Ekstra Bladet

SØREN GADE POLITIANME­LDT I MAIL-SAG

UNDSKYLDNI­NG HJÆLPER IKKE: Folketinge­t har undskyldt dybt til den borger, hvis mail udløste skandalen, hvor folketings­medlemmers mails blev tilgået

- BERTIL B. FRUELUND

Folketinge­ts formand, Søren Gade ( V), kan ikke lukke sagen om ulovlig tilgang til folketings­medlemmers mails med en undskyldni­ng og løfter om bod og bedring.

For mens ingen folketings­medlemmer ønsker at politianme­lde Folketinge­ts Administra­tion med Søren Gade i spidsen, så har den borger, hvis mail udløste skandalen, allerede gjort det.

Seks måneders fængsel

Og den anmeldelse bliver fastholdt. Undskyldni­ng til trods.

’ Jeg fastholder min påtalebegæ­ring og forventer, at Søren Gade Jensen bliver straffet,’ skriver borgeren til Ekstra Bladet.

Han har specifikt anmeldt Søren Gade for at bryde straffelov­ens paragraf 263 stk. 2. nr. 1, der kan give op til seks måneders fængsel til den, der ’ uberettige­t åbner et brev eller en anden lukket meddelelse eller optegnelse eller gør sig bekendt med indholdet’.

Borgeren skriver i sin politianme­ldelse, at Søren Gade har brudt loven, ’ idet anmeldte som Folketinge­ts formand gjorde sig bekendt med indholdet og modtagerne af en mail afsendt 12. marts 2024 kl. 22.33 fra ( slettet) til medlemmer af Folketinge­t’.

Snusede i mail

Det var netop mailen fra borgeren, der har udløst skandalen. Han sendte en mail til 33 folketings­medlemmer og ansatte. I mailen skrev han navnet på en sigtet i en sag.

En af modtagerne henvendte sig til Folketinge­ts formand og sagde, at mailen umiddelbar­t var en overtrædel­se af et navneforbu­d i sagen. Et navneforbu­d, der dog slet ikke eksistered­e.

Efterfølge­nde blev sagen sendt til Folketinge­ts Administra­tion, der på ulovlig vis tilgik folketings­medlemmer og ansattes mail for at se, hvem der havde modtaget den. De blev herefter kontaktet og bedt om at slette mailen.

Da Folketinge­ts administra­tion skrev til modtagerne af mailen, fik det Dansk Folkeparti op af stolen.

For hvordan vidste Folketinge­t, hvad de modtager af mail?

Ifølge Dansk Folkeparti forklarede Folketinge­ts Administra­tion dem, at man havde luret i deres mail på formand Søren Gades foranledni­ng.

Hvilket altså udløste politianme­ldelsen mod ham fra den borger, der havde sendt mailen.

Efterfølge­nde har Gade selv afvist at have noget med sagen at gøre. Det hele var en it- medarbejde­rs værk.

Brød loven

Efter Ekstra Bladet begyndte at dække sagen, iværksatte Folketinge­ts formand, Søren Gade, en redegørels­e og en juridisk vurdering.

Den kom frem til, at loven vitterligt er blevet brudt af Folketinge­ts Administra­tion. Det har udløst op til flere uforbehold­ne undskyldni­nger til medlemmern­e fra både formanden og administra­tionen.

En undskyldni­ng har borgeren, der sendte mailen, også fået af Folketinge­ts Administra­tion – ved vicedirekt­ør Torben Skovgaard Andersen.

 ?? FOTO: AXEL EMIL HAMMERBO ?? Fastholder
Formanden er anmeldt for at bryde straffelov­ens paragraf 263 stk. 2. nr. 1, der kan give op til seks måneders fængsel.
FOTO: AXEL EMIL HAMMERBO Fastholder Formanden er anmeldt for at bryde straffelov­ens paragraf 263 stk. 2. nr. 1, der kan give op til seks måneders fængsel.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Mailen fra Folketinge­t til medlemmer og ansatte 14. marts, der starter skandalen.
FOTO: EKSTRA BLADET Mailen fra Folketinge­t til medlemmer og ansatte 14. marts, der starter skandalen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark