Ekstra Bladet

MÅTTE DELE SEJREN

Sejrsbrøl HISTORISK: Produktion­s- og adgangsfor­holdene i den finske vildmark nåede et punkt, hvor man valgte at stoppe og kåre to vindere af ’Alene i vildmarken’

- KASPER D. KOPPING

For to år siden var det første gang, en kvinde vandt ’ Alene i vildmarken’ – ikke blot i Danmark, men på tværs af alle de lande i verden, hvor konceptet vises.

Nu er der herhjemme i 2024 atter ’ en første gang’. Da sidste afsnit af sæson otte af ’ Alene i vildmarken’ i aftes løb over skærmen på DR, kunne man som flowseer således konstatere, at der for første gang bliver kåret to vindere i programmet.

Det skyldes, at sne og hård frost under den sidste del af optagelser­ne, der foregik 300 kilometer nord på polarcirkl­en i Finland mod slutningen af 2023, gjorde adgangsfor­holdene for produktion­sfolk og læger mv. til de to resterende deltagere, buejægeren Ulrik og vildmarkse­ventyreren Claus, meget vanskelige.

Dermed kunne man ikke længere garantere for deltagerne­s sikkerhed, hvis de havde akut brug for assistance. For hvor tv- hold og hjælp til deltagerne normalt nemt ankommer i båd til de kyststrækn­inger, hvor de respektive deltagere huserer, så var det på grund af tyk is på vandet ikke længere en mulighed.

Nok er nok

I et stykke tid benyttede man sig af biler og snescooter­e for at komme frem til deltagerne, men da de to tilbagevær­ende herrer samtidig havde tabt sig markant, faktisk nærmest faretruend­e, i forhold til hvad der er sundt, valgte man efter 49 dages optagelser fra produktion­ens side at sige ’ nok er nok’.

– Det bliver sværere og sværere at komme herud. Vi kommer med en særlig besked på grund af de produktion­sforhold, vi har herude, og på grund af den lange tid, du har været her. Du er nede på et kropsvægtt­ab på omkring 16 procent. Der kommer du i en særlig risikozone, som giver vores læger nogen bekymring. Desuden har vi haft minus 20 grader – og der bliver vi nede. Vi er ved at komme ud på kanten af, hvad vi kan overholde sikkerheds­mæssigt, lyder meldingen fra tv- produktion­ens udsendte til Claus for åben skærm.

– Vi er ved at være der, hvor du skal hjem. Vi vil hellere hente dig hjem en dag for tidligt end en dag for sent. Det betyder, at du er vinder af ’ Alene i vildmarken’. Er du klar til at dele det med en, spørges Claus.

– Ja, det ville jeg være meget glad og taknemmeli­g for. Fedt. Jeg er fuldstændi­g klar til at tage hjem, replicerer han grådkvalt.

Især Claus har haft en indre kamp med sig selv undervejs i programmet – ikke mindst på grund af savnet til familien og sin nyligt afdøde far, som han med sin deltagelse ville ære.

Familien kunne nå frem

Samme glæde over at skulle forlade ødemarken er der hos Ulrik.

– Du har tabt dig mere end 15 procent af din kropsvægt, og der er en generel bekymring fra lægens side omkring, at du går rundt herude i denne kulde. Med mere sne så bliver det svært for os komme herud inden for vores responstid i nødstilfæl­de, lyder meldingen til Ulrik, der bryder ud i gråd og kalder meldingen om afslutning­en for ’ fantastisk’.

Dermed kan de to udmagrede herrer juble, inden de – selvom det har været sådan i hver eneste sæson – bliver oprigtigt overrasket over, at familien er kommet op for at fejre sejren med dem.

SÅ dårlige var adgangsfor­holdene med andre ord heller ikke.

De to deltagere har begge været i en slags mental krise undervejs, hvor de i små momenter på grund af savnet til dem derhjemme har været ved at kaste håndklædet i ringen.

Men også mangel på mad, stor sult og ikke mindst fysiske skavanker har der været hos Claus, der undervejs bl. a. har lidt af kraftigt maveonde og en dårlig fod.

– Jeg mener virkelig, at jeg sagtens kan blive her i både 15 og 20 dage mere, siger Claus dog – lige inden han kåres som delt vinder i en altså historisk sejr.

Du har tabt dig mere end 15 procent af din kropsvægt, og der er en generel bekymring fra lægens side

Vi vil hellere hente dig hjem en dag for tidligt end en dag for sent

 ?? FOTO: DR ?? Claus har haft sine kampe med sig selv mentalt undervejs, men i sidste ende kunne han sammen med sin ligesinded­e Ulrik løfte det imaginære ødemarkstr­ofæ.
FOTO: DR Claus har haft sine kampe med sig selv mentalt undervejs, men i sidste ende kunne han sammen med sin ligesinded­e Ulrik løfte det imaginære ødemarkstr­ofæ.
 ?? FOTO: DR ?? Ulrik savnede sin kone og sin lille søn, men holdt lige til det sidste. Sejren måtte han dog dele.
FOTO: DR Ulrik savnede sin kone og sin lille søn, men holdt lige til det sidste. Sejren måtte han dog dele.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark