Ekstra Bladet

PÅ UDEBANE I KOSTALDEN

Den tidligere Venstre- leder Henning Christophe­rsen var en ekstremt dygtig finansmini­ster, mener politisk kommentato­r Hans Engell

- ALLAN LYKKE redaktione­n@ eb.dk

Hans Engell; 31. december 2016 døde Henning Christophe­rsen. Han var vel en stor profil i dansk politik?

– Jeg kom til at opleve ham på nærmeste hold i en del af Schlüter- perioden, hvor han var finansmini­ster. Meget lå til, at Christophe­rsen skulle være statsminis­ter, men Schlüter udmanøvrer­ede ham ved at sikre sig støtte fra de radikale og fra Fremskridt­spartiet, og det afgjorde sagen. Det tog Henning Christophe­rsen meget flot.

– At Schlüter- regeringen fik så flot en start, vil jeg ikke mindst tilskrive ham æren for. Han var en ekstremt dygtig finansmini­ster, kronens vogter og den, der i høj grad var med til at skabe det paradigmes­kifte i den økonomiske politik, som alle regeringer siden har fulgt.

– Han lagde sporene til den bomstærke økonomi, vi har i dag.

– Hvordan gjorde han det?

– Kronekurse­n lå fast. Slut med Anker Jørgensens mange devaluerin­ger, og den automatisk­e dyrtidsreg­ulering blev afskaffet.

– Skrap politik, men den virkede, og renten fra Anker- perioden på op til 22 procent røg massivt ned i løbet af ret kort tid. Henning havde styr på økonomien.

– Men han var ikke nogen folkelig figur?

– Mange fejlbedømt­e ham. Mange anså ham for at være lidt kikset. Men han var noget af det mest morsomme, man kunne forestille sig.

– Nogle af de sjoveste taler, jeg har hørt fra politikere, stod han for.

– Venstre forsøgte alligevel at lave om på ham?

– Henning var cand. polit., ikke landmand. Groet ud af klassisk økonomisk- politisk tænkning. Men Venstre fandt på, at han skulle gå rundt i den her ternede tweedjakke for at virke mere folkelig.

– Men uanset om man så gav ham en kedeldragt på, når han skulle ud at besøge en ko, så så han altid ud, som om han var bange for, at koen ville overfalde ham.

– Men så tog han til Bruxelles og blev EU- kommissær?

– Det var vi meget kede af i regeringen. Vi vidste, at det ville blive et stort tab. Det sluttede med, at hele regeringen var samlet til middag på Marienborg. Før Henning kom, blev vi alle udstyret med alle □U- landenes flag, og kirkeminis­ter Mette Madsen havde skrevet en sang med titlen ’ Henning drager af lande’ på melodien ’ Land of Hope and Glory’.

– Så stod vi der og sang og vinkede. Henning kiggede på os på samme måde, som når han betragtede en ko ude i en stald.

– Henning blev 77 år, så han nåede en vis alder. At være i toppolitik i så mange år sled på ham. Han var også storryger i mange år, og han kunne da godt lide lidt god mad, og det kunne man også se på ham.

– Ekstra Bladet kaldte ham ’ Oversylten’?

– Ja, og det var han fandeme sur over. Det brød han sig bestemt ikke om.

 ?? ?? Ekstra Bladets forside 2. januar 2017 – med Henning Christophe­rsen i toppen.
Ekstra Bladets forside 2. januar 2017 – med Henning Christophe­rsen i toppen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark