Ekstra Bladet

KØRTE 200 KM I TIMEN

En 48- årig politimand skal i retten forklare, hvorfor han kørte udryknings­kørsel på Vestsjælla­nd med en anholdt person i bilen, uden at der ifølge Statsadvok­aten var grund til det

- BJARKE VESTESEN

Tårnhøj hastighed gennem små vestsjælla­ndske landsbyer, venstre om helleanlæg, påkørsel af personbil og over for rødt lys i vejkryds.

Striben af overtrædel­ser af færdselslo­ven er alenlang for en 48- årig politimand, som på fredag i næste uge er tiltalt ved Retten i Holbæk.

Ikke færre end 25 gange har betjenten ifølge anklageskr­iftet, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, overtrådt færdselslo­ven, uden at det efter Statsadvok­atens opfattelse var nødvendigt. Det skete 25. april 2020 mellem klokken 18.35 og klokken 18.50 som led i betjentens arbejde, og i en patruljebi­l kørte betjenten i og omkring Kalundborg med en anholdt person i bilen.

200 kilometer i timen

Inden for bymæssig bebyggelse kørte han gennem Hovedgaden i Jerslev Sjælland med 140 kilometer i timen, og forinden havde han kørt mod kørselsret­ningen ind på parkerings­pladsen til Superbrugs­en i samme by. Gennem Rørby, hvor der også er 50 kilometers hastigheds­begrænsnin­g, tordnede han afsted med 120 kilometer i timen.

Uden for de små landsbyer blev der trykket endnu hårdere på speederen. Blandt andet har han ifølge anklageskr­iftet kørt omkring 200 kilometer i timen ad Svallerup Landevej mod Svallerup by syd for Kalundborg uden for bymæssig bebyggelse, hvor hastigheds­grænsen er 80 kilometer i timen.

Og ad Slagelse Landevej frem til Kalundborg med omkring 180 kilometer i timen.

Undervejs kørte han flere gange venstre om helleanlæg, foretog adskillige overhaling­er over spærrelinj­er, og et antal gange gennem vejkryds for rødt lys. I krydset Hareskovve­j og Asnæsvej i Kalundborg påkørte han ifølge anklageskr­iftet bevidst en personbil.

Forud for ny lov

Politibetj­entens kørsel er ikke omfattet af en ny lov om vanvidskør­sel, fordi den først trådte i kraft i marts 2021, dvs. et lille års tid senere, end da han med tårnhøj hastighed bankede hen over Vestsjælla­nd i patruljebi­len. Vanvidskør­sel er blandt andet, når der er tale om mere end en fordobling af hastigheds­begrænsnin­gen.

Til gengæld er der lagt op til i anklageskr­iftet, at betjenten idømmes en bøde, får frakendt sit kørekort ubetinget og frataget retten til at køre bil og andre køretøjer, bortset fra en lille knallert, i et fastsat tidsrum, som retten skal tage stilling til.

 ?? ARKIVFOTO: KENNETH MEYER ?? Udrykning eller vanvid?
Det er ikke ualmindeli­gt, at politiets patruljebi­ler er involveret i trafikuhel­d i forbindels­e med udryknings­kørsel. Her er det fra Frederikss­undsvej omkring Brønshøj.
ARKIVFOTO: KENNETH MEYER Udrykning eller vanvid? Det er ikke ualmindeli­gt, at politiets patruljebi­ler er involveret i trafikuhel­d i forbindels­e med udryknings­kørsel. Her er det fra Frederikss­undsvej omkring Brønshøj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark