FULDT STOP FOR SPIONER
De ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste pålægges nu strenge rejseregler, fordi spiontjenesten skal spare. Tiltaget møder skarp kritik, fordi FE i høj grad lever af at dyrke internationale relationer
Det her er faktisk en skandale
Alt imens Rusland har gang i en ambitiøs militær oprustning, er der smalkost i den efterretningstjeneste, der er sat i verden for at forebygge trusler mod Danmark og danske interesser.
Ekstra Bladet kunne torsdag afsløre, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste i al hemmelighed har været nødsaget til at iværksætte en stor spareplan, der betyder, at man skal finde besparelser på over 100 millioner kroner i tjenesten ud af et et budget på 1,4 milliarder kroner.
Det sker på et tidspunkt, hvor danske myndigheder og politikere på daglig basis melder om et forværret trusselsbillede med Rusland som den altoverskyggende fjende.
Flere sparetiltag
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger betyder spareøvelsen, at spiontjenesten har indført et ansættelsesstop, hvilket medfører, at de erfarne og videnstunge medarbejdere, der forlader tjenesten, ikke erstattes af nye.
Derudover skal der spares på driften på en række områder.
Blandt andet skærer man ned på forplejning til forskellige arrangementer og seminarer, og midlerne til uddannelse og deltagelse i konferencer reduceres.
Man vil ligeledes begrænse udgifterne til repræsentation og holde igen med at uddele engangsvederlag for særlige indsatser. Overarbejde skal som udgangspunkt afspadseres, og ved indkøb af it- udstyr skal man forsøge at opnå mængderabat. Men her stopper det ikke.
Rejseaktivitet begrænses
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har fungerende FEchef Svend Larsen sammen med den øvrige ledelse besluttet, at udgifterne til tjenestens rejseaktivitet skal begrænses, så det kun er tilladt for de ansatte i FE at foretage udlandsrejser, som er ’ kritiske’.
Tidligere chefanalytiker i FE Jacob Kaarsbo betegner spareøvelsen i FE som en ’skandale’, fordi det sker midt i et alvorligt trusselsbillede.
– Jeg tror ikke, at der i danmarkshistorien er sket så alvorlig en udvikling på så kort tid, og så skal udenrigsefterretningstjenesten i gang med en sparerunde. Det her er faktisk en skandale, siger Jacob Kaarsbo, der i dag er senioranalytiker i tænketanken Europa.
En af Forsvarets Efterretningstjenestes hovedopgaver er at være Danmarks udenrigs- og militære efterretningstjeneste, og oplysninger om udenrigsforhold er en helt fundamental opgave for FE, som derfor vægter relationer og samarbejde med udenlandske partnere meget højt.
Det er uvist, hvordan FE i den nuværende situation definerer en kritisk rejse, og tidligere chefanalytiker Jacob Kaarsbo kan heller ikke komme det nærmere.
Men han påpeger, at rejseaktivitet og besøg hos f. eks. udenlandske samarbejdspartnere er helt afgørende for FE’s virke.
– En efterretningstjeneste har behov for at drøfte ting og opdyrke relationer rundt omkring i verden for at fungere og for at få viden ind., siger han og giver et eksempel:
– Hvis f. eks. fem medarbejdere i FE skal over for at besøge en af de største efterretningstjenester i verden og får adgang til at drøfte det problemfelt, de sidder med, mødes de måske af 80 kolleger fra den anden tjeneste. Det har jeg prøvet. Og så kan du godt få en del viden med hjem i tasken. Er det så en kritisk rejse? Det er måske ikke kritisk, fordi vi ikke forhindrer et terrorangreb, og truslen fra Rusland bliver ikke mindre. Men hvis man fravælger den slags, gør det vores efterretningstjeneste mindre klog, siger Jacob Kaarsbo, der har været 15 år i FE.