BØRN GIDSLER I DBU- BALLADE
En årelang strid i DBU Bredde rammer nu unge fodboldspillere i København og på Sjælland
Den årelange ballade i DBU Bredde får nu direkte konsekvenser for unge fodboldspillende piger og drenge i København og på Sjælland. Efter sommerpausen er der ikke længere fælles ungdomsrækker fra U13 og op for klubber fra DBU København og DBU Sjælland.
Det er DBU Sjælland, der har opsagt samarbejdsaftalen, der ellers har kørt i flere år til gavn for både spillere og klubber. Men den politiske konflikt i DBU
Bredde, der dækker alle seks lokalunioner, er nu blevet ført ud på grønsværen.
Svingende kvalitet
For at forlænge samarbejdsaftalen stillede DBU Sjælland et ultimativt krav om, at DBU København skulle anerkende de politiske strukturer i DBU Bredde. Det krav ønskede DBU København ikke at indfri, og så er vi tilbage ved balladen i DBU Bredde, som efterhånden har stået på i ni år.
Det begyndte, dengang DBU gav magten fra sig i dansk fodbold. Eliten gik til Divisionsforeningen, og bredden til de seks lokalunioner, som siden er blevet samlet i DBU Bredde. Tilbage hos hovedorganisationen DBU er vel kun landsholdene og noget generel kommunikation. Begge dele svinger i kvalitet.
Breddeballaden har ulmet i årevis, og den brød ud i lys lue ved et regulært rabaldermøde blandt de seks lokalunioner i Silkeborg i foråret 2022. Siden har DBU’s formand, Jesper Møller, forsøgt sig som mægler, men uden det store held. Det understreger, hvor lidt indflydelse DBU i realiteten har på dansk fodbold.
DBU Bredde udgør langt den største del af dansk fodbold. Kort fortalt handler slagsmålet og uenighederne om magt og fordeling af penge. DBU Jylland, DBU Sjælland og DBU Fyn udgør den ene part i balladen, mens DBU København, DBU Lolland- Falster og
DBU Bornholm udgør den anden og mindre part.
Intern utilfredshed
DBU’s ene næstformand, Bent Clausen, har siden 2009 været formand for DBU Jylland, som er den suverænt største af lokalunionerne. Bent Clausen har i mange år, på grund af de mange stemmer, han har i sit bagland, været den grå eminence i dansk fodbold. Jesper Møller er som tidligere formand i AaB fra DBU Jylland, og han blev for ti år siden formand for
DBU, fordi han blev velsignet af Bent Clausen.
Da bredden blev splittet for to år siden i Silkeborg, skyldtes det blandt andet, at Bent Clausen gik efter at skaffe sig yderligere magt. På bordet lå et forslag om, at de to store lokalunioner Sjælland og Jylland skulle styre de fire øvrige lokalunioner i et DBU Øst og et DBU Vest. Det sagde København, Lolland- Falster og Bornholm nej tak til.
Desuden var der intern utilfredshed med den manglende gennemsigtig
hed i DBU Bredde, som er styret af Bent Clausen. Der var ikke et offentligt regnskab for organisationen, og det fik DBU Københavns formand, Flemming Jensen, til at efterlyse et revisorgodkendt et af slagsen. Desuden var der utilfredshed med, hvordan de dengang 36 millioner kroner blev fordelt blandt de seks lokalunioner.
Hvem er DBU?
Siden har der været ti møder mellem de seks lokalunioner, uden at de har fået løst konflikterne. Et samarbejdsudvalg har heller ikke haft held med at løse den gordiske knude. Jesper Møllers forsøg på at agere mægler har som nævnt heller ikke båret frugt.
Frustrationerne fik Flemming Jensen fra DBU København til tidligere i år at indtage talerstolen på DBU’s repræsentantskabsmøde, hvor han sagde, at hans del af Fodbold- Danmark nu i to år har været sat totalt uden for politisk indflydelse, og at han oplevede et DBU, som er mere splittet. Og så spurgte han retorisk: Hvem er DBU? Er DBU Jesper Møller?
Det fik Jesper Møller til at reagere. Han ville igen holde møder med lokalunionerne for at se, om han kan få dem til at tale sammen. Det lykkedes ikke, inden han tog til EM i Tyskland.
I DBU Bredde er der ikke sket noget. Ikke andet end at ungdomsspillere i København og på Sjælland nu er taget som gidsler i en konflikt, der langtfra er løst.