX I røg og damp Grundet Børsens kobbertag kunne brandvæsne­t ikke bare hælde vand ind fra oven. I stedet måtte man bekæmpe branden nedefra og fra siderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark