Ekspert: Ingen medlidenhed med offer
Profileringseksperten Florence McLean kan nikke genkendende til flere af de personlighedstræk, der i går blev fremlagt i retten i mentalerklæringen om Philip Westh.
Hun påpeger, at hendes forskning viser, at for eksempel perversitet, dyssocialitet, en trang til at dominere og ydmyge kvinder og tendenser til skizoide tanker går igen hos serieforbrydere.
– Flere af de forbrydere, jeg har undersøgt, har haft de samme personlighedstræk. Det passer som fod i hose, forklarer den erfarne psykolog, der netop er i gang med at skrive en bog om personlighedstræk hos serieforbrydere og seriemordere.
Hun har ikke kendskab til den konkrete sag om Philip Westh, ud over hvad offentligheden har fået indblik i. Hendes udtalelser er derfor generelle og ikke knyttet til den specifikke sag.
Florence McLean hæfter sig særligt ved, at lægerne har konstateret, at Philip Westh har skizoide personlighedstræk.
– Folk med skizoide personlighedstræk har ofte et rigt indre fantasiliv og nogle gange i så stor grad, at deres normale liv bliver sekundært. De har ofte svært ved tætte relationer til andre. Man skal se på de skizoide personlighedstræk som en måde at være forstyrret på.
Rekvisitter og ofre
Det betyder dog ikke, at det er de skizoide træk alene, der gør, at folk kan være i stand til at begå kriminelle handlinger.
– Det er sammenblandingen af de skizoide personlighedstræk og andre afvigende personlighedstræk eller diagnoser, der gør folk i stand til at udføre forfærdelige forbrydelser, lyder hendes vurdering.
Foruden de skizoide personlighedstræk blev Philip Westh i det lille udsnit af mentalerklæringen, der fredag blev læst i retten, beskrevet som seksuelt afvigende, svært perverteret og med dyssociale personlighedstræk.
– Han har forskellige dyssociale træk, og det er dem, der gør, at han er det, jeg plejer at kalde ’ empatiforstyrret’. Han har ikke nogen medfølelse med ofret. Og de skizoide personlighedstræk er med til at gøre, at mennesket over for ham er mere en rekvisit i hans idé om, hvad han vil, forklarer Florence McLean.