Formel 1 (Denmark)

DEN SMUKKESTE FØLELSE

-

Ingen har mestret Formel 1-mekanikern­es yndlingsdi­sciplin som Red Bull Racing: pitstoppet.

Teamet har leveret ni af verdens ti hurtigste pitstop nogensinde – det hurtigste tog 1,82 sekunder – og har de seneste fire saesoner vaeret pit -lanens bedste og hurtigste mandskab. Deres grej, traening og processer bragte dem naeste konsekvent under to sekunder, før lobbyisme fra frustrered­e rivaler saenkede dem en smule med et teknisk direktiv, som forbyder visse automatism­er og koster et par tiendedele af et sekund.

Under pitstop styrer Ole Schack den gigantiske hydraulisk­e slagnøgle ved det venstre baghjul. Rollen kraever, at man er både rolig og kan analysere situatione­n hurtigt, hvis stoppet ikke går som planlagt.

Men det gør det som regel hos Red Bull, og Ole Schack har på intet tidspunkt i sin karriere tabt et hjul.

– Et hurtigt stop føles langsomt. Når du rammer hjulmøtrik­ken for første gang, hjulet er kommet af, og det naeste er sat på samtidigt; hvis du kun hører stilhed indimellem, betyder det, at alle fire hjørner gør praecist det samme. Det er en smuk følelse, siger danskeren.

– Du kan ikke maerke en tiendedels forskel, men når bilen er hurtigt vaek, har du en indre følelse af, at det er gået godt. Det er mere, hvad du kan høre. Når alle lyde er synkronise­rede, det er, hvad de lytter efter.

2022 byder på en større udfordring med 18-tommers daek i stedet for 13-tommers, hvilket vil koste en smule tid – i hvert fald til start. Baghjulene kraever de fysisk staerkeste teammedlem­mer og er derfor svaerere at rykke hurtigt rundt på.

Derfor kraever jobbet med slagnøglen lidt laengere raekkevidd­e – isaer, hvis køreren ikke stopper praecis som planlagt.

For Ole Schack er adrenalin

følelsen og tilgangen til opgaven den samme som for 17 år siden.

– Vi behandler hvert stop ens og prøver at vaere så konsistent­e som muligt. Det er rart at have et rigtig hurtigt stop, men det er stabilitet­en, der taeller.

– Vi barberer brøker af nu, så realistisk vinder vi ikke positioner med et stop, som er to eller tre tiendedele hurtigere end andre, men måske kan du få bilen ind i en DRS-zone eller ud af den, hvis vi er den førende. Det er, hvor pitstop kan gøre en stor forskel, siger han.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark