’ BEFRIEREN’ LØKKE
I I en en timelang timelang ørkenvandring ørkenvandring af af en en lydbog lydbog sniger sniger udenr udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ( M) til sidst ind, at ambitionerne er højere end den nuværende post
’ Befrielsens pris’ er endnu en omskrivning af den lovmæssighed, at det ikke er dansk politik, der har brug for Løkke. Det er omvendt
LARS LØKKE HAR skrevet en ny bog, ’ Befrielsens pris’. Om sine angiveligt dybe tanker om det hele. Eller rettere; Løkke har fået en til at skrive bogen.
Tillad os at udtrykke en imponerethed over, at Lars Løkke Rasmussen til alle tider har haft en fascinerende evne til at fremstille det banale i sit virke, som om det er forbundet med større tænkning, strategi og sjælssøgning. Vi tror ikke, Løkke befatter sig videre med nogen af delene. Han ved blot, at det er godt at lade som om.
Her på bladet har vi ofte påpeget en slags ’ lex Løkke’, hvor han opfinder, forvrænger eller ændrer virkeligheden eller bøjer horisontlinen efter eget forgodtbefindende.
’ BEFRIELSENS PRIS’ er som bekendt en toer. Første bind hed ’ Befrielsens øjeblik’, hvori Løkke som formand for Venstre i 11. time før folketingsvalget i 2019 næsten erklærede sig som værende socialdemokrat.
Det har han fulgt op siden ved f. eks. at løbe fra, at han mente, at Danmarks nedlukning under det, der blev benævnt som ’den største sundhedskrise i 100 år’, covid- 19, skulle undersøges helt til bunds. For Lars kunne pludselig blive udenrigsminister i stedet.
Det er ’ pragmatisme’. Samme begreb, Løkke anvender i sit virke som udenrigsminister. F. eks. er ’ koranloven’ Løkkes tilgang til brutale mellemøstlige regimer.
Danmarks udenrigsminister finder det ubekvemt at rejse rundt og stå på mål for de danske frihedsrettigheder. Han vil hellere optræde som en moralsk sidegadevekselerer, hvis der kan udvirkes en handel.
– JEG BLIVER SGU ÆRLIG talt lidt forstemt, når nogen siger, at jeg kun har én hemmelig plan, og den går ud på at blive statsminister igen uanset hvad, siger Lars Løkke i bogen. Vi konstaterer her, at det er en ny udgave af et gammelt omkvæd: ’ Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris.’ Jo, han vil! Al Løkkes historik tilsiger det. Men hvem eller hvad har hidtil betalt prisen, når det gjaldt for Løkke at vinde frem i verden? Hvad enten det er Danmarks frihedsrettigheder eller danske værdier, en tirade af Venstre- folk gennem et årti eller sågar partiet Venstre selv?
VI NÆRMEST BEUNDRER Lars Løkkes comeback i dansk politik, hans manøvredygtighed, hans stamina. Men det skal ikke afholde os fra at anråbe humbug, når vi ser det.
’ Befrielsens pris’ er endnu en omskrivning af den lovmæssighed, at det ikke er dansk politik, der har brug for Løkke. Det er omvendt. Lars Løkke Rasmussen har det med ikke at betale for så meget.
Det må andre gøre.
Det må være det, ’ Befrielsens pris’ kan tillægges af mening og betydning.
Formand for Moderaterne og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen løfter i ny bog sløret for, at han har ambitioner om mere end sin nuværende post – altså statsministerposten.
Det sker i hans nye lydbog, ’ Befrielsens pris’.
Den politiske virkelighed gør det dog ifølge Lars Løkke Rasmussen meget svært. For hele hans politiske projekt, efter at han blev væltet som formand for Venstre, går ud på at gøre op med blokpolitikken.
Og selv Lars Løkke Rasmussen har øjensynligt svært ved at forestille sig en tilbagevenden til statsministerposten uden en blå blok med alle de partier, det indebærer.
Forstemt
I samme passage langer han ud efter dem, der insinuerer, at Moderaterne er en del af en hemmelig plan om at blive statsminister igen efter at have været helt nede og suge grundvand i slutningen af 2019.
– Jeg bliver sgu ærlig talt lidt forstemt, når nogen siger, at jeg kun har én hemmelig plan, og den går ud på at blive statsminister igen uanset hvad.
– Hvis jeg skulle blive statsminister ved at iklæde mig, i overført betydning, de fodlænker, Inger Støjberg i så fald ville forsyne mig med, ville jeg jo ikke troværdigt kunne komme til at give det bidrag til dansk politik, som jeg synes, Moderaterne har givet de sidste år, siger Lars Løkke Rasmussen, og kommer med kvalificering:
– Det er ikke for at sige nej til at have ambitioner på mine og partiets vegne. Men de ambitioner skal gå hånd i hånd med, at vi yder det bidrag til at løsne op i dansk politik.
Vil fortsætte længe
I bogen siger Lars Løkke Rasmussen også, at han forventer at blive lang tid i politik.
At han er sprængfyldt med energi og ’ i livskraft er yngre nu, end da jeg fyldte 50’.
– Jeg har fået lov til at starte forfra som politisk iværksætter. Når man ser på transformationen fra et politisk mødested i 2020 til første sommergruppemøde med Moderaterne i regering, hvor der er ministre, særlige rådgivere, et stærkt hold til Europa- Parlamentet, så skal man jo knibe sig i armen, siger Lars Løkke Rasmussen i bogen.
Lige nu ser han som sin opgave at bringe partiet et sted hen, hvor han vil kunne forlade det, uden at det falder sammen.
– Jeg har det godt, hvor jeg er. Men jeg ved godt, at Moderaterne lige nu er lidt for meget mig til, at det ville blive gnidningsfrit, hvis jeg fik en tagsten i hovedet, sige Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:
– Jeg har ingen ambition om at trække mig tilbage. Jeg vil bringe dette her nye parti, der er regeringsbærende, hen et sted, hvor det kan overleve mig. Det er jeg allermest optaget af lige nu.
Jeg har ingen ambition om at trække mig tilbage