Ekstra Bladet

Blåt trekløver går efter magten

- HANS ENGELL , EKSTRA BLADET ” Nok har de blå ikke leveret nogen imponerend­e opposition­sindsats, men helt tåbelige er de altså heller ikke

MED VILDE meningsmål­inger, der sender SVM- regeringen helt i bund og et LA med Alex Vanopslagh i spidsen, som nu ånder statsminis­ter Mette Frederikse­n i nakken, er der opbrud i det politiske landskab.

Med kun et par procent i opbakninge­n mellem Vanopslagh og Mette rykkede statsminis­teren i ugen i offensiven og opfordrede den liberale opposition­sleder til at melde sig s omstats ministerka­ndidat.

ET SMART OG OFFENSIVT træk, som både dækkede over Mette Frederikse­ns og Socialdemo­kratiets egne elendige målinger, men samtidig skulle presse den førende blå modspiller på banen.

Både i blå og rød lejr har det længe været oplevelsen, at Vanopslagh lever højt på konstant at holde sig under politisk radarhøjde. At LAs høje meningsmål­inger alene bygger på flid på de sociale medier og glat tale i folketings­salen – ikke på nogen stærk politisk substans eller dygtighed ved forhandlin­gsbordene.

Hertil kommer, at de andre partier har en oplevelse af, at medierne går alt for blødt til LA. Vanopslagh burde være under et helt andet hårdt pres og gennemlysn­ing for at teste, om manden, der aldrig har siddet på en ministerpo­st eller taget det tunge slæb og ansvar i centrale forhandlin­gsforløb, kan klare distancen, lyder kritikken.

Men den kritik preller af på Vanopslagh, som lod sin politiske ordfører melde, at selvfølgel­ig stiller han ikke op som statsminis­terkandida­t, så længe Venstre og Moderatern­e sidder i regering med de røde. Så er det uden relevans.

DERMED FIK HAN sendt bolden tilbage til

Mette Frederikse­n, som sammen med sine to makkere Troels Lund og Løkke står til at tabe over 30 mandater ved et kommende valg.

Selvfølgel­ig handler meget af spillet om, hvilken regering, der overhovede­t kan stables på benene efter et kommende folketings­valg, hvis valgresult­atet bare ligger i nærheden af de meningsmål­inger, der kører nu.

I det forløb er det yderst interessan­t at se, hvordan et nyt blåt trekløver er ved at spire frem. Ikke fordi de er bare i nærheden af et flertal, men fordi de prøver at finde hinanden på centrale områder, file kanter til, lære hinanden bedre at kende som partileder­e i et trekløver, der muligvis kan danne stammen i en ny blå regering efter et valg.

Jeg taler om Inger Støjberg, Alex Vanopslagh og Mona Juul. De treledere af Danmarks demokrater­ne, Liberal Alliance og Konservati­ve.

De tre taler stadig mere sammen. I det afsluttend­e dramatiske forløb om den nye delaftale om forsvaret lykkedes det ikke Venstres forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen, trods trusler om at smide dem ud af forhandlin­gerne, at splitte LA og DD.

De tre partier er på mange områder meget forskellig­e: EU, skat, klima, CO2-afgift, udlændinge og andet, men de søger nu aktivt at file kanterne af i forhold til hinanden, undgå åbenlyse konflikter og stille og roligt arbejde sig frem til at kunne tilbyde et alternativ, hvis det valg kommer, hvor der er blåt flertal i Folketinge­t og Venstre samt Moderatern­e vender ’ hjem’ til det blå samarbejde.

DEN HIDTIDIGE KLAR- alliance mellem Konservati­ve, LA og radikale var først og fremmest en tænksom radikal opfindelse af Martin Lidegaard som Søren Pape Poulsen og Vanopslagh gik ind i, men i den virkelige verden, kom den ikke til at fylde.

De tre partier DD, LA og K opfatter i dag de radikale som ustabile, svingende i den politiske kurs og i sidste ende mere optaget af at komme i regering med S end at spille med på en borgerlig regering.

DF opleves af de tre som et parti, der mest tænker på sig selv, egne mandater og egen profilerin­g. Hertil kommer, at forholdet mellem DF og DD er køligt i lyset af antallet af tidligere DF- politikere, som i dag sidder i Støjbergs gruppe.

DE TRE PARTIER erkender, at de blå mandater næppe kan bruges til meget, hvis der efter det kommende valg er rødt flertal. Så har S flere valgmuligh­eder. Men ender det med, at K, DD, LA, DF, M og V kan stille med de 90 mandater, vil det være svært at se blå partier alligevel støtte en socialdemo­kratisk statsminis­ter.

I hvert fald er ambitionen hos de tre, at det ikke skal gøres let og at der især inden et kommende valg er opbygget noget, der ligner et blåt alternativ, som kan arbejde sammen og finde en fælles politisk ramme inden det kommende valg.

Inger Støjberg, Vanopslagh og Mona Juul ved udmærket, at de borgerlig- liberales største problem i øjeblikket er, to at af partierne sidder i regering med S, at der ikke er noget blåt flertal selv om de forlod regeringen, de blå partier hidtil at har brugt mange kræfter på at bekrige og positioner­e sig i forhold til hinanden, samt der ikke er noget, som ligner et at regeringsa­lternativ o gik keen eneste, de rer klar tila t melde sig s omstats ministerka­ndidat.

der næppe nogen løsDET SIDSTE FINDES ning på før efter et kommende valg. Men umiddelbar­t vil holdningen hos K og DD være, at hvis LA bliver klart største borgerlige parti, er det dem, der stiller med stats ministerka­ndidaten.

Det synspunkt deles næppe af Troels Lund eller Lars Løkke. Derfor kan medierne og Mette Frederikse­n presse nok så meget på – vi får ikke navnet på andre stats ministerka­ndidater på denne side af folketings­valget.

Ved valget fik de tre LA, K og DD 38 mandater tilsammen. I seneste Gallupmåli­ng står de til 61. Der er stadig langt til de 90, og derfor er realiteter­ne, at så længe V og M sidder i regering med S, kommer der ingen blå regering i dette land. Men skifter flertallet, vil Vanopslagh, Inger og Mona gerne kunne etablere så meget samarbejde og fælles politik, at V og M i hvert fald har noget at ’vende hjem til’. Statsminis­terkandida­ten må man så handle om, og denne vigtige brik vil være tabt på forhånd, hvis Van opslag hudråber sig selvs omstatsmin­isterkandi­dat.

DERFOR VAR Mettes forsøg på at lokke

Vanopslagh smart nok, men i virkelighe­den et dække over, hvor svagt regeringen står.

Nok har de blå ikke leveret nogen imponerend­e opposition­sindsats, men helt tåbelige er de altså heller ikke.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ THOMAS TRAASDAHL/ RITZAU SCANPIX ?? Inger, Mona og Vanopslagh taler stadig mere sammen, selvom de på mange områder er meget forskellig­e. De forsøger nu aktivt at undgå åbenlyse konflikter.
FOTO: JENS DRESLING/ THOMAS TRAASDAHL/ RITZAU SCANPIX Inger, Mona og Vanopslagh taler stadig mere sammen, selvom de på mange områder er meget forskellig­e. De forsøger nu aktivt at undgå åbenlyse konflikter.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark