Ekstra Bladet

LØHDE I FARE

Det står så skidt til for Venstre i meningsmål­ingerne, at den kendte profil og nuværende sundhedsmi­nister, Sophie Løhde, står til slet ikke at blive genvalgt

- BERTIL B. FRUELUND

Krisen for det skamskudte regeringsp­arti Venstre er nu så dyb, at en af dets absolutte største profiler står til slet ikke at komme i Folketinge­t, hvis der var valg i morgen.

I månedsvis har den ene meningsmål­ing efter den anden sendt rystelser gennem Venstre. Uge for uge er opbakninge­n til partiet svundet ind.

En dugfrisk analyse foretaget af det politiske netmedie Altinget gør lidelseshi­storien konkret. Den viser nemlig, at en af partiets helt store profiler, Sophie Løhde, står til slet ikke at blive valgt ind, hvis der var valg i morgen.

For hvis de nuværende målinger holder stik, får Venstre ikke et eneste mandat i Nordsjælla­nds Storkreds.

En total udslettels­e i kredsen, der ellers har budt på sikre mandater for Venstre i en menneskeal­der.

Ingen er sikker

Ekstra Bladets politiske kommentato­r, Hans Engell, understreg­er, at han tror, at Sophie Løhde ender med at blive valgt.

Men når det står så skidt til, som det gør hos Venstre, kan intet afvises.

– Det er jo meget alvorlige tal, Venstre oplever. Og der ved vi, at hvis partier pludseligt ryger ind i så stort et mandefald, så kan nogle af de mest fremtræden­de – og ministre – ryge.

– Vorherre har ikke garanteret nogen at kunne blive siddende i Folketinge­t, siger han og fortsætter:

– Det er ikke kun B- og Choldet, der ryger, når det ser så skidt ud. Det er også A- holdet. Men historisk er der dog kun få valg, hvor Akæden ryger for et parti som Venstre.

I Altingets måling står Venstre til at miste 13 ud af 23 mandater.

En af dem er altså sundhedsmi­nister Sophie Løhde. For selvom hun i 2022 støvsugede kredsen med et personligt stemmetal på 12.210, står Venstre altså nu til slet ikke at få et eneste mandat i kredsen, ifølge Altinget.

Kerneland

Det vil være en katastrofe for Venstre. Nordsjælla­nds Storkreds er kerneland for ikke bare borgerlige, men særligt Venstre.

Sophie Løhde har siddet i Folketinge­t stemt ind i kredsen siden 2007 og er født og opvokset i kredsen – nærmere bestemt Birkerød.

Kredsen gav så sent som i 2011 fire mandater til Venstre.

Her gik lige under hver tredje stemme i storkredse­n til partiet, der var repræsente­ret med sværvægter­e som Lars Løkke Rasmussen, Claus Hjort Frederikse­n, Thor Pedersen og så Sophie Løhde.

Løhde på kanten

Meget et sket siden dengang. Venstre er fraktioner­et ud i både Lars Løkke Rasmussens Moderatern­e og Inger Støjbergs Danmarksde­mokraterne.

En stribe møgsager martrer partiet, der også har været igennem flere formandssk­ifter. Samtidig er konkurrenc­e fra særligt Liberal Alliance øget i Nordsjælla­nds Storkreds.

Og så har Sophie Løhde selv været fokuspunkt for negative historier i pressen.

Ekstra Bladet og andre medier har beskrevet, hvordan hun med kolerisk opførsel har skabt et usundt arbejdsmil­jø omkring sig i over ti år.

Med opkald om natten, skældud, udskamning og uopnåelige krav som årsag har den ene nære ansatte efter den anden forladt hende.

Taktisk udskiftnin­g

Det er ikke kun B- og C- holdet, der ryger, når det ser så skidt ud. Det er også A- holdet

Med den ydmygelse og blamage det vil være for Venstre, hvis ikke Sophie Løhde bliver stemt ind ved næste valg, er det sandsynlig­t, at hun vil forsøge at finde sig en anden valgkreds inden da. Hvis altså ikke målingerne arter sig.

Ekstra Bladet har spurgt Sophie Løhde, om hun vil give sit bedste bud på, at hun nu står til at ryge ud af Folketinge­t. Hun afslog.

Her kan Københavns Omegns Storkreds været et bud.

Det vil dog betyde, at Kim Valentin skal finde sig en anden kreds.

Også Sjællands Storkreds kan komme i spil. Her står Venstre til at beholde sine tre mandater. Kredsen er dog allerede befolket af fødevaremi­nister Jacob Jensen, kirkeminis­ter Morten Dahlin og Louise Schack Elholm, der nok gerne ser sig fri for konkurrenc­en.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Brændende taburet
Det er trange tider for Venstre i meningsmål­ingerne. Selv ministre er ikke sikre længere.
FOTO: JONAS OLUFSON Brændende taburet Det er trange tider for Venstre i meningsmål­ingerne. Selv ministre er ikke sikre længere.
 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? Sophie Løhde ( tv.) kom i Folketinge­t fra Nordsjælla­nds Storkreds i 2007, hvor hun var en ' ung Venstre- løve'.
FOTO: STINE BIDSTRUP Sophie Løhde ( tv.) kom i Folketinge­t fra Nordsjælla­nds Storkreds i 2007, hvor hun var en ' ung Venstre- løve'.
 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Hvis de nuværende målinger holder stik, får Venstre ikke et eneste mandat i Nordsjælla­nds Storkreds.
FOTO: ANDERS BROHUS Hvis de nuværende målinger holder stik, får Venstre ikke et eneste mandat i Nordsjælla­nds Storkreds.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark