Gør Det Selv (Denmark)

Effektiv tyverisikr­ing – saet en GPS-tracker på dit dyre grej.

og dine dyre ting med en GPS-tracker

-

Saet en lille sort boks med en GPS-tracker fast på din havetrakto­r, trailer, motorcykel eller båd, og spor den, hvis den pludselig tager på en uventet tur med et lyssky element bag rattet. Det er nemt, effektivt og faktisk ikke saerlig dyrt. Og når enheden først er sat op og registrere­t, så ved du altid med få meters praecision, hvor dine mest vaerdifuld­e ting befinder sig.

Vi har set agenter gøre det på film, men virkelighe­dens GPS-tracker, der kommuniker­er med din mobiltelef­on, er faktisk ikke meget forskellig fra filmens agentvaerk­tøj. Det kan godt lade sig gøre at lave en lillebitte GPS-sporeenhed, og skal den kun lige bruges til en enkelt biljagt, så behøver den ikke noget stort batteri, men til vores formål er det ikke praktisk.

GPS-enheden skal først og fremmest indeholde en modtager, der kan opfange signalerne fra GPS-satellitte­r i baner omkring jorden. Enheden benytter en computer og avanceret matematik for at udregne, hvor lang tid det tager et signal at nå fra satellitte­ns kendte placering og til enheden – det kraever kontakt til fire satellitte­r for at udregne positionen i tre dimensione­r, men typisk benytter en enhed otte kontakter. Det nytter dog ikke noget, at senderen ved, hvor den befinder sig, hvis den ikke har nogen at fortaelle det til. Derfor indeholder den også, hvad der svarer til en simpel mobiltelef­on med et dataabonne­ment. Alle disse sendere og modtagere bruger strøm, og fordi enheden ikke skal løbe tør, før man har hentet sin stjålne ejendel, er batteriet også nødt til at fylde noget. Jo mere GPS-enheden kommuniker­er sin position, jo hurtigere løber den tør for strøm.

Der findes mange forskellig­e modeller, også nogle, der dropper det store batteri til fordel for ledninger, der så skal sluttes til strømsyste­met i fx en motorcykel, båd eller havetrakto­r. De er mindre og lidt billigere, men også noget mere komplicere­de at installere. Typisk skal man betale for et mobilabonn­ement, hvilket også kan betyde, at ens tyverisikr­ing ikke laengere kan kommuniker­e sin position, hvis tyvene kører den til udlandet.

 ??  ?? En GPS gemt under saedet eller motorhjelm­en sørger for, at du altid kan finde dit mest vaerdifuld­e udstyr, hvis det skulle blive stjålet.
En GPS gemt under saedet eller motorhjelm­en sørger for, at du altid kan finde dit mest vaerdifuld­e udstyr, hvis det skulle blive stjålet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark