Formel 1 (Denmark)

PROGRAMMET FØR KVALIFIKAT­ION OG LØB

-

begynder du at se på den aerodynami­ske balance, siger Haasingeni­øren.

Det er vigtigt at forstå, hvordan en Formel 1-bil er en levende størrelse, der bliver udsat for enorme fysiske kraefter, når den accelerere­r til over 300 km/t. eller pludselig saenker hastighede­n det samme inden for få meter.

JO MERE downforce, man har, desto mere greb har bilen i svingene, og jo hurtigere kan man køre. Til gengaeld koster den downforce på langsidern­e, hvor man ønsker så lidt vindmodsta­nd som muligt.

I en sport, hvor man arbejder i forskelle på tusinddele af et sekund, brydes sving ned i dele, så man både taler om indgangen til svinget, midtsving og udgangen af et sving, og hvordan bilen opfører sig der.

Helt simpelt handler det om at finde kompromise­t mellem aerodynami­sk og mekanisk greb.

– Det svaereste at forstå er nok, at bilen har mest greb, når den ikke bliver belastet. Når belastning på daekkene er ens, har de størst

FØRSTE TRAENING BASALE TJEK

Kørerne skal bruge to-tre omgange til at vaenne sig til banen. Derefter basale tjek. Er frihøjden korrekt, er aerodynami­sk og mekanisk balance nogenlunde rigtig eller ej. Generelt er så lav frihøjde forrest som muligt det bedste. Normalt starter man bilen stift, fordi det er mere stabilt.

– Vi kører som regel kval-daekket for at få en fornemmels­e af de første omgange. Og så fylder vi braendstof på mod slutningen for at se, hvad der sker med daektemper­aturerne, og hvad det gør ved balancen. Hvad er begraensni­ngerne? Ryger foreller bagdaek først?

ANDEN TRAENING NØGLESESSI­ONEN

– Vi starter på medium eller hårde daek, men går så til de bløde. Filosofien er den samme, men vi laver som regel aendringer fra første traening. Man tjekker først, om de er okay. På de bløde daek kører vi kvalifikat­ionssimula­tion, som gerne skulle vaere bedre, fordi bilen burde vaere i et bedre vindue efter aendringer­ne.

– Stintet med fuld tank i anden traening er virkelig nøglen, fordi det er simulation­en af løbet. Hvordan opfører for- og bagdaek sig, hvordan er balancen, har vi udfordring­er med bremsetemp­eraturer, har vi nok muligheder med differenti­ale-maps, engine-maps, brake-maps?

TREDJE TRAENING REN FORBEREDEL­SE TIL KVALIFIKAT­IONEN

- Vi kører kun med fuld tank, hvis vi har misset noget af den tidligere og har desperat brug for info. Ellers skal bilen vaere så taet på kval-trim som muligt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark