Formel 1 (Denmark)

OM DR. HELMUT MARKO ’DET ER EN TRADITION’

-

Den østrigske saerlige Red Bull-rådgiver DR. HELMUT MARKO er en af grundpille­rne på teamet, og selv om han hører til den absolutte topledelse, har Ole Schack et taet forhold til ham. Det stammer helt tilbage fra Formel 3000-dagene.

Som sønderjyde var Schack en af de få mekanikere i det meget britiske miljø, som talte tysk. Det var nyttigt, når man skulle låne eller bytte dele hos andre teams som RSM Marko.

Det blev straks anerkendt ved stiftelsen af Red Bull.

– Ole, du er her! Du er den eneste tysker her, sagde han, og jeg måtte lige fastslå, at jeg ikke var tysk.

– Det ved jeg godt, men du taler tysk.

Så det stammer helt derfra. Vi har en lille sjov ting, som startede i 2016, da Max i Barcelona vandt sin første sejr.

– På de hoteller, han bor på, får de nogle gange en lille gave. Han fik en flaske, mener det var rødvin, og den gav han mig. ’Do you think we can win with Max’ spurgte han.

– Så vandt vi den søndag. I Max’ første løb for Red Bull. Den tradition har vi holdt ved lige siden 2016. Lørdag eller søndag kommer han ind med en flaske under tøjet, hvor man ikke kan se den. Vi drikker den som regel i bussen på vej hjem, så der kan deles ud.

– Fordi ’this is a tradition’, som han siger.

Selv om Jonathan Wheatly er Schacks direkte chef, viste det gode forhold til Helmut Marko sig meget nyttigt i 2012.

Under vintertest i marts fik Ole Schack den triste besked om, at hans far var syg af kraeft og ikke havde lang tid igen.

– Jeg fortalte det til både Christian og til Dr. Marko. Hvis jeg var lidt anderledes, så var der en grund til det.

– Tak, fordi du fortalte mig det.

Hvad har du brug for, spurgte Marko.

– Jeg sagde til ham, Christian og Jonathan, at det eneste, jeg havde brug for, var tid derhjemme.

– Kan du komme til løbene? Fordi vi ikke vil miste gode mennesker.

– Så siger jeg, at det kan jeg, men jeg vil bare gerne vaere hjemme indimellem. Løsningen blev, at ledelsen fik en anden til at passe Oles pligter i England mellem løbene. Han kunne rejse til Danmark med det samme efter løb

– på Red Bulls regning.

– Som de sagde, så skal der også vaere plads til mennesket i Formel 1. Indtil juli var jeg overhovede­t ikke på vaerkstede­t. Jeg fik vasket tøj og så afsted igen. For eksempel til det tyske grandprix kom jeg direkte fra Danmark. Jeg gik glip af fredagens traeninger og kom om eftermidda­gen, så jeg lige kunne få en dag mere. Og det var så også den sidste gang, jeg så min far. Så den ekstra dag, det kan man jo ikke saette nok pris på, siger Ole Schack.

’Som de sagde, så skal der også vaere plads til mennesket i Formel 1’

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark