Ekstra Bladet

Brug medicinen

-

Kolesterol­sænkende medicin har et enormt potentiale, som slet ikke bliver udnyttet til fulde, mener hjertelæge Martin Bødtker.

Det er nemlig langtfra kun folk, der lever med et forhøjet kolesterol­tal, der kan have gavn af medicinen.

– Det er meget effektivt at få kolesterol­sænkende medicin, også selvom ens kolesterol­tal ikke er meget forhøjet eller bare er gennemsnit­lige.

– Det har vist i flere undersøgel­ser, at det sænker risikoen for at få blodproppe­r i hjertet med op mod 50 procent, siger han.

Det handler om risikoen

Medicinen ordineres hos egen læge og grænsen for, hvornår man kan komme på medicinen, har været dalende. Derfor har mange midaldrend­e danskere mulighed for at få det forebyggen­de.

Det betyder dog ikke, at sunde og raske mennesker i 20’ erne skal opsøge læge med det samme for at få udskrevet kolesterol­medicin, slår Martin Bødtker fast.

– Hvis nu jeg siger, at jeg kan sænke risikoen med 50 procent hos en patient, men den patient kun har en procent risiko for at få åreforkalk­ninger, så kan jeg minimere den til 0,5 procent med medicinen. Derfor er det selvfølgel­ig en god ide at vide, hvad ens risiko er for at blive syg.

Hvis man ser mod andre vestlige lande, så er kolesterol­sænkende medicin også noget, der i større omfang gives forebyggen­de til befolkning­en, siger hjertelæge­n.

– Når man kigger på de amerikansk­e og de engelske retningsli­njer for, hvornår man bør tilbydes forebyggen­de medicin med kolesterol­sænkende behandling, så er risiko- estimatern­e efterhånde­n meget lave, siger han.

 ?? FOTO: AARHUS UNIVERSITE­T ?? Hjertelæge Martin Bødtker Mortensen har forsket indgående i kolesterol­ets konsekvens­er og behandling­smulighede­r.
FOTO: AARHUS UNIVERSITE­T Hjertelæge Martin Bødtker Mortensen har forsket indgående i kolesterol­ets konsekvens­er og behandling­smulighede­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark