Ekstra Bladet

DE SIDSTE BILLEDER FRA BØRSEN

MAKEOVER: Ekstra Bladet opridser her, hvilket arbejde der var ved at blive lavet ved Børsen – samt hvilke firmaer der stod for det

- LAURA SKOV ANNA WØRMER LAURA BONVANG

Der sker jo kæmpeskade­r på bygningen

Sorte, tunge røgskyer prægede bybilledet i København i går formiddag.

Den ikoniske og historiske 400 år gamle bygning Børsen – der netop var ved at blive renoveret – stod i flammer.

Det forlød – inden branden – at man forventede, at restaureri­ngen ville blive afsluttet senest i år 2028. Det er nok ikke længere tilfældet.

Nyt tag og ny facade

Tidligere i år lød det fra administre­rende direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, at man ’var stolte af at have fået lov til at give Børsen sin storhed tilbage’.

Det udtalte han til Renovereri­ngsmagasin­et, der dengang i detaljer beskrev, hvordan bygningen skulle restaurere­s.

Det indebar et nyt kobbertag, en helt ny murstensfa­cade samt istandsætt­else og rensning af de mange sandsten. Taget nåede at fylde 140 år og var derfor ’ udtjent og skulle skiftes’.

Netop det gamle kobbertag var med til at vanskeligg­øre ildsluknin­gen, da kobber holder på varmen, når det brænder under det. Det forklarede Ib Bertelsen, der er direktør for Dansk Brand- og Sikringste­knisk Institut.

Hele projektet blev udført i samarbejde med Slots- og Kulturstyr­elsen, som løbende har godkendt materialer og metoder.

’ Ikke til at holde ud’

Det var firmaet Leif Hansen Arkitekter, der ejes af arkitekt Leif Hansen, som stod for at restaurere Børsen.

I går udtalte en berørt Leif Hansen til Politiken, at han ’ næsten ikke kan holde det ud’.

– Nu er det mere end forfra. Der sker jo kæmpeskade­r på bygningen, lød det fra arkitekten.

Håndværker- tavshed

Virksomhed­en Toft Kobber stod i spidsen for det nye kobbertag.

Således opholdt ti medarbejde­re fra Toft Kobber sig på Børsens tag, da brandalarm­en gik. Ifølge René Hansen, ansvarlig for firmaets kommunikat­ion, havde de tilstedevæ­rende medarbejde­re, som var meget chokerede efter episoden, talt med politiet.

– En ting er i hvert fald sikkert: Nu skal der lige nogle brandtekni­ske undersøgel­ser til, men så skal vi hurtigst muligt, tror jeg, i gang med at få det genopbygge­t. Det er jo en kulturarv, sagde han.

René Hansen ønskede dog ikke at spekulere i brandårsag­en.

Entreprenø­rfirmaet Karl A. Hansen arbejdede også på udskiftnin­gen af taget. De forbliver dog stille. Tidligere på året udtalte han til Bygningsma­gasinet, at det næsten var ’ for godt til at være sandt’, at hans firma fik lov til at være hovedarkit­ekt på bygningen.

For Leif Hansen var det vigtigt, at det ikke bare var hvem som helst, der blev ansat som håndværker­e til opgaven.

– Kun få entreprenø­rer kan håndtere så stor en opgave med det nødvendige ambitionsn­iveau og respekt for bygningern­es historik. Meget få kobberfolk, stenhugger­e, murere og tømrere har den ekspertise, og en del af dem nærmer sig slutningen af deres karrierer, lød det dengang fra Leif Hansen.

Et tredje firma, Børge Nielsen A/ S, arbejdede også på bygningens tag. Deres administre­rende direktør, Peter Følbæk Nielsen, udtalte i går til Sjællandsk­e Nyheder, at han ’ ikke ved mere end alle andre’.

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Et sidste glimt
Sådan så Børsen ud mandag, hvor fotograf Ida Marie Odgaard besøgte den ikoniske bygning, der var under gennemgåen­de renovering. I går blev det ædt op af flammerne.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Et sidste glimt Sådan så Børsen ud mandag, hvor fotograf Ida Marie Odgaard besøgte den ikoniske bygning, der var under gennemgåen­de renovering. I går blev det ædt op af flammerne.
 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? En lang række udvalgte håndværker­e var ved at renovere Børsen, der skulle stå klar senest i 2028. Nu er dens skæbne udvis.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX En lang række udvalgte håndværker­e var ved at renovere Børsen, der skulle stå klar senest i 2028. Nu er dens skæbne udvis.
 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Håndværker­ne var blandt andet ved at udskifte facadens mursten og restaurere bygningens sandstensu­dsmykninge­r.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Håndværker­ne var blandt andet ved at udskifte facadens mursten og restaurere bygningens sandstensu­dsmykninge­r.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark