Ekstra Bladet

HEY, DET HAR I DA ALDRIG FORTALT!

Den ultimative gadget på hjul – elbilen – imponerer og irriterer Ekstra Bladets ekspert. Her er den første eloplevels­e fra ejeren af en dieselbil

- JOHN G. PEDERSEN, MEREMOBIL. DK redaktione­n@ eb.dk

Kryds fingre for, at du er den eneste

Mine første erfaringer med elbilen er, at der er langt mere at forholde sig til og sætte sig ind i, end elbilfans og forhandler­e fortæller.

□n elbil er en ’computer på hjul’ og grundlægge­nde en anden teknologi end fossilbile­r. Det kræver en ny tankegang i hverdagen, hvis det skal fungere.

Det minder mig om de første smartphone­s og udviklinge­n inden for mobilabonn­ementer.

Dengang løb alle rundt for at finde en stikkontak­t til telefonen, fordi den ikke kunne holde hele dagen, og abonnement­erne var fyldt med prisfælder og mystiske gebyrer.

Hvem husker ikke finten, da teleselska­berne opfandt taksering af tale pr. påbegyndt minut i stedet for sekundtaks­ering? Der var telefoner til én krone, eller med store ’ rabatter’, som blev hentet hjem på overprissa­tte abonnement­er. Oprettelse­sgebyrer for at blive kunde var også meget udbredte.

Alt dette og mere til gentager sig med elbilerne i en ny form, bare MEGET dyrere.

Det kræver en meget stor lommeregne­r at lave det komplette regnestykk­e på, om en elbil reelt er en god investerin­g, eller om du har den bedste pris på strøm til bilen.

Opladning: Det fylder ALT

Rækkevidde­n på min første elbil, Polestar 2, er opgivet til 614 kilometer. Dette tal er ved blandet kørsel, begrænset brug af airconditi­on og andet elektronik. ❘ virkelighe­den er sagen ganske anderledes. Her taler jeg ikke kun om Polestar 2, men om elbiler generelt. Som ny elbilbilis­t må jeg erkende, at opladning fylder meget. Det er noget, jeg dagligt skal forholde mig til.

Producente­rne anbefaler, at man oftest kun oplader til 80 procent, men de 614 kilometer er jo baseret på en fuld opladning. Derfor er det normalt at starte kørslen med cirka 70- 80 procent strøm og ikke 100 procent. Og du kører jo ikke bilen fra 100 til nul procent hver gang. Derfor er angivelsen fra producente­n meget vejledende.

Odense- □sbjerg eller OdenseAarh­us og retur. ❘ begge tilfælde var jeg nødt til at oplade på hjemturen, selvom det ikke har været koldt, som ellers er batteriets værste fjende.

Jeg hører ofte elbilfans sige: ’ Det er bare ti minutter, så er du hurtigt videre’. Nej! Sådan er virkelighe­den ikke. Du skal beregne

den tid, det tager at komme hen til opladestat­ionen. ❘ mit tilfælde tager det fem- syv minutter at køre til og fra motorvejen. Nu er der gået hen mod et kvarter.

Nu skal jeg håbe, at hurtigopla­dekablet er ledigt. □llers tager det virkelig lang tid. Dertil kommer, at man på en opladestat­ion deler kapacitete­n. Kommer du til en 300 kWh- station med fire pladser, så er der op til 75 kWh til hver bil. Kryds fingre for, at du er den eneste.

På en hurtigopla­der ved Odense har jeg kunnet hente 51 pct. strøm på en halv time, men jeg kunne sagtens være kommet videre efter ti minutter og nået hjem.

På en af turene ramte jeg en standardop­lader. Her tog ti procents opladning 45 minutter. Det er direkte utåleligt.

Hjemmeopla­der er påkrævet

Som ny på elbiler har jeg allerede nu konstatere­t, at en hjemmeopla­der er påkrævet. Det er reelt den eneste måde, hvorpå du kan sikre dig 100 procent kapacitet og maksimal rækkevidde. At sidde på en opladestat­ion eller i den tilhørende burger- og kaffebar og vente på bilen, er dødssygt og føles som spild af tid.

Åbenbart er det en disciplin, som mange elbilsejer­e holder af. □n tilfældig fredag aften var der næsten fyldt på Teslas supercharg­er- station i Odense. Ubegribeli­gt ...

Hvad det koster at have en ( påkrævet) hjemmelade­r, er et virvar af uoverskuel­ighed.

❘nstallatio­ns- og oprettelse­sgebyrer … 3000 kroner, hvis du lejer boksen. 5000 kroner, hvis du køber den – nej vent, kun hvis du har en elaftale for hele huset med udbyderen. □llers koster det 10.000 kroner at købe boksen.

Og den der elaftale; er det så den mest fordelagti­ge for ens samlede forbrug? Nå ja! Så skal der også betales op til 200 kroner om måneden for leje og service af boksen.

Du kan også få elafgiftre­fusion fra staten, men kun hvis ladestande­ren er godkendt til det. Og sjovt nok ligger prisen for leje og service ret tæt på den pris, som man får i refusion.

Jeg har endnu ikke gennemsøgt hele markedet, men jeg har nu en idé om, at elbilister­ne kommer til at betale alt for meget. ❘kke for strømmen, men for alt det andet omkring. Særligt for mystiske ordninger og gebyrer.

– Hvis man ønsker at skifte leverandør, kan det let komme til at koste flere tusinde kroner, fordi den gamle ladestande­r ofte skal tages ned, og en ny sættes op.

– Netop denne engangsudg­ift er med til at fastholde mange elbilister i ufordelagt­ige aftaler, lyder det fra kontorchef i Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen Niels □nemærke, som også er opmærksom på de kreative krumspring i elbranchen.

 ?? ??
 ?? ?? Eksperten har ofte hørt elbilentus­iaster sige: ’ Det er bare ti minutter, så er du hurtigt videre.’ Han er ikke enig.
Eksperten har ofte hørt elbilentus­iaster sige: ’ Det er bare ti minutter, så er du hurtigt videre.’ Han er ikke enig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark