Ekstra Bladet

Sådan får du stærke ben

Du behøver hverken løbe maraton eller cykle halvvejs til Paris for at komme i form. Du kan sagtens starte med en rask gåtur for at styrke kroppen. Få fysioterap­eutens gode råd til at komme i gang her

- SOLA KRUCHOV SØRENSEN Det gælder om at kende sine begrænsnin­ger. At starte et sted og så bygge på Dine benmuskler bliver mere udholdende

Du vil i form. Royal Run kommer til byen, og hvis naboen kan løbe ti kilometer, kan du også. Motivation­en er på maks. Intentione­n er intakt. Lige indtil de dyre sko er købt og snøret, og hvert eneste skridt på den første løbetur er en kamp for ikke at vende skosnuden hjem.

Men i virkelighe­den behøver du slet ikke at gøre som din nabo, kollega eller gode ven. Det handler nemlig om at kende dit eget niveau og tage udgangspun­kt i det, hvis du gerne vil styrke kroppen og komme i form.

For hvis du har for urealistis­ke intentione­r, er det nemt at falde fra. Det siger fysioterap­eut hos Falck i Skanderbor­g Jens Maae.

– Det gælder om at kende sine begrænsnin­ger. At starte et sted og så bygge på. Og for alt i verden ikke negligere det, du vil i gang med. Du skal ikke tænke, ’det er bare en gåtur’, for så kan du risikere at få en dårlig oplevelse, når du kommer hjem og måske har lidt ondt. Så vil du tænke, ’ jeg kan ikke en gang gå en tur. Det står skidt til.’

Så kan det ifølge Jens Maae blive for svært at komme afsted igen.

Under de rette omstændigh­eder kan du godt gå dig i form. Men det kræver mere end en gåtur i let trav et par gange om ugen. Ture af den kaliber giver også noget. Du får rørt dine muskler og led og styrker din krop. Men hvis du ønsker at opbygge en god form ved hjælp af gåture, kræver det blandt andet, at pulsen kommer op flere gange om ugen, og der kommer tempo på.

– Hvis du vil derop, hvor du trykker systemet, så du udvikler dig rent formmæssig­t, så er talegrænse­n en rigtig fin indikator i forhold til, om du er presset hårdt nok. Kan du føre en samtale helt frit, så må du godt sætte lidt mere tempo på. Du skal helst næsten ikke kunne tale og mest kun svare ja eller nej, forklarer Jens Maae.

Under de rette omstændigh­eder kan du godt gå dig i form. Men det kræver mere end en gåtur i let trav et par gange om ugen. Ture af den kaliber giver også noget. Du får rørt dine muskler og led og styrker din krop. Men hvis du ønsker at opbygge en god form ved hjælp af gåture, kræver det blandt andet, at pulsen kommer op flere gange om ugen, og der kommer tempo på.

– Hvis du vil derop, hvor du trykker systemet, så du udvikler dig rent formmæssig­t, så er talegrænse­n en rigtig fin indikator i forhold til, om du er presset hårdt nok. Kan du føre en samtale helt frit, så må du godt sætte lidt mere tempo på. Du skal helst næsten ikke kunne tale og mest kun svare ja eller nej, forklarer Jens Maae.

Som eksempel på at implemente­re en gåtur i hverdagen foreslår Jens Maae, at du – hvis du er nødt til at tage bilen på arbejde – stiller den et lille stykke fra arbejdspla­dsen og går den sidste vej.

En anden måde, hvorpå du ifølge fysioterap­euten kan udnytte tiden til at få noget bevægelse ind over i hverdagen, er møder, telefonsam­taler og den slags stillesidd­ende aktivitete­r. De behøver ikke at foregå ved et skrivebord eller hen over et bord, men kan i mange tilfælde foregå, mens du går en tur.

Alt tæller

Det er ikke nødvendigv­is et par gående møder om ugen, der får formen til at eksplodere. Men Jens Maae er ikke i tvivl om, at det giver noget i det store regnskab.

– Hvis alternativ­et er at sidde stille, vil enhver form for bevægelse betyde noget.

Og så er der mange andre gode ting at hente ved gåture. En bedre balance er en af dem.

– Hvis du kommer ud i kuperet terræn i for eksempel skoven, vil du blive udfordret på stimuli i forhold til at holde balancen, forklarer fysioterap­euten og uddyber, at skovbunden­s ujævnheder med rødder, små bakker og andre naturlige forhindrin­ger skærper din balance.

Det er kroppens stærkeste muskler – benmuskler­ne – der er med til at sørge for, at din balance er god. Jens Maae fremhæver særligt den store lårmuskel foran og bagpå som et fokuspunkt, det er vigtigt at være stærk i. Og det bliver du blandt andet ved at bruge den – under gåture.

– Det er dog ikke sådan, at du skal gå en tur og tænke, at du får større muskler og bliver stærkere af det. For det gør du ikke. Men dine benmuskler bliver mere udholdende. Og det minimerer risikoen for skader, siger Jens Maae.

Hverdagsfu­nktioner

Han fortæller, at langt det meste arbejde, vi foretager os i løbet af en ganske almindelig dag, kræver udholdende muskler. Selv når du sidder på en kontorstol, er din krop og dine musk

ler i arbejde, påpeger fysiote rapeuten.

Netop kontorstol­en kan du også bruge som en del af træningen af de store lårmuskler.

Jens Maae går meget op i, at du ikke nødvendigv­is behøver at have læst en kandidat i idræt for at udføre øvelser, som kan være gode for din krop.

I hans øjne indeholder stort set alle hverdagsfu­nktioner et element af styrke.

– De har så bare fået et smart navn i træningssp­rog, men i virkelighe­den er det bare en helt almindelig hverdagsti­ng, du gør, siger Jens Maas og nævner en squat.

– I virkelighe­den er det jo bare at rejse sig og sætte sig på en stol, og det kan du jo sagtens lave til en træningsøv­else på kontoret, siger han.

Hvis du gerne vil begynde på et lidt lavere niveau og langsomt øge sværhedsgr­aden, som nævnt ovenfor, kan du køre stolen en lille bitte smule ned og så næste gang lidt mere og næste gang lidt mere igen, og når den ikke kan komme længere ned, kan du begynde at rejse dig hurtigt, så der kommer eksplosivi­tet ind i øvelsen.

En anden hverdagsfu­nktion, som har fået et fint træningsna­vn, er lunges, hvor man træder frem med det ene ben og så træder tilbage igen.

– Det svarer til at samle en kuglepen op, som du har tabt på gulvet. Du tager lige et skridt frem og samler kuglepenne­n op og træder tilbage igen, forklarer Jens Maae og siger, at hvis du laver de to øvelser med tre gange ti gentagelse­r, har du lavet et dagligt styrkepas, som kan være med til at gøre dine benmuskler stærkere.

 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: GETTY CREATIVE ?? Kør kontorstol­en ned i højden, og i stedet for at sætte sig helt ned så rører man bare lige sædet med bagdelen, og så rejser man sig igen.
ARKIVFOTO: GETTY CREATIVE Kør kontorstol­en ned i højden, og i stedet for at sætte sig helt ned så rører man bare lige sædet med bagdelen, og så rejser man sig igen.
 ?? ARKIVFOTO: GETTY CREATIVE ?? Kom let i gang
Al begyndelse er svær, siges det, men hvis begyndelse­n sådan set bare er en gåtur, ja, så er det ikke så vanskeligt at komme i gang med at motionere i det små.
ARKIVFOTO: GETTY CREATIVE Kom let i gang Al begyndelse er svær, siges det, men hvis begyndelse­n sådan set bare er en gåtur, ja, så er det ikke så vanskeligt at komme i gang med at motionere i det små.
 ?? ARKIVFOTO: GETTY CREATIVE ?? To simple øvelser udført i serier på tre gange ti behøver ikke at tage mere end ti minutter af din dag. Tilsæt så en rask gåtur – med forpustels­e – i ny og næ, og så er vi faktisk ved at være der.
ARKIVFOTO: GETTY CREATIVE To simple øvelser udført i serier på tre gange ti behøver ikke at tage mere end ti minutter af din dag. Tilsæt så en rask gåtur – med forpustels­e – i ny og næ, og så er vi faktisk ved at være der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark